Corina Creţu: Reprezentarea la UE riscă să fie o dispută politică din cauza ambiţiei lui Băsescu

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu consideră că discuţia privind reprezentarea României la Consiliul European riscă să se împotmolească într-o dispută politică, din cauza “ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul guvern”.

“Discuţia privind reprezentarea României la Consiliul European riscă să se împotmolească într-o dispută politică, din cauza ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul guvern. Oricât ar încerca partizanii şefului statului să mute dezbaterea în terenul confruntării dintre preşedinte şi restul lumii, nu poate fi trecut cu vederea un element esenţial, şi anume tema reuniunii informale extraordinare a şefilor de stat sau de guvern din UE, convocată în 23 mai de Herman van Rompuy, pentru a pregăti summit-ul planificat la sfârşitul lunii iunie”, scrie Corina Creţu pe blogul său, potrivit Gandul.info.

Ea consideră că, până la clarificarea instituţională a problemei reprezentării României la lucrările Consiliului European, trebuie să prevaleze interesul naţional, “exprimat în acest caz prin necesitatea prezenţei exponentului oficial competent în materia discutată”.

Vicepreşedintele PSD menţionează că viitoarele reuniuni ale Consiliului se vor focaliza, aşa cum s-a anunţat, asupra măsurilor necesare creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă la nivel european.

Europarlamentarul social-democrat aminşte că acum contextul european e dominat de previziunile Comisiei privind recesiunea uşoară în care UE se va afla în a doua jumătate a anului şi de temerile privind ieşirea Greciei din Zona Euro, inclusiv posibilitatea efectului de domino asupra zonei sudice a Uniunii. Ea adaugă că debutul reconfigurării politice a Europei obligă, în sfârşit, Comisia Europeană să aibă în vedere măsuri pentru relansarea economică, aşa cum este reducerea impozitelor pe muncă.

“Aşadar, va fi un dialog între reprezentanţii Executivelor europene, competenţi decizional în materie economică şi socială. Concluzia logică e că premierul Victor Ponta e singurul oficial avizat să reprezinte România la lucrările Consiliului”, susţine Corina Creţu.

Ea menţionează că, în mod uzual, de altfel, aproape toate statele UE sunt reprezentate, la summit-urile europene, de către premieri, cu excepţia Ciprului, singura ţară din Uniune cu regim prezidenţial, a Franţei şi Lituaniei, în virtutea regimurilor semiprezidenţiale, şi a României, unde semiprezidenţialismul atenuat sau parlamentarizat, cum l-au numit unii specialişti, a produs şi produce încă tensiuni între preşedinte şi prim-ministru.

Mai multe informații AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto:  blidaru.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.