CONSILIUL EUROPEAN
VIDEO CORESPONDENȚĂ Turcia și UE, mai aproape ca oricând. Concluziile unui summit care poate face istorie. Klaus Iohannis, lobby pentru intrarea Turciei in UE, la reuniunea de la Bruxelles
Published
5 years agoon
By
REDACTIA
Corespondență din Bruxelles, Dan Cărbunaru
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, astăzi, la Summitul Uniunea Europeană – Turcia, care a avut loc la Bruxelles, potrivit comunicatul de presă transmis către caleaeuropeana.ro de către Biroul de Presă al Administrației Prezidențiale. Apoi, șeful statului a plecat la Paris, unde participă la Conferinţa Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. Este a treia oară, în acest an, când Iohannis ajunge în Franța.
UPDATE 23.44
Turcia obtine promisiunea ca scapa de vize in 2016, primeste 3 miliarde de euro si o noua “impulsionare” a procesului de aderare
Premierul turc pleaca de la Bruxelles, după întalnirea cu liderii UE, cu mai multe vesti bune – fara vize pentru turcii care vor sa circule in Schengen, din 2016, relansarea procesului de aderare si angajament ferm, in valoare de 3 miliarde de euro, bani de la UE pentru gestionarea refugiatilor. Negocierile par sa fi fost facilitate de presiunea migrantilor asupra UE, pe de o parte, dar si de efectele racirii relatiilor ruso-turce, care au impins Ankara mai aproape de UE. Interes comun, reflectat in declaratia finala data publicitatii de Consiliul European, la finalul unui Summit care poate face istorie. Va prezentam, integral, concluziile
Reuniunea șefilor de stat sau de guvern din UE cu Turcia, 29/11/2015 – Declarație UE-Turcia
“Astăzi, liderii din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Bruxelles cu omologul lor turc. Turcia este ţară candidată din 1999 şi negociază aderarea la UE din 2005.
Turcia şi UE au discutat importanţa trecerii peste încercările comune care le aşteaptă. În conformitate cu concluziile Consiliului European din 15 octombrie, ambele părţi au convenit că procesul de aderare trebuie reimpulsionat. Acestea şi-au luat angajamentul de a-şi consolida solidaritatea şi legăturile existente şi de a adopta acţiuni orientate către rezultate în pregătirea viitorului lor comun. UE şi Turcia sunt hotărâte să înfrunte şi să depăşească riscurile şi ameninţările actuale într-o manieră concertată, în vederea consolidării proiectului european. Reamintind declarația finală a celei mai recente reuniuni a G20 de la Antalya, precum și rezoluția 2249 a CSONU, Turcia și UE reafirmă faptul că combaterea terorismului reprezintă în continuare o prioritate.
În acest scop, s-a convenit că un dialog la nivel înalt structurat şi mai frecvent este esenţial pentru a explora potenţialul vast al relaţiilor Turcia-UE, care nu este încă valorificat pe deplin. În acest cadru, ambele părţi au convenit cu privire la organizarea de reuniuni la nivel înalt periodice, bianuale, într-un format adecvat. Reuniunile la nivel înalt periodice vor reprezenta o platformă de evaluare a dezvoltării relaţiilor Turcia-UE şi de discutare a chestiunilor internaţionale. Ar trebui consolidate cooperarea şi discuţiile periodice cu privire la politica externă şi de securitate, inclusiv cu privire la combaterea terorismului, în contextul gravelor încercări în materie de securitate, îndeosebi ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă terorismul în toate formele şi manifestările sale. În acest context, ambele părţi au convenit cu privire la organizarea unor reuniuni periodice cuprinzătoare de dialog politic la nivel de miniştri, Înalt Reprezentant sau comisari. Acestea se vor adăuga reuniunilor periodice ale Consiliului de asociere. De asemenea, ar trebui desfăşurate dialoguri la nivel înalt cu privire la tematici esenţiale.
