EXCLUSIV CALEAEUROPEANA CORESPONDENTA SPECIALA STRASBOURG: Laszlo Tokes felicita Romania pentru victoria la fotbal in fata Ungariei. Despre Rosia Montana: “O cauza comuna pentru ambele popoare, Transilvania nu este colonia Bucurestiului”

photoEuroparlamentarul  Laszlo Tokes a acordat un interviu in exclusivitate pentru Caleaeuropeana.ro, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Temele abordate au fost, in principal, cele legate de alegerile europene, care se vor desfasura in luna mai 2014, dar si teme legate de Rosia Montana si de situatia minoritatii maghiare din Romania.

Problema maghiarilor din Romania, o instigare politica”
Intrebat despre contextul minoritatii din care face parte, Tokes a vrut imediat sa sublinieze ca actuala imprejurare este rezultatul instigarilor politice si, nicidecum, o problema de adaptare si convietuire intre romani si maghiari. De asemenea, europarlamentarul a vorbit despre manipularea politica si despre tensionarea voita a relatiilor sociale. Responsabila, dupa spusele lui Tokes, ar fi si actuala guvernare, numita de el “socialista, post comunista” care, in primul rand, nu a dat sansa UDMR-ului sa ramana la putere si aduce o contributie evidenta in ceea ce priveste crearea de tensiuni intre cele doua popoare.

“Nu e de mirare ca socialistii din Romania gasesc sustinatori si in randul socialistilor din Ungaria”
Referitor la aceasta afirmatie, Laszlo Tokes a explicat ca si grupul socialistilor din Ungaria, reprezentat de liderul Attila Mesterhazy, este impotriva partidului loialitatii, FIDESZ, condus de Viktor Orban, si considera ca politicile acestuia, fata de comunitatea maghiara din Romania, sunt clar un esec.

Rosia Montana: “O cauza comuna pentru ambele popoare, Transilvania nu este colonia Bucurestiului”
Vorbind de bunele relatii existente intre cetatenii romani si cei de etnie maghiara in viata de zi cu zi, am ajuns la subiectul Rosia Montana. Politicianul si-a exprimat imediat pozitia contrara exploatarii de aur de la Rosia Montana. Mai departe, Tokes a atras atentia asupra acestui caz, care a unit cele doua popoare pentru o cauza comuna si pentru a evita o iminenta catastrofa ambientala. Tokes a amintit ca peste 85% dintre europarlamentari au votat impotriva mineritului cu cianura si referindu-se la fabulosul prejudiciu pe care aceasta afacere l-ar aduce Romaniei, el a preferat sa numeasca compania care ar fi trebuit sa se ocupe de exploatare „Rosia Montana Gold Corruption”. Tokes si-a concluzionat punctul de vedere exprimandu-si sustinerea pentru tinerii care au manifestat in strada, spunand si ca aceste momente i-au readus aminte de manifestarile din ’89, dar si aducand ca exemplu politica impotriva companiilor globaliste-multinationale al premierului Orban, exemplu de implicare politica care ar trebui urmat si in Romania.

„Condamn huliganismul de la meciul Romania – Ungaria”
Manifestarile violente de la meciul Romania-Ungaria au fost ferm contestate de Laszlo Tokes, care, de asemenea, a vrut si sa felicite echipa nationala a Romaniei pentru performanta reusita.

Euro-alegeri parlamentare 2014: „ Nu ma retrag”
Daca la inceputul interviului politicianul a lasat sa inteleaga ca nu a avut intentia de a se inscrie in cursa pentru alegerile europene din luna mai 2014, cand am reabordat subiectul, domnul Tokes ne-a marturisit ca isi doreste sa lupte in continuare pentru interesele transilvanenilor si accepta o noua provocare. Intrebat daca va candida cu grupul UDMR, ne-a declarat ca, in momentul de fata analizeaza mai multe optiuni pentru a candida si ca formula pe care o va alege se va comunica in perioada urmatoare.

Alexandru Padure – Strasbourg

Demisonat din UDMR, Laszlo Tokes figureaza, inca, europarlamentar UDMR, pe site-ul Parlamentului European – n.r.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.