Corlăţean a discutat cu Leancă despre Summitul de la Vilnius

corlatean leanca gov.mdÎn debutul vizitei pe care o întreprinde la Chişinău, la 19.11.2013, ministrul  afacerilor externe, Titus Corlăţean a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Discuţiile s-au concentrat pe analizarea proiectelor bilaterale de interconectare – în plan energetic şi al infrastructurii de transporturi, în continuarea recentei întâlniri a Prim-miniştrilor României şi Republicii Moldova cu preşedintele Comisiei Europene (Bruxelles, 15 noiembrie 2013), se  arată într-un comunicat al diplomației române.

Ministrul Titus Corlăţean a evocat angajamentul solid al României, politic şi financiar, în direcţia realizării interconectării sistemelor de transport de gaze şi de electricitate, în primul rând a gazoductului Iaşi-Ungheni. A menţionat, în acest sens, perfectarea recentă a cadrului juridic care va permite transferul rapid, către Chişinău, a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru execuţia lucrărilor la gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova. În paralel, este necesară intensificarea dialogului cu Comisia Europeană, atât la nivel politic, cât şi al experţilor, pentru identificarea surselor suplimentare de finanţare a proiectelor energetice aflate pe agenda bilaterală.

Şeful diplomaţiei române a remarcat avansul notabil al Republicii Moldova în procesul integrării europene, care a făcut din Chişinău “liderul incontestabil” al reformelor şi modernizării din cadrul Parteneriatului Estic. A arătat că, pe acest fond, sunt perfect îndreptăţite şi meritate veştile bune primite recent de Chişinău în ce priveşte parafarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (la summit-ul de la Vilnius, din 28-29 noiembrie 2013) şi perspectiva liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

România va acţiona şi pe mai departe cu aceeaşi hotărâre pentru a genera în plan european, în 2014, deciziile necesare confirmării cursului european ireversibil al Republicii Moldova.

Sursa: MAE
Foto: gov.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.