Ambele părţi au salutat anunţul organizării Conferinţei interguvernamentale la 14 decembrie 2015 în vederea deschiderii capitolului 17. De asemenea, au luat act de angajamentul Comisiei Europene de a finaliza, în primul trimestru din 2016, lucrările pregătitoare pentru deschiderea unui număr de capitole, fără a aduce atingere poziţiei statelor membre. Ulterior, ar putea începe lucrări pregătitoare şi în privinţa altor capitole.
UE a salutat angajamentul Turciei de a accelera îndeplinirea criteriilor de referinţă ale foii de parcurs privind vizele în raport cu toate statele membre participante. Comisia Europeană va prezenta până la începutul lunii martie 2016 cel de al doilea raport privind progresele înregistrate în privinţa punerii în aplicare de către Turcia a foii de parcurs privind liberalizarea vizelor. Ambele părţi convin că acordul de readmisie UE-Turcia va deveni aplicabil în întregime începând din iunie 2016, astfel încât Comisia să îşi poată prezenta cel de al treilea raport privind progresele înregistrate în toamna lui 2016 în vederea finalizării procesului de liberalizare a vizelor, care constă în ridicarea cerinţelor privind vizele pentru cetăţenii turci în spaţiul Schengen până în octombrie 2016 după îndeplinirea cerinţelor foii de parcurs.
UE va oferi asistenţă umanitară imediată şi continuă în Turcia. De asemenea, îşi va amplifica semnificativ sprijinul financiar general. Comisia a instituit un instrument de asistenţă pentru refugiaţi destinat Turciei, pentru a coordona şi raţionaliza acţiunile finanţate în vederea acordării de sprijin eficient şi complementar sirienilor aflaţi sub protecţie temporară şi comunităţilor-gazdă din Turcia. UE se angajează să aloce un supliment iniţial de resurse în valoare de 3 miliarde EUR. Necesitatea acordării acestei finanţări şi natura sa vor fi reexaminate în funcţie de modul în care evoluează situaţia. Întrucât Turcia găzduieşte peste 2,2 milioane de sirieni şi are cheltuieli care se ridică la 8 miliarde USD, UE a subliniat importanţa repartizării sarcinilor în cadrul cooperării Turcia-UE. În acest context, părţile au subliniat contribuţia din partea programelor şi mecanismelor de relocare existente ale statelor membre şi ale UE.
Turcia şi UE au hotărât să activeze planul de acţiune comun care a fost convenit până în prezent ad referenda la 15 octombrie 2015, să îşi intensifice cooperarea vizând sprijinirea sirienilor aflaţi sub protecţie temporară şi gestionarea migraţiei în vederea soluţionării crizei generate de situaţia din Siria. Trebuie obținute rezultate mai ales în privința stăvilirii afluxului de migranți în situație neregulamentară. UE şi Turcia au convenit să pună în aplicare planul de acţiune comun care va da un caracter mai organizat fluxurilor migratorii şi va contribui la stăvilirea migraţiei neregulamentare. Drept urmare, astfel cum a fost convenit şi cu aplicabilitate imediată, ambele părţi îşi vor consolida cooperarea activă cu privire la migranţii care nu au nevoie de protecție internațională, împiedicând deplasarea către Turcia şi UE, asigurând aplicarea prevederilor bilaterale instituite referitoare la readmisie şi returnând rapid migranţii care nu au nevoie de protecție internațională în ţările lor de origine. Totodată, părţile au salutat intenţia Turciei de a adopta fără întârziere măsuri care urmăresc îmbunătăţirea suplimentară a situaţiei socioeconomice a sirienilor aflaţi sub protecţie temporară. Ambele părţi şi-au subliniat angajamentul comun de a lua măsuri decisive și rapide de intensificare a luptei împotriva reţelelor infracţionale de introducere ilegală a migranţilor.
După cum se stipulează în Concluziile Consiliului European privind extinderea, din decembrie 2014, Turcia şi UE întreprind acţiuni în direcţia instituirii unui mecanism de dialog economic la nivel înalt, care va contribui la îmbunătăţirea în continuare a relaţiilor economice şi care va crea o platformă de afaceri care să reunească mediile de afaceri. Ambele părţi au convenit cu privire la lansarea acestuia în primul trimestru al anului 2016.
