Corespondenta specială: Femeile raspund crizei economice – Parlamentul European, 6-7 martie

femeile reactioneaza la crizaCu ocazia sarbatoririi zilei de 8 martie, Parlamentul European organizeaza o serie de dezbateri pentru a discuta despre reactia femeilor fata de criza economica.

Traim una dintre cele mai negative realitati economice din ultimul secol. Rata somajului urca, asistam la importante taieri bugetare, in mod special, in serviciile publice, in cadrul protectiei copilului, in educatie si in alte domenii care afecteaza in mod direct rolul femeii in societate. Plata salariilor nu mai este o certitudine , insa taxele si impozitele se maresc. Combinarea acestor schimbari provoacă discriminari importante de gen in societatea noastra, femeile castigand in medie cu 17% mai puțin decât bărbații

elisabeth morin„Din păcate, în opinia generală, ocuparea forței de muncă masculine pare prioritară față de cea a femeilor. Efectele crizei asupra muncii femeilor sunt puternice și de durată: chiar și înaintea crizei femeile erau afectate de șomaj mai mult decât bărbații, precaritatea locurilor de muncă, norma redusă, salariile mici; acum, ca rezultat al austerității, suferă o pedeapsă dublă. Impactul crizei asupra muncii femeilor este în centrul politicilor din domeniul egalității și ocupării forței de muncă. Spun: stop declinului femeilor în societate!“, declară raportoarea Elisabeth Morin-Chartier, potrivit europarl.europa.eu.

Criza economica pare a fi afectat si procesul de legiferare si promovare a masurilor sociale. Una dintre cele mai recente cerinte ale Parlamentului European a fost cea de a extinde concediul de maternitate de la 16 la 20 de luni, dar propunerea nu a trecut de Consiliu fiindca ar fi adus multe alte schimbari si consecinte angajatorilor intr-o perioada de criza destul de complicata in care prioritatile sunt altele.

In cadrul intalnirilor se va dezbate si problema reprezentarii femeilor in functii publice si in functii de conducere la nivel de companie privata. Potrivit unor studii care confirma faptul ca femeile ar aduce contributii importante la nivel economic national, acestea sunt inca departe pentru a putea spune ca sunt integrate in mod deplin in sistem ocupand functii de conducere.

In acest sens, Comisia pentru Drepturile Femeii si Egalitate de Gen al Parlamentului European pregateste un raport despre femeile reprezentate in consiliile de administratie, raport ce va fi prezentat in urmatoarele zile cu ocazia sarbatorii de 8 martie. Pe data de 7 martie va avea loc si comitetul interparlamentar organizat de aceeași Comisie.

Concluziile, dar şi sugestiile din cadrul dezbaterilor vor fi prezentate de corespondentul special caleaeuropeana.ro.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.