LIVE VIDEO SI TEXT. CORESPONDENTA SPECIALA DE LA VIENA. NU MA VOI RETRAGE DIN POLITICA! NU POT FI PENSIONAR! Ce crede Presedintele despre Dumnezeu, regionalizare si viitorul romanilor din Diaspora. Traian Basescu participa la Forumul Aliantei Civilizatiilor

Corespondenta speciala – Ovidiu Marincea, Vali Ivan

vienabase1Presedintele Romaniei participa, miercuri, 27 februarie, la cea de-a cincea editie a Forumului Global al Alianței Civilizațiilor. Caleaeuropeana.ro transmite, printr-o corespondenta speciala, cele mai importante momente din cadrul vizitei, care va mai include intalniri cu presedintele Republicii Austria si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti, precum si cu oameni de afaceri austrieci.

 

URMARITI AICI TRANSMISIA VIDEO:

-LIVE TEXT-
UPDATE 17.35
Presedintele Basescu la camera de comert a Austriei
:

Stabilitatea este cea mai mare ingrijorare a investitorilor austrieci. Aceasta este concluzia pe care am tras-o dupa discutia cu presedintele austriac. Intre mine ai guvern este o intelegere, asa ca Romania este stabila! Speram sa avem crestere exonomica de 0,7% in 2012 si de 1,5 in 2013. In cateva cuvinte acestea sunt datele economica
UPDATE 15.10

Traian Basescu la Ambasada Romaniei din Austria: 


Basescu despre votul prin corespondenta:
In 2009 eu am vorbit de modernizarea statului si nu despre marirea pensiilor si salariilor. In lista mea de prioritati a mai ramas legea sanatatii, modificarea Constitutiei privind numarul de parlamentari si legea electorala. Degeaba incercam sa-i radiem pe romanii din strainatate, trebuie sa le cream conditii sa voteze. Nu mai am sustinerea majoritatii Parlamentului, dar sper ca actualul legislativ va rezolva problema votului prin corespondenta.

NU MA VOI RETRAGE DIN POLITICA. Predau cheile de la Cotroceni, plec cu sotia undeva unde nu suna nimeni
Despre ce va face dupa ce nu va mai fi presedinte: dupa ce predau cheile de la seifurile Cotrocenilor, plec cu sotia undeva unde sunt sigur ca nu suna nimeni. NU MA VOI RETRAGE DIN VIATA POLITICA, VOI RAMANE ACTIV, desi nu stiu pe ce functie inca. NU POT FI PENSIONAR!

LA A DOUA SUSPENDARE A CASTIGAT LEGEA
Intrebat de un redactor de la o revista crestina din Viena cum de a fost atat de puternic de a trecut prin doua sUspendari, Basescu a zis: “vi se pare ca la a doua suspendare am mai fost asa de puternic? A castigat legea”

Basescu: sunt un politician fara complexe pentru ca in meseria mea am fost nu bun. Foarte bun! Cand vii in politica dupa ce te-ai implinit profesional ai succes.

DESPRE DECIZIA CCR PRIVIND STATUTUL PARLAMENTARILOR: “YESSS! Era firesc ca parlamentarii sa aiba termen tot de 15 zile, ca toata lumea, nu de 45”.

Basescu despre Dumnezeu:

Eu nu-l vad pe Dumnezeu, doar il simt. Nu sunt neaparat un ortodox practicant. Am icoane, spun Doamne ajuta, merg la biserica doar la evenimente, insa educatia si mediul in care am crescut m-au facut sa nu fiu un practicant. Si meseria mea din tinerete m-a privat de formarea mea ca practicant religios.

Romania este pozitiva cand vrem noi s-o vedem asa. Daca ne lasam pacaliti de ce vedem la televizor, numai rele, atunci vedem Romania negativa.

Despre ICR: Nu sunt premize de crestere a prestigiului asa cum a fost pana acum, dar sper sa nu se distruga ce s-a facut pana acum.

Presedintele a primit cadou o sticla de vin

Daniel Bucur, un roman producator de vin, plecat de 20 de ani in Austria, a facut cadou presedintelui o sticla de vin care a fost premiat de o revista de specialitate ca fiind vinul anului in Austria.