Turcia şi UE au salutat instituirea unui dialog la nivel înalt în domeniul energiei şi a cooperării strategice în domeniul energiei, care au fost lansate la Ankara la 16 martie 2015. Schimbul periodic de informaţii cu privire la cooperarea în domeniul energiei la nivel global şi regional reprezintă un demers benefic pentru ambele părţi. Acestea au convenit cu privire la organizarea unei a doua reuniuni de acest tip în primul trimestru al anului 2016.
Părţile au luat act de lansarea etapelor pregătitoare pentru actualizarea uniunii vamale. După finalizarea acestor lucrări pregătitoare de către ambele părţi, negocierile formale ar putea fi lansate la sfârşitul lui 2016.
Toate aceste elemente vor trebui continuate în paralel și monitorizate îndeaproape. Turcia şi UE sunt hotărâte să progreseze împreună în spectrul larg al agendei lor actuale, pentru a se asigura că acest nou impuls aduce rezultate concrete”.
UPDATE ora 21.25
Klaus Iohannis, lobby în favoarea aderării Turciei la UE și liberalizării vizelor

Foto – presidency.ro
În intervenţia sa de astazi, din cadrul Summit-ului UE-Turcia, Preşedintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete.

foto-presidency.ro
Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii. A fost subliniată necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist. În acest sens, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a menţionat că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări. De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens.
Iohannis, liderul european care a cerut încă de la început soluția implementată azi de UE
Klaus Iohannis este printre primii lideri europeni care au pus accent mai degrabă pe soluționarea cauzelor valurilor de refugiați și migranți. În urmă cu două luni, după Consiliul Extraordinar de la Bruxelles, când majoritatea colegilor săi se concentrau pe impunerea cotelor de refugiați, Klaus Iohannis vorbea despre “importanţa care trebuie acordată zonelor sigure din jurul zonei de criză, de exemplu, ţărilor precum: Iordania, Libanul sau Turcia, unde se găsesc un număr foarte important de refugiaţi. Orice sprijin dat acestor ţări, dă un rezultat mult mai consistent şi mult mai rapid decât un sprijin acordat refugiaţilor care au ajuns deja până în Europa”. Mai multe despre pozitia Presedintelui, aici.
.UPDATE ora 15.19
La Bruxelles sunt măsuri excepționale înaintea Consiliului European. Potrivit corespondentului CaleaEuropeana.ro, câteva zeci de echipaje de poliție, ambulanțe și pompieri au transformat zona din apropierea sediului Consiliului European într-o adevărată fortăreață. Statia de metrou din zona a fost inchisa.
VIDEO Declaratiile liderilor UE, furnizate de serviciul media al Consiliului European:
Donald Tusk:
Federica Mogherini:
Angela Merkel:
Jean-Claude Juncker:
Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, tara care detine si presedintia rotativa a UE:
Mark Rutte, premierul Olandei, cel care declara, recent, inainte de a prelua Presedintia UE de la Luxemburg, in ianuarie 2016, ca migratia risca sa dezintegreze UE:
Galerie FOTO – măsuri de securitate înaintea summit-ului UE-Turcia
Potrivit Administrației Prezidențiale, ”summitul de la Bruxelles are ca obiectiv consolidarea relaţiilor pe multiple planuri dintre Uniunea Europeană şi Turcia. Vor fi dezbătute cu prioritate aspecte legate de domeniul migraţiei, unde Turcia joacă un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune. Vor mai fi abordate teme legate de procesul de negociere a aderării Turciei la Uniunea Europeană, precum şi procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci”.
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în primăvara acestui an, la București. ”Ne leaga apartenenta la NATO, dar si faptul ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana”, spunea, atunci, Președintele Românei.
