Corlăţean a discutat cu omologul irlandez despre aderarea României la Schengen

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut la 22 februarie 2013, convorbiri  cu vice-premierul şi ministrul irlandez al afacerilor externe şi comerţului, Eamon Gilmore, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Irlanda, informează un comunicat MAE.

corlatean Eamon Gilmore“Discuţiile au oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, precum şi la principalele teme actuale ale agendei europene şi internaţionale, inclusiv din perspectiva promovării priorităţilor româneşti în contextul preşedinţiei irlandeze a UE. Au fost abordate cu precădere evoluţiile dezbaterilor şi proiectelor europene actuale ce constituie priorităţi ale preşedinţiei irlandeze a UE, respectiv perspectivele negocierilor cu Parlamentul European asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, guvernanţa economică, creşterea ocupării forţei de muncă, reforma politicii agricole comune, menţinerea fondurilor de coeziune, reforma spaţiului de justiţie şi securitate, Parteneriatul Estic şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, politica de extindere a UE. Au fost discutate, totodată, dosarele prioritare pentru partea română, mai ales cel legat de aderarea României la Spaţiul Schengen. Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru atingerea obiectivelor Preşedinţiei irlandeze a UE şi a mulţumit pentru modul onest şi deschis în care aceasta tratează aspiraţiile româneşti specifice”, se arată în document.

Ministrul Corlăţean l-a asigurat pe omologul irlandez de interesul părţii române pentru valorificarea potenţialului economic bilateral, prin creşterea schimburilor şi investiţiilor, dar şi prin continuarea cooperării privind atragerea fondurilor europene.

Discuţiile pe marginea agendei internaţionale au oferit ministrului român ocazia transmiterii de felicitări pentru exercitarea cu succes, de către Irlanda, a mandatului de Preşedinte în Exerciţiu al OSCE, precum şi pentru rolul jucat de PiE irlandeză a OSCE în reluarea negocierilor privind soluţionarea dosarului transnistrean.

Totodată, ambele părţi au agreat continuarea consolidării dialogului bilateral româno-irlandez prin stabilirea unui mecanism de consultări periodice la nivelul ministerelor de externe pe teme ale agendei europene şi internaţionale.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat vicepremierului şi ministrului irlandez al afacerilor externe invitaţia de a vizita România în cursul acestui an.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.