CORESPONDENTA SPECIALA DE LA BAKU. Delegatia oficiala a Romaniei in Azerbaidjan: Ce vor Valeriu Zgonea si Dan Sova. Miza de sute de milioane de euro. Azerii, invitati sa construiasca autostrazi in Romania

Update 14:05:

Gabriel Comanescu, proprietar Grup Servicii Petroliere:

GSP“Zilele trecute am semnat un contract cu Gazprom Neft. Vom fora in coridorul arctic pentru rusi. Contractul se ridica la cateva zeci de milioane de euro, aproape de 100 de milioane. In Azerbaidjan nu avem inca niciun contract, dar suntem in negocieri pentru  proiecte de constructii offshore”. Un astfel de proiect care l-ar interesa pe Comanescu ar fi AGRI, insa acesta nu a inceput inca. Se asteapta ca anul acesta sa demareze, proiectul fiind in valoare de 500 de milioane de dolari.

Gabriel Comanescu, consul onorific al Azerbaidjanului la Constanta, este cel care a intermediat intalnirea oficialilor romani cu cei azeri.

“Perspectivele sunt foarte mari atat pentru firmele romanesti, cat si pentru cele azere, nu trebuie sa afli de licitatii de pe internet”, a declarat Gabriel Comanescu.

Ce putem noi invata de la Azerbaidjan? Sa ne protejam companiile romanesti, capitalul autohton si sa fim eficienti. In Azerbaidjan legislatia este perfecta pentru orice fel de investitii.”

Grup Servicii Petroliere desfasoara operatiuni de foraj in Marea Nordului, Golful Mexic, Marea Mediterana, Marea Neagra si cat de curand va intra si in zona arctica, in total operand in peste 8 tari. Cifra de afaceri a GSP a fost in 2011 de 220 de milioane de euro

 

Update 11:50: 

photo negocieri

In acest moment, reprezentantii celor 16 companii romanesti sunt in discutii bilaterale cu 
oamenii de afaceri azeri.
 Se urmareste incheierea de parteneriate si chiar contracte intre romani si azeri.

UPDATE:  Sova invita azerii sa ne faca autostrazile

dan_sovaDan Sova: ”Romania este interesata de investitii in domeniul energetic- hidro si nuclear-, agricultura, infrastructura. Stiu ca aveti doua-trei companii constructoare de autostrazi, iar noi avem Comarnic-Brasov, Pitesti-Craiova, acest ultim tronson ar lega Craiova de Cta. Am fi bucurosi daca firme din Azerbaidjan ar veni in Romania sa incheiem impreuna parteneriate public-private.

Eu nu cred ca avem o administratie complicata, greoaie, asa cum se zice despre noi. Asta poate era inainte, guvernul actual incearca sa schimbe aceste lucruri pentru ca avem nevoie de investitii.  Nabucco are mari sanse sa fie finalizat in urmatorii ani. Stiu, este o conducta a viselor, dar pentru voi, ca furnizori, ar fi important sa fie finalizat. De asemenea si Agri este un proiect imp pt ambele parti. Am o relatie personala cu mediul de business din Azerbaidjan si cu politicienii implicati in aceste domenii.

Sova i-a prezentat pe oamenii de afaceri romani si s-a oferit sa intermedieze intalnirile tete-a-tete dintre acestia si oamenii de afaceri azeri.

Video:

Zgonea: “presedintele Romaniei, Guvernul si Parlamentul sustin investitiile azere in Romania”

“Camera bilaterala de Comert Azerbaidjan-Romania va fi un alt vehicul de promovare a relatiilor economice dintre cele doua tari”. “Politicienii au nevoie de oameni de aaceri puternici, iar oamenii de afaceri ai nevoie de politicieni puternici”, susține oficialul.

Shahin Mustafayev, ministrul Dezvoltarii Economice: schimburile comerciale Azerbaidjan-Romania au crescut cu 30%

”Ne bucuram sa avem 16 companii romanesti la acest business-forum. Cu tot cu cei azeri, avem 100 de oameni de afaceri la un loc, in aceasta sala.  In 2012, schimburile comerciale Azerbaidjan-Romania au crescut cu 30%. Avem in tara noastra 8 companii romanesti in domeniul constructiilor si al productiei.” a declarat oficialul.

 

Situația din Azerbaidjan:

PIB in 2012: 69,2 mld usd

Venitul mediu lunar: 502 usd

Rata somajului: 5,2%

 

Valeriu-ZgoneaPresedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, insotit de o delegatie oficiala de la Bucuresti si de un grup de oameni de afaceri se afla in aceste zile la Baku, capitala Azerbaidjanului, unde vor avea o serie de intrevederi cu membrii parlamentului si guvernului azer. Din delegatia romaneasca mai fac parte Dan Sova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investititii straine, Viorel Hrebenciuc, dar si oameni de afaceri, reprezentanti aiunor firme interesate de parteneriate in Azerbaidjan.

 

Miza: contracte de sute de milioane de euro

euro_moneyDin programul aceste vizite care incepe astazi si se incheie pe 16 martie, reiese ca oficialii romani participa doar la depuneri de coroane si inaugurari (Camera de Comert comuna Azerbaidjan-Romania). In acest scop, este prezent la Baku si Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert a Romaniei. De fapt, miza acestei vizite este castigarea unor contracte importante pentru antreprenorii romani care insotesc delegatia oficiala.

Gabriel Comanescu, proprietarul companiei petroliere UPETROM, consul onorific al Azerbaidjanului la Constanta, este, de fapt, organizatorul acestui eveniment. Contractele sale in domeniul petrolului si gazelor cu Azerbaidjanul sunt cartea sa de vizita in aceasta tara.

Alaturi de Comanescu au mai venit la Baku si Irina Socol (SIVECO) care a obtinut de curand un contract de circa 3 de milioane de euro cu statul Azer, constand in implementarea de softuri in toate institutiile de invatamant din aceasta tara.

Delta A.C.M ’93, companie cu activitati in domeniul constructiilor, este prezenta prin proprietarul sau, Florea Diaconu. Delta ACM intentioneaza sa obtina lucrari de infrastructura in Azerbaidjan. Anul trecut, Diaconu a castigat un contract de constructie a unei universitati in Algeria in valoare de 28 milioane euro.

Se mai afla la Baku companii ca Electromagnetia, Romgaz, Transgaz, Armax Gaz, UTI, AEM Timisoara, Adrem Invest si altele.

photo Paul Ichim, vicepresedintele Eximbank, insoteste delegatia oamenilor de afaceri. “Aici se vor semna protocoale, contracte, iar Eximbank este direct interesata. Mereu insotim delegatiile oficiale, asa castigam clienti noi”, a declarat Ichim pentru caleaeuropeana.ro.

Business forum romano-azer

Peste putin timp vor incepe o serie de intalniri intre oamenii de afaceri romani si cei azeri, de la companii ca Altes Qrup, Gilan Holding, Socar, Azpetrol. Presedintele Parlamentului din Azerbaidjan, ministrul Economiei si Dezvoltarii si alti oficiali azeri vor avea intalniri bilaterale cu Valeriu Zgonea.

Ramaneti pe caleaeuropeana.ro pentru a urmari live evenimentele de la Baku.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.