Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu atrage atenţia că noul Cod Fiscal, trimis de preşedintele Klaus Iohannis spre reexaminare în Parlament, reuneşte mult prea multe măsuri pentru a fi realizate dintr-o dată, ceea ce anulează şansele de reuşită ale acestuia.
Într-un interviu acordat pentru Adevărul consilierul prezidențial pe probleme economice arată de România are nevoie de relaxare fiscală, însă aceasta nu trebuie făcută printr-o abordare de tipul «totul dintr-o dată», sustenabilitatea măsurilor incluse în noul Cod Fiscal fiind foarte importantă. El atrage atenţia că România ar trebui să tragă învăţăturile crizei din Grecia, caz ilustrativ pentru modul în care o economie poate creşte nesănătos, prin politici nesănătoase, prin permanentizarea deficitelor bugetare şi creşterea exponenţială a datoriei publice.

Foto: Adevărul
”Dacă Guvernul doreşte să cheltuiască şi să se dezvolte, nu trebuie decât să pună în aplicare prevederile din Legea bugetului. Este atât de simplu. Domnul ministru al Finanţelor are la îndemână datele din execuţia bugetară. De exemplu, pe primele şase luni, avem o nerealizare imensă a cheltuielilor de capital, care sunt cu 63% sub nivelul programat, iar cofinanţarea la fondurile europene este cu aproximativ 56% sub nivelul programat. Deci abordarea este eronată, Guvernul are spaţiu bugetar, dar nu îl utilizează”, a mai spus Marinescu.
Consilierul prezidențial a continuat: ”Este evident că acest Cod Fiscal cuprinde şi măsuri dezirabile, cum ar fi chiar reducerea TVA. Problema este tocmai abordarea de tip all-inclusive a acestui pachet fiscal, ce reuneşte mult prea multe măsuri pentru a fi realizate dintr-o dată. O astfel de abordare îşi anihilează încă de la început propriile şanse de reuşită. Relaxarea fiscală este necesară, ea trebuie făcută, însă nu aşa, printr-o abordare de tipul «totul dintr-o dată», pentru că nimic în economie, nici acumularea de capital, nici crearea de locuri de muncă şi nici prosperitatea, în general, nu se întâmplă peste noapte, în totalitate”.
Întrebat de legătura dintre decizia președintelui de amânare a unei hotărâri privind Codul Fiscal și Consiliul EOFIN, Cosmin Marinescu a declarat: ”Există o singură regulă, anume termenul legal privind promulgarea actelor normative adoptate de Parlament. Decizia Preşedinelui nu a fost amânată, ea s-a înscris în termenul legal, însă fundamentarea acestei decizii a durat mai mult, tocmai pentru a putea realiza o analiză bugetară cât mai cuprinzătoare, pe baza datelor care au fost solicitate Ministerului Finanţelor Publice”.
”Poziţia partenerilor noştri internaţionali ne era cunoscută anterior, în baza Comitetului Economic şi Financiar din 3 iulie. Atunci s-a stabilit ca, pe fondul incertitudinilor suplimentare privind situaţia din Grecia, să existe propunerea pentru ECOFIN să nu denunţe Acordul cu România, deşi nu avem încheiat niciun review favorabil. Trebuie menţionat, în acest context, că nici Comisia Europeană şi nici FMI nu au aprobat Codul Fiscal, în ciuda unor dezinformări care s-au strecurat în acest sens. Cum ar putea Comisia Europeană să fie de acord cu un Cod Fiscal despre care spune că atrage riscul procedurii de deficit excesiv?”, a mai spus consilierul prezidențial.
Potrivit calculelor Administraţiei Prezidenţiale, în baza datelor Ministerului Finanţelor, prin luarea în considerare şi a efectelor de runda a doua, se ajunge la un deficit pentru anul 2016 de circa 2,5% din PIB. Aşadar, în absenţa unei reduceri de peste 1% din PIB a cheltuielilor bugetare, cadrul fiscal-bugetar actual este incompatibil cu menţinerea procesului de consolidare fiscală şi cu respectarea MTO-ului asumat de Guvern.
Varianta integrală a interviului poate fi consultată aici.
.