UPDATE 15.05

Traian Basescu: Eu si Guvernul ne ajutam reciproc

“Eu cu Guvernul ne ajutam reciproc respectand Constitutia. Nu poti sa spui ca un presedinte trebuie sa stea pitit cand e greu. Am fost solidar si cu fostul guvern si voi fi si cu actualul guvern daca va fi greu

. Astept de la diaspora solidaritate cu tara. Nu le spun sa vina acasa, ca nu ii putem plati ca cei de aici. Dar solidaritate inseamna sa nu uiti de tara ta, de cultura ta, de limba, constituirea unor comunitati care sa negocieze cu politicul din tara adoptiva. La sfarsitul lui 2010, cand am vazut ca Romania a scapat de austeritate, am simtit ca mi-am facut datoria.

Basescu: In Romania nu va exista regionalizare pe criterii etnice. Va garantez!

Despre regionalizarea pe criterii etnice, intrebata de o transilvaneanca: 
In Romania nu va exista regionalizare pe criterii etnice. Va garantez! Romania este un stat unitar. Nici UDMR nu crede ca este posibil asa ceva. F multi cred, si acum unii se si vad guvernatori de regiune, ca e usor. Mai intai trebuie scoasa legea, apoi, circa 4 ani pana va fi pusa in aplicare legea. Nu exista logistica acum, nu poti sa concepi ca un om va veni la capitala de regiune pentru un act. Pana nu avem logistica, peste vreo 2-3 ani, regiunile nu vor functiona. Proiectele regionale sunt scopul regionalizarii. Acum, un Consiliu Judetean decide sa reabiliteze drumul de la sud la nord, iar judetul vecin de la est la est. Nu exista un concept regional acum. Nu desfiintam judetele, probabil, dar le golim de putere politica si administrativa! Regiunile vor avea intre 1,2 si 2 mil locuitori, ceea ce le va permite negocierea directa cu Bruxelles-ul”

vienabase

UPDATE 14.52:

DISCURSUL PRESEDINTELUI LA FORUMUL ALIANTEI CIVILIZATIILOR

-Sunt necesare politici eficiente și coerente în domeniul migrației, având în vedere mizele și oportunitățile pe care aceasta le oferă.

în Europa este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică,sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să fie migranții, ca singuri responsabili de neajunsurile localnicilor

– Salut recenta inițiativă a Alianței Civilizațiilor de a organiza un seminar la nivel înalt pe această temă, la Paris

-Problema migrației nu este o noutate pentru Europa, însă modul în care gândim despre migrație se schimbă în funcție de contexte cu precădere economice pe care le traversam la un moment dat

– Criza din ultimii ani nu a facut decat sa arunce tema migratiei intr-un registru al extremelor

– Nu putem vorbi despre implicațiile negative al emigrației ca un laitmotiv al perioadei de criza

– Trebuie sa punem si contributia benefica a migrantilor la dezvoltarea societatilor in care acestia aleg sa se stabileasca

– Migratia trebuie vazuta ca o sursa de dezvoltare, migratia trebuie considerata prin perspectiva contributiei sale la programul global de dezvoltare

-Este important sa avem ca premisa esentiala principiul solidaritatii

– Exista riscul de a politiza in exces migrația si de a o transforma intr-o potentiala amenintare la adresa prosperitatii economice și a identitatilor nationale

– Migrantii sunt elemente de coeziune, ei pot fi valorizati ca exponenti ai modelului cultural european

– principala resursa a unei tari o reprezintă poporul , oamenii. Oamenii sunt c ei care sunt resursa inepuizabila. Suntem constienti de faptul ca cei care parasesc Romania, spre exemplu, o fac, ca de altfel si migrantii din alte tari pentru a gasi conditii de viata mai bune.

– Migratia este reprezentata din ce in ce mai mult ca o amenintare pentru stabilitatea piețelor muncii, pentru identitatile nationale si culturale

– De ce vorbim astazi din ce in ce mai putin despre dreptul la munca limitat doar la competitie sau limitat doar la libertatea de a calatori si a alege un domiciliu oriunde in lume?

