Corespondență CaleaEuropeana.ro de la Varșovia – Robert Lupițu
Summitul NATO de la Varșovia a ajuns la final, după două zile în care aliații euro-atlantici au adoptat măsuri ancorate în sfera descurajării și apărării colective, proces început de Alianță acum doi ani, prin măsuri de asigurare și adaptare ca urmare a instabilităților generate de Rusia în Est și a provocărilor din Sud.
Mizele de securitate ale României – brigada multinațională de pe teritoriul său și transformarea Mării Negre într-o prioritate euro-atlantică – se regăsesc în declarația finală adoptată de cei 28 de lideri euro-atlantici.

FOTO: Administrația Prezidențială
În documentul de 50 de pagini și 139 de paragrafe, România a obținut consensul aliaților pentru a dezvolta o prezență înaintată adaptată în dimensiunea sud-estică a teritoriului aliat. Măsurile vizează o adaptare la regiunea Mării Negre și includ inițiativa României de înființare a unei brigăzi multinaționale care să sprijine integrarea unităților de training aliate sub comanda Comandamentului Multinațional de Dvizie Sud-Est.
Prin aceste măsuri propuse și câștigate de România, liderii NATO au agreat că postura de descurajare și apărare a Alianței va fi consolidată și transmit un semnal clar de sprijin în dimensiunea securității regionale.
Opțiunile pentru o prezență navală și aeriană NATO în regiune urmează a fi evaluate, au decis liderii, ceea ce confirmă faptul că autoritățile militare NATO au fost însărcinate să întocmească până în septembrie 2016 o evaluare a situației de securitate și să avizeze militar o posibilă prezență aliată la Marea Neagră.
Inițiativa de instruire intensificată propusă de România cu scopul de a fi relaționată brigăzii multinaționale a fost acceptată de toți cei 28 de aliați NATO, considerat fiind un semn al angajamentul României, dar și al Bulgariei, pentru securitatea aliată. Totodată, aliații au decis ca facilitatea anti-rachetă de la Deveselu să fie transferată sub comandă NATO, scut care reprezintă pentru aliați o porțiune semnificativă pentru consolidarea capabilităților.
Marea Neagră capătă o importanță specială: de la o regiune importantă pentru securitatea euro-atlantică la sprijin pentru securitate și stabilitate
Documentul final al summitului cuprinde nu mai puțin de 8 referi la regiunea Mării Negre.
Utilizarea prezenței militare a Rusiei în Marea Neagră pentru a proiecta putere în estul Mediteranei reprezintă riscuri și provocări pentru securitatea aliaților. Aliații NATO au condamnat intensificarea prezenței militare a Rusiei în Crimeea și și-au manifestat îngrijorarea cu privire la eforturile și planurile Federației Ruse pentru a se consolida militar în regiunea Mării Negre.

Situația de securitate în regiunea Mării Negre s-a deteriorat și, drept urmare, NATO și-a asumat că va aborda evoluțiile din regiune și le va lua în considerare pentru viitoarea sa postură la Marea Neagră. Aliații au convenit să sprijine eforturile regionale ale țărilor riverane la Marea Neagră pentru a asigura securitate și stabilitate.
”Vom aprofunda concentrarea noastră asupra securității din Marea Neagră”, scrie negru pe alb în declarația finală a Summitului.
Ce a câștigat, în fond, România?
Fără a părea exuberant, entuziast și cuprins de febra prezenței aici, consider că prin intermediul declarației finale a Summitului România a obținut un statut important în schema decizională aliată, reușind să echilibreze atenția și determinarea aliată și spre partea de sud-est a flancului estic.

FOTO: Administrația Prezidențială
Comparativ cu cele patru batalioane din Polonia și Țările Baltice, state NATO care au acționat unitar și complementar, România și-a asumat un obiectiv cutezător pe care la summitul NATO îl concretizează, și anume brigada multinațională. 2000 de militari români vor fi în permanență prezenți în componența acestei brigăzi, în vreme ce peste 1000 de trupe aliate vor contribui. Negocierile în acest sens continuă, însă Bulgaria, Polonia și SUA vor participa cu certitudine.
Prin amplasarea brigăzii multinaționale cu contribuție de două batalioane românești, România și-a asigurat o prezență aliată permanentă pe teritoriul său, iar prin integrarea acestei componente militare în cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est justifică rolul acestei structuri de comandament aliat pe teritoriul său.
România a reușit să refacă rapid prejudiciul creat de dezavuarea generată de Bulgaria pe tema Mării Negre. Summitul NATO de la Varșovia va rămâne în istorie ca reuniunea decizională aliată în care Marea Neagră este o zonă pe care NATO a decis să se concentreze și să își reruteze atenția strategică. Mai mult, a obținut sprijin în direcția eforturilor sale regionale viitoare pentru a asigura stabilitate și securitate la Marea Neagră.
România și-a pavat la acest summit calea transatlantică. Angajamentul de securitate luat în urmă cu 12 ani aduce România prezentului în fața următoarei realități: România alătură Unității de Integrare a Forțelor și Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est o brigadă multinațională integrată și cu caracter permanent garantat de contribuția militară românească, o inițiativă de instruire intensificată pentru exerciții și training pe cele trei dimensiuni (terestru, aerian și naval) și transformarea Mării Negre într-o regiune în care NATO va sprijini eforturile de stabilitate și securitate ale aliaților.
DECLARAȚIA FINALĂ A SUMMITULUI ESTE DISPONIBILĂ AICI.
.
1 Comment