Connect with us

INTERNAȚIONAL

Noi dovezi că Phenianul a repornit un reactor nuclear

Published

on

Flag_of_North_KoreaInstitutul americano-coreean din cadrul Universităţii Johns-Hopkins a anunţat miercuri că deţine o nouă fotografie prin satelit, care arată că regimul nord-coreean a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu, relatează AFP, potrivit Gandul.info.

Acest institut a anunţat luna trecută că o fotografie, realizată prin satelit la 31 august, arată vapori ieşind dintr-o clădire adiacentă reactorului, cu o putere de cinci megawaţi, în incinta complexului nuclear Yongbyon. Potrivit institutului, repornirea acestui reactor ar permite regimului să-şi accelereze programul de înarmare.

O nouă fotografie, datând din 19 septembrie, arată cum apa fierbite reziduală se varsă într-un curs de apă printr-o conductă nou instalată, informează institutul americano-coreean.

Reactorul poate produce şase kilograme de plutoniu anual, suficient pentru a crea o bombă nucleară.

Sursa:  Gandul.info

SUA

Trump afirmă că Putin a fost “probabil” implicat în moartea lui Navalnîi și speră că nu va avea de ales între “înghițirea” Ucrainei de către Putin și trimiterea de arme Kievului

Published

on

© Kremlin

Fostul președinte american Donald Trump a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost “probabil” implicat în moartea liderului opoziției Aleksei Navalnîi, care a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica, sperând că, în cazul în care va fi reales președinte al SUA, să nu fie nevoit să aleagă între “înghițirea” Ucrainei de către Putin și trimiterea de arme Kievului.

“Nu știu, dar poate, adică posibil, aș putea spune probabil, nu știu”, a divagat candidatul republican la președinția SUA într-un interviu acordat postului Fox News, când a fost întrebat dacă Putin poartă responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi.

“Este un om tânăr, așa că, statistic, ar fi trăit mult timp… așa că s-a întâmplat ceva neobișnuit”, a adăugat Trump, potrivit Politico Europe.

Navalnîi, principala figură a opoziției asediate din Rusia, a murit la 16 februarie într-o colonie penală. UE și SUA au acuzat în mod direct Rusia pentru moartea lui Navalnîi, îndreptându-se spre impunerea de noi sancțiuni împotriva Kremlinului.

Dar Trump, care domină alegerile primare prezidențiale republicane și care îl conduce în prezent pe actualul președinte democrat Joe Biden în sondajele pentru alegerile prezidențiale în mai multe state cheie, a menținut până acum o linie blândă față de Putin, care a desfășurat o invazie la scară largă în Ucraina de mai bine de doi ani.

De asemenea, Trump s-a angajat în mod repetat să oprească ajutorul acordat Ucrainei și să forțeze Kievul să se așeze la masa negocierilor cu Rusia – o poziție care alimentează anxietatea în rândul aliaților occidentali care se tem de un al doilea mandat al lui Trump. Această poziție a fost întărită recent de premierul maghiar Viktor Orban, care s-a întâlnit cu liderul republican în fieful său din Florida. Liderul de la Budapesta a apreciat că, dacă va fi reales, Trump nu va da niciun cent Ucrainei și are un “plan detaliat” pentru a pune capăt războiului, care se potrivește cu interesele Ungariei.

În timpul interviului, Trump a declarat că speră că nu va trebui să aleagă între “înghițirea” Ucrainei de către Putin și trimiterea de arme Kievului.

“Sper că nu se va ajunge la asta”, a spus el, susținând din nou că războiul “nu s-ar fi întâmplat niciodată” sub președinția sa.

Temându-se de o atitudine dezangajată a unei potențiale administrații Trump, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a oferit să meargă cu Trump “în prima linie a frontului” din Ucraina pentru a vedea impactul războiului Rusiei.

Trump, care încearcă să fie reales, a stârnit indignare în rândul partenerilor occidentali după ce a sugerat că Statele Unite ar putea să nu-i protejeze pe aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare de o potențială invazie rusă. Aceste afirmații au stârnit reacții de îngrijorare din partea liderilor europeni, în frunte cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea teritoriului României a unor echipamente donate de Finlanda Ucrainei și instruirea a 50 de militari ucraineni

Published

on

© Administrația Prezidențială

Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, luni, de o scrisoare din partea preşedintelui Klaus Iohannis, prin care informează Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a unor echipamente şi bunuri materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni.