Astăzi, la Bruxelles, șefii de stat și de guverne din UE se întâlnesc cu liderul turc într-un moment tensionat al relațiilor ruso-turce, după doborârea avionului militar rusesc în zona frontierei cu Siria. Redeschiderea discuțiilor despre dosarele de negociere pentru aderarea Turciei la UE, dar mai ales liberalizarea vizelor vor genera vii dezbateri în cel puțin unele dintre statele membre. Din perspectiva României, este o bună ocazie de a ne reaminti de Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Ankara, precum și promisiunea de a le oferi turcilor asistență în pregătirea negocierilor cu UE. Pe de altă parte, situația din Marea Neagră, după anexarea Crimeei de către Rusia a complicat situația în zonă, unde atât România, cât și Turcia au motive de îngrijorare. Nu în ultimul rând, cele 3 miliarde de euro promise Turciei vor trebui să apară pe masa negocierilor care să convingă Turcia să apere Europa mai bine de valurile de refugiați și migranți.
Rămâneți pe caleaeuropeana.ro, pentru a afla detalii despre discuțiile de la Bruxelles.
Lideri din întreaga lume, prezenți la Paris, după atacurile teroriste care au șocat lumea
La deschiderea Conferinţei Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice vor lua parte şefi de stat şi guvern din peste 145 de ţări, potrivit Administrației Prezidențiale. Miza principală a conferinţei, care se va desfăşura la Paris, în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021. Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi tehnologice.
Klaus Johannis revine în capitala Franței, după ce, încă de la debutul mandatului, a efectuat în două rânduri vizite – prima, pentru a participa la marșul de solidaritate al liderilor lumii în urma atentatului la de Charlie Hebdo. A doua, prima vizită oficială ca șef de stat, în februarie, ocazie de a reitera solicitarea României de a obține sprijin în dosarul Schengen.
.

You may like
-
Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa
-
Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă
-
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă
-
Experți în politici migraționiste avertizează că numărul refugiaților în UE ar putea crește pe fondul pandemiei și vaccinării gratuite în Europa
-
Țările UE solicită eliminarea globală a cărbunelui din producția de energie: Schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate
-
Raport BEI: Investițiile în digitalizare, esențiale pentru o „Europă mai ecologică și inteligentă în era COVID”. UE, în urma SUA la inovare digitală și adoptarea tehnologiilor digitale
8 Comments
Leave a Reply
Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa
Published
2 hours agoon
January 26, 2021
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că mandatul lui Donald Trump a afectat relația transatlantică și alegerea lui Joe Biden va însemna o revenire la dialogul “respectuos”, subliniind că fostul președinte american a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa.
“Cert este că ultimii ani au afectat relația cu SUA … Din păcate, nu este o glumă, președintele anterior a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu europenii“, a spus Michel în timpul unui interviu la radio Europa 1, potrivit Politico Europe.
“Cu Joe Biden, avem perspectiva unui dialog mai normal, mai respectuos … și pe mai multe proiecte precum clima, să avem o alianță obiectivă puternică, care este destul de pozitivă și incitantă”, a adăugat el.
Dar Michel a spus că este “foarte realist” că impactul lui Trump nu a dispărut pe deplin.
“În ceea ce privește subiectele comerciale, relațiile cu China … și poate marile companii de internet, nu vom avea spontan poziții concordante. Dar va exista cel puțin, cred, un spațiu pentru mai mult dialog, pentru un schimb de argumente, pentru mai mult bun simț, pentru mai multă raționalitate ”, a spus Michel, care face parte din familia politică Renew Europe.
Săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri a Parlamentului European consacrate inaugurării mandatului lui Joe Biden, președintele Consiliului European a propus un nou pact fondator SUA-UE pentru “o lume mai bună” și a subliniat că NATO și UE doresc întărirea legăturilor transatlantice și îl așteaptă pe Joe Biden la Bruxelles pentru un summit al Alianței și un Consiliu European extraordinar
După instalarea sa în funcție, Joe Biden a discutat deja la telefon cu trei importanți lideri europeni – prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – cărora le-a transmis angajamentul său pentru multilateralism, alianța transatlantică, NATO, un parteneriat UE-SUA și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia.
CONSILIUL EUROPEAN
Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden la Berlin: Germania este gata să își asume responsabilitate internațională alături de partenerii europeni și transatlantici
Published
19 hours agoon
January 25, 2021
Cancelarul german Angela Merkel l-a invitat pe noul președinte american Joe Biden să efectueze o vizită în Germania, atunci când situația pandemică o va permite, în cadrul unei conversații telefonice pe care cei doi lideri transatlantici au avut-o luni seară.
Potrivit unui comunicat remis de guvernul federal de la Berlin, Angela Merkel l-a felicitat pe Joe Biden pentru inaugurare și l-a invitat pe președintele SUA să viziteze Germania de îndată ce situația pandemică va permite acest lucru.
Conform sursei citate, Merkel și-a manifestat “disponibilitatea Germaniei de a-și asuma responsabilitatea în gestionarea sarcinilor internaționale împreună cu partenerii săi europeni și transatlantici”, în condițiile în care relațiile cu precedenta administrație au fost tensionate pe fondul solicitărilor lui Donald Trump ca Berlinul să aloce 2% din PIB pentru apărare și să renunțe la construcția gazoductului Nord Stream 2.
De asemenea, arată comunicatul citat, cancelarul german și președintele american au fost de acord că sunt necesare mai multe eforturi internaționale pentru a face față pandemiei.
Angela Merkel a salutat revenirea SUA la Organizația Mondială a Sănătății, dar și decizia președintelui Biden de a readuce SUA la Acordul de la Paris.
Cei doi au mai discutat și despre probleme de politică externă, în special cele referitoare la Afganistan și Iran, precum și politica comercială și climatică.
“Am vorbit astăzi cu cancelarul german Merkel, transmițându-i angajamentul meu pentru multilateralism, alianța transatlantică și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia”, a scris și Joe Biden, pe Twitter.
I spoke today with German Chancellor Merkel, conveying my commitment to multilateralism, the transatlantic alliance, and close coordination with allies on the range of global challenges from COVID-19 and climate change to China and Russia.
— President Biden (@POTUS) January 26, 2021
Joe Biden este cel de-al patrulea președinte american cu care Merkel va colabora, după George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, cu cel din urmă având o relație tensionată și probată astfel prin disensiunile manifestate la summitul NATO din 2018 și la diferite summituri G7.
Convorbirea cu Merkel a reprezentat pentru Biden cea de-a cincea conversație telefonică cu un lider străin, de la instalarea sa în Biroul Oval, noul președinte american discutând cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cu președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson și cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Pe de altă parte, comunicatul emis de guvernul german nu cuprinde mențiuni referitoare la Rusia și situația gazoductului Nord Stream 2 și a cazului Navalnîi sau la China și acordul de investiții negociat de președinția germană a Consiliului UE.
Nu în ultimul rând, presa occidentală a speculat recent că acordul de investiții UE – China ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie după ce Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la ”provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei”.
CONSILIUL EUROPEAN
Emmanuel Macron: Europa trebuie să fie mai suverană și autonomă. Schimbarea administrației americane reprezintă o oportunitate pentru Europa
Published
1 day agoon
January 25, 2021
Europa a reacţionat rapid la criza coronavirusului, ceea ce a arătat că ea trebuie să fie mai suverană şi mai autonomă în domenii precum sănătatea, energia sau tehnologia, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul unui summit internaţional de afaceri virtual ‘Choose France’, menţionând că schimbarea administraţiei americane reprezintă o oportunitate pentru Europa, potrivit Reuters.
Discursul lui Macron a fost rostit la o zi distanță după ce șeful statului francez a avut o conversație telefonică cu noul său omolog american, Joe Biden, în care noul lider de la Casa Albă i-a transmis liderului de la Palatul Elysee “angajamentul său de a consolida relația transatlantică prin intermediul NATO și al parteneriatului dintre Statele Unite și Uniunea Europeană“.
Pe ansamblu, Europa se îndreaptă spre punerea în aplicare a unor măsuri mai eficiente pentru stăvilirea epidemiei de COVID-19, a apreciat şeful statului francez, conform Reuters, informează Agerpres.