Ca stat membru al UE dorim un sistem de migratie suplu si inteligent și avem in vedere un rol sporit al administratiilor publice regionale și al administratiilor publice locale.

– Este foarte important, ca prin politicile abordate de noi, să contribuim la cresteri economice

– Un sprijin deosebit în abordarea migrației îl oferă Organizația Internațională a Migrației

– Subliniez printre cele mai importante aspecte ale migratiei ca un element de consolidare a demnitatii si a sigurantei migrantului este legat de lcoul de munca legal. Migrantii sunt de prea multe ori utilizati pe piata neagra a fortei de munca. Statele membre ar trebuie sa isi propuna politici ferme de diminuare a muncii la negru.

 

ASCULTATI AICI DISCURSUL PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU

DISCURS VIENA

UPDATE 13:20:

Premierul Turciei, Recyp Erdogan, critica ONU la ei acasa:

recep-tayyip-erdoganVedem atacuri rasiste in diferite locuri ale lumii si continuam sa vedem lipsa de intelegere intre religii. Avem doua alegeri: stam si ne uitam fara sa facem nimic, ori vom actiona, pentru a pune capat acestor situatii. Bineinteles ca este mai usor sa stai si sa te uiti, dar trebuie sa alegem calea ce dificila. Actiune! Turcia este constienta de magnitudinea amenintarilor. Stim ca exista tari care vad diferentele reilgioase si etnice ca pe o bogatie, nu ca pe un motiv de razboi. Aceasta unitate in diversitate este un exemplu de urmat. Bogatia vine din diversitate. As vrea de asemenea sa asiguram si UE ca Turcia sprijinia initiativele UNAOC. Este foarte clar ca trebuie sa ne focusam pe zonele de conflict din orientul mijlociu si mali. 70.000 de oameni si-au pierdut viata in razboiul din Siria. Rasismul creste in Europa, iar asta este o problema pe care UNAOC ar trebui sa o ia in considerare. Insultele asupra musulmanilor care traiesc in alte tari decat a lor continua si ingrijoreaza intreaga lume musulmana. Din pacate, sunt si politicieni care provoaca astfel de comportamente si atunci problema este mult mai adanca. In mali, radacina problemelor nu este de natura religioasa. Islamul este o religie a pacii. As vrea sa pun o intrebare catre UNAOC, care este parte a ONU, nu? : Reprezinta ONU toate natiunile? Oare reprezinta ei toate continentele? Reprezinta ei toate religiile din lume? Nu cred. Cei cinci membri ai Consiliului de securitate nu reprezinta intreaga lume. Acolo se iau hotarari eronate, poate, pentru ca daca un singur membru voteaza NU, atunci nu se ia o decizie care ar fi putut fi buna. Toate tarile din aceasta lume ar trebui sa lucreze umar la umar!

UPDATE 13:10:

Ministrul afacerilor externe al spaniei , Jose Manuel Garcia-Margallo:

Trebuie sa fixam cursul pe care trebuie sa mergem si sa ne urmam intocmai obiectivele. Metodele pe care Spania le-a invatat este adoptarea tolerantei pentru a avea stabilitate si pace. Avem nevoie de toleranta pentru minoritati etnice si religioase, iar Spania asta incearca sa faca. Trebuie sa ne gandim in interiprul Uniunii Europene despre libertatea religioasa, despre libertatea migratiei si libertatea presei. Spania este convinsa ca solutia militara nu rezolva niciodata problema pe fond, ci solutia politica. Spania a trimis observatori in Palestina si va sprijini si statul Mali.”

 

UPDATE 12:15:

JORGE SAMPAIO jorgesampaio.ptJorge Sampaio, inalt reprezentant al UN Alianta Civilizatiilor:

Ieri eram ambitios si am vrut sa schimb lumea. Astazi sunt mai intelept si vreau sa ma schimb eu. Vorbim prea mult si facem prea putin. Pana ce liderii lumii nu vor avea toleranta zero pentru discriminare si pentru razboi, popoarele nu vor putea sa se dezvolte sanatos”

 

 

UPDATE 11:50:

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ajuns la Viena, unde participa la al 5-lea forum ONU Alianta Civilizatiilor. La acest forum, unde sunt prezenti 5 sefi de state, dar si alti oficiali de pe tot mapamondul, se vor dezbate trei probleme care planeaza asupra leadership-ului modern: promovarea, protectia si totala implicare a liderilor lumii in asigurarea libertatii religioase a cetatenilor, in contextul pluralismumului religios, libertatea presei, asigurarea diversitatii opiniilor pentru a crea dezbateri publice si a contribui la democratia globala si sprijinirea migratiei cetatenilor lumii in contextul globalizarii economice.

ban_ki-moon www.un.orgBan-ki Moon, secretar general ONU:

Siria este un mozaic de religii, culturi si civilizatii. Toate acestea ar trebui sa lucreze impreuna, Liderii, de la conducatorii micilor sate pana la sefii de state, trebuie sa se concentreze pe dialog pentru a restabili pacea. ONU isi va focusa toate eforturile si in Mali pentru a restabili pacea si dezvoltarea in acest stat. Israelienii si palestienii, generatiile viitoare, trebuie sa depuna edorturi de a trai in pace unii cu altii.”

 

 

traian_basescuCe va face in Austria Președintele României, Traian Băsescu, potrivit programului publicat de Administratia Prezidentiala:

ora 11.00 (ora României), Viena, Republica Austria, Palatul Hofburg – participare la lucrările Celei de-a cincea ediții a Forumului Global al Alianței Civilizațiilor

ora 14.00 (ora României), Viena, Republica Austria, sediul Ambasadei României în Republica Austria – întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Austria
ora 16.30 (ora României), Viena, Republica Austria, Palatul Prezidențial – convorbiri cu președintele Republicii Austria, domnul Heinz Fischer

ora 17.15 (ora României), Viena, Republica Austria, sediul Asociaţiei Industriaşilor – întâlnire cu oameni de afaceri austrieci

Despre Alianţa civilizaţiilor

La 14 iulie 2005, fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan, a anunţat lansarea iniţiativei privind o „Alianţă a Civilizaţiilor”, având ca scop mobilizarea unei acţiuni politice concertate la nivel global pentru combaterea prejudecăţilor şi diviziunilor dintre culturi şi religii (cu referire specială la cele islamice şi occidentale) şi pentru definirea unui model de înţelegere şi respect reciproc.

Iniţiativa Secretarului General al ONU (SG), co-autorată de Spania şi Turcia, a plecat de la propunerea premierului spaniol José Luis Rodríguez Zapatero, prezentată în luna septembrie 2004, în cadrul celei de a 59-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Alianţa Civilizaţiilor este sprijinită de un Grup de Prieteni (GP), structură informală, alcătuită din peste 130 de ţări (inclusiv statele membre UE) şi organizaţii internaţionale. Numeroase state arabe susţin această iniţiativă.

Secretariatul iniţiativei este găzduit în sediul central al ONU, la New York.

România şi Alianţa Civilizaţiilor

România a aderat la Grupul de Prieteni la începutul anului 2007, ulterior ţara noastră participând cu regularitate la principalele reuniuni organizate sub egida Alianţei Civilizaţiilor (forumurile anuale, respectiv reuniunile ministeriale organizate în marja sesiunilor Adunării Generale ONU).

Iniţiativa Alianţa Civilizaţiilor în România a fost lansată oficial la 18 mai 2010, la Palatul Parlamentului.

sursa foto: http://www.vienna5unaoc.org

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to LIVE VIDEO SI TEXT. CORESPONDENTA SPECIALA DE LA VIENA. NU MA VOI RETRAGE DIN POLITICA! NU POT FI PENSIONAR! Ce crede Presedintele despre Dumnezeu, regionalizare si viitorul romanilor din Diaspora. Traian Basescu participa la Forumul Aliantei Civilizatiilor

  1. Marius Braila 27/02/2013 at 22:16

    Ce fel aplaudau toti dupa discurs.. ce discurs, ce presedinte avem!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.