“În conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, am aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoaşterea, utilizarea şi întreţinerea echipamentelor donate”, se arată în documentul trimis Parlamentului de şeful statului, relatează Agerpres.

Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, care va efectua demersurile pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), se arată în document.

Potrivit scrisorii, ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei au continuat acţiunile de sprijinire la nivelul NATO şi al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei şi a cetăţenilor acesteia, incluzând eforturi de natură politico-diplomatică, economică, financiară, umanitară sau sectorială, dar şi pentru promovarea aplicării instrumentelor dreptului internaţional sau combaterea crizei alimentare globale. Acest curs de acţiune a dus la consolidarea solidarităţii euroatlantice şi la adaptarea eforturilor în ceea ce priveşte politica de securitate şi apărare, din perspectiva creşterii resurselor şi a implicării operaţionale în regiune, a transmis preşedintele.

Documentul a fost trimis Comisiilor pentru apărare spre informare, urmând să fie înscris pe ordinea de zi a următorului plen comun al Parlamentului. 

Citiți și Klaus Iohannis, la 20 ani de la aderarea României la NATO: Am decis, în numele României, să intru în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței

Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul important al marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pilonul de stabilitate și securitate reprezentat de România pe flancul estic prin alocarea a 2% și a 2,5% din PIB pentru apărare, sprijinul pentru Ucraina, dar și contribuție valoroasă a Europei de Est în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

“Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO“, a spus președintele, devenind primul lider care își asumă oficială o candidatură la șefia Alianței, deși premierul demisionar olandez Mark Rutte este vehiculat ca favorit și beneficiază de susținerea Statelor Unite, Germaniei, Franței și Marii Britanii.

Citiți și Candidat oficial la șefia NATO, Klaus Iohannis prezintă un decalog pentru viitorul Alianței: “Cu cât Europa este mai puternică în cadrul NATO, cu atât mai sigură devine întreaga Alianță”

Cele trei sarcini cardinale al NATO – apărarea și descurajarea, cooperarea cu partenerii, prevenirea și gestionarea crizelor -, victoria Ucrainei în lupta sa existențială și aderarea sa la NATO și UE, interoperabilitatea și baza industrială de apărare, finanțarea apărării, reziliența, dialog consolidat între structurile politice și militare ale Alianței, întărirea parteneriatului NATO – UE, creșterea investițiilor în inovare și reprezentarea geografică echilibrată în pregătirea deciziilor – reprezintă decalogul pe care președintele Klaus Iohannis îl propune după ce și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

“Uniți pentru Moldova europeană”: Maia Sandu a lansat pagina oficială a campaniei “pentru.md” privind referendumul de aderare la UE

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a cerut luni Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precizând că plebiscitul va avea loc, cel mai probabil, în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

“Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrarea europeană, toată clasa politică a R. Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui program de dezvoltare a țării”, a spus șefa statului, în cadrul unui eveniment în care a lansat și pagina oficială a campaniei în favoarea aderării la UE.

Numită pentru.md, platforma conține același slogan – “Pentru” aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul referendumului constituțional din 2024.

Site-ul prezintă avantajele integrării europene și combate falsurile despre UE.

Ea a precizat că a organizat până acum 20 de runde de consultări, la care au participat aproximativ 500 de oameni. “Cu toții au spus că văd Moldova în marea familie europeană. Acest proiect este un proiect care ne unește și care ne asigură un viitor”, a spus Sandu.

 

La conferința de presă ținută la Palatul Republicii, președinta a răspuns timp de două ore la întrebările jurnaliștilor, având pe fundal un banner cu sloganul “Uniți pentru Moldova europeană”, subliniază Radio Europa Liberă

Președinta de la Chișinău a explicat, de asemenea, că insistă ca referendumul constituțional să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pentru ca prezența la urne “să fie cât mai mare”. Potrivit ei, Curtea Constituțională trebuie să dea “cât de curând posibil” o decizie la sesizarea opoziției, care a contestat modificarea Codului Electoral în acest sens.