“Peste tot în Europa, acţionăm pentru adaptarea strategiei de a ţine mai bine sub control pandemia”, a declarat Macron, lider marcant al liberalilor de la Renew Europe, în cadrul summitului de investiţii “Choose France”.
Emmanuel Macron s-a reunit luni într-un summit virtual cu 100 de şefi de companii multinaţionale într-o tentativă de a-i convinge să investească în continuare în Franţa, în pofida pandemiei de COVID-19.
Recunoscut pentru pledoaria sa față de suveranitatea Europei și autonomia strategică europeană, Emmanuel Macron a declarat și la finele anului trecut că națiunile Uniunii Europene trebuie să continue eforturile pentru a deveni independente de SUA în domeniile apărării și finanțelor chiar și după preluarea mandatului de președintele ales Joe Biden.
“Statele Unite ne vor respecta ca aliați doar dacă suntem serioși și dacă suntem suverani în ceea ce privește apărarea noastră“, a declarat Macron într-un amplu interviu pentru Le Grand Continent și intitulat sugestiv “Doctrina Macron” pentru a exprima mai impunător ambițiile liderului de la Elysee expuse în celebrul său discurs de la Sorbona din septembrie 2017.
De cealaltă parte, Joe Biden s-a arătat deschis să reînnoiască relațiile Statelor Unite cu aliații săi transatlantici, atât în perioada în care a fost președinte ales, cât și după depunerea jurământului de președinte, când a utilizat prilejul discursului său inaugural pentru a respinge politica “America first” a predecesorului său Donald Trump și pentru a promite că “ne vom repara alianțele” și “ne vom angaja din nou cu lumea” internațională.
Team2Share


Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Daily Mail: “29 de milioane de români şi bulgari s-ar putea muta în Regatul Unit”

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate
Trending
-
Dacian Cioloș1 week ago
Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus și cere o dezbatere de urgență în Parlamentul European
-
MAREA BRITANIE1 week ago
MAE a semnalat părţii britanice diferența de taxe pentru viza care permite dreptul la muncă pe teritoriul Regatului Unit: Am transmis argumentele pertinente pentru continuarea dialogului pe această temă
-
ȘTIRI POZITIVE1 week ago
Publicație britanică: Timișoara și Cluj-Napoca, în top 20 cele mai sănătoase orașe de locuit din lume, devansând München sau Copenhaga
-
ROMÂNIA6 days ago
Klaus Iohannis, mesaj pentru președintele Joe Biden după inaugurarea în funcție: Vom dezvolta Parteneriatul România-SUA și vom lucra în adevăratul spirit al valorilor transatlantice
-
PPE3 days ago
Donald Tusk, mesaj către regimul din Rusia după manifestațiile pro-Navalnîi: “Nu puteți să puneți întreaga națiune după gratii”
Pingback: Klaus Iohannis, alături de 137 de lideri mondiali la Conferința asupra Schimbărilor Climatice la Paris | caleaeuropeana.ro
Pingback: Summit UE-Turcia: Ankara va ajuta în criza migranților în schimbul unui sprijin financiar și a reluării negocierilor de aderare | caleaeuropeana.ro
Pingback: Summit UE-Turcia: Acord privind un ajutor de 3 miliarde de euro din partea UE pentru Turcia | caleaeuropeana.ro
Pingback: Klaus Iohannis, după summit-ul UE-Turcia: România susţine avansarea procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană | caleaeuropeana.ro
Pingback: FOTO Klaus Iohannis, moment de reculegere la Paris în memoria celor doi români uciși și a victimelor atentatelor teroriste | caleaeuropeana.ro
Pingback: Uniunea Europeană a redeschis discuțiile cu Turcia privind condițiile economice pentru aderare | caleaeuropeana.ro
Pingback: Un an cu Klaus Iohannis – Călătoria și transformarea președintelui: 7 Consilii Europene și 13 vizite oficiale de stat. Securitatea, capitol de excelență | caleaeuropeana.ro
Pingback: VIDEO Dacian Cioloș, întâlnire la București cu negociatorul șef pentru aderarea Turciei la UE | caleaeuropeana.ro