LIVE TEXT. CORESPONDENTA SPECIALA. REVELATIA DE LA VATICAN: Traian Băsescu: in fata mea era un Papa cu un singur mesaj: VREAU SA FII BUN. De ce crede Presedintele ca Papa nu si-a anulat intalnirea. Dana Constantinescu ar putea fi numita ambasador in Italia. Cum a fost vizita la Cavalerii de Malta și la Vatican.

Corespondenta de la Vatican, de Ovidiu Marincea

Update 19.28

Traian Basescu:
este o onoare sa va intalnesc din nou la implinirea a 80 de ani de la stabilirea relatiilor noastre si 900 de ani de la recunoasterea ordinului de catre Papa Pascal al doilea. Marturii ale istoriei noastre comune se gasesc aici, in expozitia de documente ce are loc in biserica Ordinului. De peste 2 decenii Romania beneficiaza de asistenta sociala, ajutoare de urgenta si programe diverse pentru persoane cu dizabilitati sau defavorizate. Ordinul dumneavoastra a adus multor romani credinta si speranta. Doresc sa subliniez aprecierea pe care Romania o are asupra activitatii Ordinului.

Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta: Romania este cel mai bun exemplu de cooperare excelenta intre crestinii de toate religiile
Vizita dumneavoastra este inca o dovada a relatiilor foarte bune dintre Romania si Ordin. Am amintiri placute de la vizita mea de la Cotroceni in 2011. In 2002 si 2004, presedintele Ion Iliescu de asemenea a avut relatii foarte bune cu predecesorul meu. Sper ca aceasta vizita sa ajute fundatia noastra sa isi sporeasca actiunile de caritate pe care Ordinul le desfasoara deja in tara dumneavoastra. Romania este cel mai bun exemplu de cooperare excelenta intre crestinii de toate religiile. Pentru a apara pacea si a lupta impotriva discriminarii avem nevoie de cooperare.

Update ora 18

Basescu despre relatia cu Ponta:
Dupa cum vedeti nu ne mai certam asa de rau, chiar daca ne mai impungem. Statul este stabil

Basescu promite votul prin corespondenta romanilor din Italia

Basescu: sa speram ca ceea ce premierul a spus public, sa se introduca votul prin corespondenta, se va indeplini iar la viitoarele alegeri sa puteti vota de acasa.

Presedintele ar putea-o ambasador in Italia pe Dana Constantinescu

Declaratii Traian Basescu: Papa este intr-o forma excelenta, chiar daca nu pare. Este un om care a acceptat vizita mea chiar si dupa anuntul demisiei pt a arata ca ii respecta pe romani. Sentimentul meu este ca papa este impacat cu deizia, ca asa a vrut Dumnezeu si si-a asumat o alta misiune: aceea de a-si continua opera din statutul de unul dintre cei mai mari teologi si filosofi ai lumii. Nu a mai vrut sa se ocupe de problemele administrative, ci sa ramana in dialog doar cu dumnezeu. Vom avea un caz unic in istoria umanitatii cand un papa scrie el insusi dupa incheierea mandatului si nu istoricii. Va fi o experienta f valoroasa pt umanitate. Nu am avut in fata un om epuizat ci un om cu o forta extraordinara care in mod cert mai avea de facut ceva. Acasa toata lumea e vesela, se cearta la tv, toata lumea se suspecteaza cu toata lumea, se guverneaza si prin legi si pe la tv si prin ordonante etc. Romania e stabilizata eonomic, are perspective de crestere, suntem printre putinele state in care somajul n-a crescut. Romanii au platit scump acest confort de acum”. Presedintele a facut apoi celebra baie de multime. El a promis ca Romania nu va intra in recesiune! Baga repede, e live de la ambasada. Imi platesti juma de factura!

La ora 12, ora Romaniei, presedintele Traian Basescu a fost primit de Papa Benedict al XVI-lea la Palatul sau din Vatican. Seful statului a fost intampinat de Garda de Onoare a Vaticanului si de o delegatie de oficialitati de la Sfantul Scaun. Basescu i-a oferit Papei un tetraevangheliar imbracat in piele, lucrat manual, achizitionat la un pret de 3.000 de lei. A primit, la randul sau, o medalie din partea Suveranului Pontif.

Traian Basescu: Din faptul ca vizita mea nu a fost anulata, am inteles respectul Papei fata de poporul roman

“Am intalnit un Papa mai puternic decat cel cu care m-am intalnit in 2008, a declarat Traian Basescu dupa intalnirea cu Suveranul Pontif. Am avut sentimentul ca in fata mea era un Papa cu un sigur mesaj: vreau sa fii bun. Un om, care prin privire, vorba, inteligenta frazelor, nu spunea decat ca are de comunicat pentru viitor. Ce cred ca mi-a comunicat astazi Papa a fost ca avem nevoie de o lume mai buna, ca avem nevoie sa fim mai buni unii cu altii. Din faptul ca vizita mea nu a fost anulata am inteles respectul Papei fata de poporul roman. Am inteles respectul fata de ecumensim. Am inteles mana intinsa crestinilor ortodocsi de catre crestinii catolici. Am transmis Papei mesajul catolicilor si ortodocsilor din Romania. Un mesaj de solidaritate, de respect, de intelegere. Am avut onoarea de a cunoaste unul dintre cei mai mari teologi si filosofi ai lumii de astazi. Sentimentul intalnirii de astazi este ca m-am intalnit cu un papa, un om, mai bun decat noi toti la un loc si gata sa ne dea din bunatatea lui pentru totdeauna. Daca n-as fi sincer, mai bine n-as vorbi. Sentimentul cu care am plecat a fost ca am avut o intalnire unica si care nici nu va mai putea avea vreodata un partener asemanator. Avem relatii excelente intre Romania si Vatican. Multumesc Bisericii Catolice pentru punerea la dispozitia ortodocsilor romani a sute de biserici pentru ca preotii ortodocsi sa slujeasca si sa adune comunitatea”.