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a cerut să fie organizat, toamna viitoare, un referendum despre aderarea Moldovei la UE, anunțând și că va candida pentru un nou mandat. În scurt timp, majoritatea deputaților partidului de guvernământ PAS a modificat Codul Electoral astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale.

Opoziția pro-rusă a anunțat deja că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul. Alte partide și-au arătat susținerea pentru plebiscit, dar au fost împotrivă ca acesta să aibă loc concomitent cu prezidențialele.

Unii analiști politici au spus că în acest fel Maia Sandu ar încerca să obțină un scor mai mare la alegerile din toamnă, iar alții – că, dacă referendumul va avea loc într-o altă zi, nu va aduna suficienți oameni la urne.

Totodată, guvernarea pro-europeană de la Chișinău se teme că Rusia ar putea interveni în procesul electoral pentru a deturna integrarea europeană a Republicii Moldova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ11 mins ago

Teatrul Vienez de Copii într-o nouă stagiune. Comedia „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, adusă la rampă în nouă reprezentații

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI42 mins ago

PE a adoptat cu o majoritate covârșitoare raportul privind crearea unui sistem de îmbunătățire a capacității de transport pe calea ferată, pentru care Marian-Jean Marinescu a fost raportor din partea grupului PPE

SUA1 hour ago

Trump afirmă că Putin a fost “probabil” implicat în moartea lui Navalnîi și speră că nu va avea de ales între “înghițirea” Ucrainei de către Putin și trimiterea de arme Kievului

U.E.2 hours ago

La o zi după realegerea lui Putin, miniștrii de externe din UE au ajuns la un acord politic pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a morții lui Navalnîi

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 hours ago

Liderii din Germania, Franța, România, Polonia și alte 10 țări UE cer Băncii Europene de Investiții să majoreze finanțarea pentru apărarea europeană

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea teritoriului României a unor echipamente donate de Finlanda Ucrainei și instruirea a 50 de militari ucraineni

CONSILIUL UE17 hours ago

Fondul de asistență pentru Ucraina: Consiliul UE alocă 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini militar Kievul

ROMÂNIA18 hours ago

Reactoarele modulare mici sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, subliniază Sebastian Burduja: Înseamnă energie sigură, curată, la un preț corect

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă: Președinta Senatului polonez m-a asigurat că Varșovia ne sprijină necondiționat în procesul de aderare deplină la Spațiul Schengen și la OCDE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

“Uniți pentru Moldova europeană”: Maia Sandu a lansat pagina oficială a campaniei “pentru.md” privind referendumul de aderare la UE

ROMÂNIA20 hours ago

Luminița Odobescu: Nu este nevoie să comentez rezultatele alegerilor prezidenţiale din Rusia. Ştim cu toţii că aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere

SUA22 hours ago

Invocând Declarația Universală a Dreptului Omului, Antony Blinken anunță ”o foaie de parcurs democratic cu recomandări pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai rezilienți” în fața dezinformării

NATO5 days ago

Raport NATO: 78% dintre români susțin creșterea sau menținerea bugetului apărării. România nu a cheltuit, în 2023, cei 2,5% din PIB alocați apărării

NATO5 days ago

Raport NATO: La 20 de ani de la aderare, 82% dintre români ar vota ca România să rămână membru NATO. Peste 80% susțin ca America și Europa să lucreze împreună pentru securitatea euro-atlantică

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR6 days ago

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, támogatja egy jogsértési eljárás bevezetését azon uniós országok ellen, amelyek nem veszik komolyan a nagyragadozók által az állatállományban vagy a termesztett növényekben okozott károk megtérítését

U.E.6 days ago

Premierul Franței consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi ”un cataclism” pentru francezi. Adunarea Națională a votat în favoarea acordului de securitate dintre Paris și Kiev

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Marcel Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la OCDE. Este unul dintre principalele proiecte de țară pentru România

NATO7 days ago

Klaus Iohannis asigură că nu intenționează să își scurteze mandatul prezidențial în contextul speculațiilor candidaturii sale la vârful NATO sau UE

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina, după ce a constatat că țara ”poate îndeplini criteriile de aderare”, anunță Ursula von der Leyen

Trending