CLICK AICI PENTRU A ASCULTA DECLARATIILE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU: vaticanfeb2014

Președintele Traian Băsescu va efectua astăzi la Roma o vizită oficială la Sfântul Scaun (Vatican) şi o vizită de stat la Ordinul Suveran Militar de Malta. Chiar dacă Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat demisia începând cu data de 28 februarie, când se va retrage la o mănăstire, programul vizitelor sale a rămas neschimbat. Președintele Băsescu se întâlnește cu Papa pentru a doua oară, prima întrevedere fiind efectuată în 2008.

vatican2008Suveranul Pontif și-a anunțat colaboratorii luni, 11 februarie, că va demisiona din scaunul papal. Anunțul a fost făcut cu discreție, în limba latină, la sfârșitul unei slujbe religioase obișnuite. O ziaristă italiancă acreditată la Vatican a înțeles ce a spus Papa și a publicat informația care ulterior a fost confirmată de Vatican. Genul acesta de vizită este perceput ca fiind unul de curtoazie, de imagine. Însă adesea în spatele politețelor și a declarațiilor oficiale, în discuțiile tete a tete, se discută probleme de interes național sau global, se discută politică externă și se iau decizii la nivel global.

Cine sunt Cavalerii care-l primesc pe Traian Băsescu

malta2008Ordinul Suveran Militar de Malta, a cărui denumire completă este Suveranul Ordin Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta, are statutul unui stat suveran, dacă ne gândim că are un nume de membri “cetățeni” ai Ordinului, este total independent, are propriile reguli și propria Constituție și întreține relații diplomatice cu peste 120 de țări, printre care și România.

Ordinul este condus de Alteţa sa Eminentisimă Fra’ Matthew Festing, Mare Maestru al Ordinului de Malta, iar ambasadorul Ordinului în România este E.S. Franz Alfred Graf von Hartig.

Înființat în jurul anului 1050, la Ierusalim, Ordinul a avut scopul de a face acte de caritate. A administrat un spital din Ierusalim, iar în anul 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios. Ulterior, Ordinul a devenit militar pentru a-i apăra pe bolnavi, pelerini și teritoriile creștine din Țara Sfântă.

“Ordinul își desfășoară activitățile caritabile pentru bolnavi, nevoiași și refugiați de mai mult de nouă secole. S-a consacrat acestei obligații de-a lungul secolelor cu mijloace conforme spiritului timpului. Ca recunoaștere a realizărilor sale Ordinul se bucură de dreptul de suveranitate și întreține relații diplomatice cu peste 90 de țări. Pentru a-și putea aduce la îndeplinire îndatoririle instituționale poate constitui organizații dependente. Asemenea organizații își desfășoară activitatea zilnică pentru a sprijini Ordinul în misiunea ei în peste 120 țări, potrivit Wikipedia.org

Primele relaţii ale Ordinului de Malta cu poporul român datează din secolul al 13-lea, când, prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, regele Ungariei Bela al IV-lea i-a invitat pe aceştia să se stabilească în Banat. De asemenea, se consideră că primul spital din România a fost fondat de Cavalerii Ioaniţi la Oradea, înainte de cel de la Sibiu, a cărui înfiinţare este atestată la 1292.

Relaţiile diplomatice între România şi Ordinul de Malta au fost stabilite, la nivel de legaţie, în decembrie 1932, iar o lună mai târziu a fost acreditat primul reprezentant diplomatic. Relaţiile au încetat în 1948. În timpul regimului comunist, a funcţionat în exil Asociaţia Română a membrilor Ordinului Suveran de Malta. După Revoluţie, în 1991, relaţiile diplomatice au fost reluate. În prezent, Ordinul este reprezentat oficial de ambasadorul Franz Alfred Graf von Hartig. În România sunt 16 membri ai Ordinului şi peste 1.200 de voluntari ai Serviciului Maltez, care îşi desfăşoară activitatea caritabilă în 26 de filiale.

foto-presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to LIVE TEXT. CORESPONDENTA SPECIALA. REVELATIA DE LA VATICAN: Traian Băsescu: in fata mea era un Papa cu un singur mesaj: VREAU SA FII BUN. De ce crede Presedintele ca Papa nu si-a anulat intalnirea. Dana Constantinescu ar putea fi numita ambasador in Italia. Cum a fost vizita la Cavalerii de Malta și la Vatican.

  1. Pingback: Dana Constantinescu, numită de Traian Băsescu ambasador în Italia | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *