Connect with us

COMISIA EUROPEANA

COVID-19 : UE contribuie cu 500 de milioane EUR la inițiativa COVAX pentru furnizarea unui miliard de doze de vaccin pentru țările cu venituri mici și medii

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Accesul corect și echitabil la un vaccin eficace împotriva COVID-19, indiferent de venit, pentru milioane de persoane din Africa, Asia, zona Caraibilor și Pacific, precum și din vecinătatea estică și sudică a Europei, este posibil datorită unui nou sprijin financiar european în valoare de 500 de milioane EUR pentru inițiativa globală COVAX pentru vaccinuri, informează un comunicat.

Răspunsul UE urmează o abordare de echipă (Echipa Europa), care combină resurse din partea UE, a statelor sale membre și a instituțiilor financiare (printre care Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) pentru a sprijini fiecare țară parteneră. Fondurile sunt utilizate pentru a acoperi intervențiile în situații de urgență și nevoile umanitare aferente, pentru a consolida sănătatea, serviciile de alimentare cu apă, serviciile de salubrizare și alimentația și pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei provocate de coronavirus în întreaga lume.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat astăzi o finanțare în valoare de 400 de milioane EUR pentru a sprijini participarea economiilor cu venituri mici și medii la angajamentul prealabil de achiziție COVAX (COVAX AMC).

Această finanțare aprobată rapid, garantată de Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), la care se adaugă un grant în valoare de 100 de milioane EUR acordat de Comisia Europeană în favoarea COVAX AMC, va facilita accesul la vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 în 92 de țări cu venituri mici și medii.

Acest lucru permite COVAX, o inițiativă multilaterală menită să asigure accesul corect și echitabil la nivel mondial, să accelereze investițiile inițiale esențiale pentru administrarea dozelor de vaccin de îndată ce acestea vor fi disponibile.

„Este un imperativ moral ca nicio țară să nu fie exclusă de la accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 din cauza costurilor. Sprijinul în valoare de 400 de milioane EUR acordat COVAX de Banca Europeană de Investiții reprezintă un răspuns la această situație, contribuind la asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri eficace împotriva COVID-19. Prin acordarea acestui împrumut, BEI consolidează parteneriatul echipei Europa cu COVAX și accelerează procesul de formulare a unui răspuns eficace pentru a pune capăt pandemiei mondiale. De la începutul pandemiei de COVID-19, BEI a colaborat cu parteneri din întreaga Europă și din întreaga lume pentru a accelera dezvoltarea vaccinurilor, pentru a consolida sănătatea publică și pentru a ajuta întreprinderile să facă față crizei, finanțările legate de COVID-19 aprobate în ultimele luni ridicându-se la peste 27 de miliarde EUR. Succesul mai multor programe de vaccinare, în special cel al BioNTech, susținute de Comisia Europeană și de Banca Europeană de Investiții, dă speranțe lumii că se apropie momentul redresării. Acum a sosit momentul să privim înainte și să ne asigurăm că toate țările pot beneficia de aceste progrese”, a declarat președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer.

Prioritatea vaccinării grupurilor cu risc ridicat și a serviciilor din prima linie

Noua finanțare din partea Uniunii Europene pentru COVAX va asigura accesul la vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 pentru populațiile vulnerabile și cu risc ridicat, precum și pentru personalul medical din prima linie din țările cu venituri mici și medii, în același timp cu achiziționarea de vaccinuri pentru economiile care se autofinanțează, inclusiv pentru Uniunea Europeană.

Garantarea distribuirii la nivel mondial a unui vaccin eficace împotriva COVID-19

Datorită noului sprijin european în valoare de 500 de milioane EUR pentru COVAX AMC, COVAX va putea să stocheze și să accelereze distribuirea dozelor de vaccin pentru 92 de economii cu venituri mici și medii. În cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă există deja acorduri între Uniunea Europeană și țările partenere din Africa, Asia, zona Caraibilor și Pacific, precum și din vecinătatea estică și sudică.

Vaccinurile vor fi achiziționate și livrate de UNICEF și de Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) în numele COVAX.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE invită jurnaliștii să își depună candidatura până la 19 aprilie pentru a obține Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali”, ediția 2021, recompensând astfel jurnaliștii pentru reportajele lor curajoase

Published

on

Lorenzo Natali Media Prize

Comisia Europeană invită jurnaliștii să își depună candidatura pentru a obține unul dintre cele mai importante premii pentru jurnalism din lume ‒ Premiul „Lorenzo Natali”.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, premiul îi omagiază pe jurnaliștii din întreaga lume pentru reportajele lor curajoase și pentru poveștile lor despre oameni și despre planetă, care scot la iveală unele dintre cele mai mari provocări ale zilelor noastre și prezintă soluții inspirate pentru a le contracara.

”Uniunea Europeană susține libertatea de exprimare în Europa și în întreaga lume. Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali” recompensează jurnaliștii care au îndrăznit, adesea cu mari riscuri personale, să relateze fapte și să spună povești care pun în lumină subiecte precum nedreptatea, inegalitatea și degradarea mediului. Povești care ne dezvăluie răspunsuri ingenioase. Dacă sunteți jurnalist și ați scris o astfel de poveste în ultimul an, vă încurajez să vă depuneți candidatura”, a transmis comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

Cine poate candida?

Dacă sunteți jurnalist, puteți depune o singură candidatură în una dintre aceste trei categorii:

  • Marele Premiu: pentru reportaje publicate de o instituție media cu sediul în una dintre țările partenere ale Uniunii Europene.
  • Premiul Europa: pentru reportaje publicate de o instituție de presă cu sediul în Uniunea Europeană.
  • Premiul pentru cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist: pentru reportaje realizate de jurnaliști cu vârsta sub 30 de ani, publicate de o instituție media cu sediul în Uniunea Europeană sau în una dintre țările sale partenere.

Cum poate fi depusă candidatura?

Vă puteți depune candidatura online. Perioada de înscriere începe astăzi, 1 martie, și se încheie la 19 aprilie 2021, ora 23:59, ora Europei Centrale (CET).

Cine selectează câștigătorii?

Un mare juriu format din jurnaliști și specialiști renumiți din domeniul dezvoltării internaționale din întreaga lume va alege câștigătorii pentru fiecare categorie.

Fiecare câștigător va primi un premiu în valoare de 10.000 de euro. Câștigătorului la categoria „Cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist” i se va oferi, de asemenea, șansa de a colabora cu un partener media.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului pentru Jurnalism „Lorenzo Natali” (data urmează să fie confirmată).

Dezvoltarea durabilă în centrul atenției

Timp de aproape trei decenii, Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali” a recompensat reportajele temerare, de înaltă calitate, despre chestiuni stringente precum:

  • combaterea inegalităților și a sărăciei și crearea de locuri de muncă;
  • promovarea unei dezvoltări durabile care să respecte oamenii și planeta;
  • protejarea mediului înconjurător, a biodiversității și a climei;
  • conectarea cetățenilor la internet și facilitarea comerțului online;
  • asigurarea accesului unui număr mai mare de persoane la educație, la formare și la asistență medicală;
  • consolidarea păcii, a democrației și a drepturilor omului.

Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali” a fost lansat de Comisia Europeană în 1992 pentru a recompensa și a celebra excelența în domeniul reportajelor despre aspecte legate de dezvoltarea durabilă. Acesta poartă numele lui Lorenzo Natali, fost comisar pentru dezvoltare și apărător ferm al libertății de exprimare, al democrației, al drepturilor omului și al dezvoltării. Natali a fost comisar în perioada 1977-1989 și, în cursul ultimului său mandat de patru ani, a creat o rețea largă de relații cu guvernele și cu liderii țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP).

Câștigătorii ediției de anul trecut au fost Dayu Zhang ‒ la categoria „Marele Premiu” ‒, pentru o poveste despre protestele din Hong Kong din 2019, Cécile Schilis Gallego și Marion Guegan ‒ la categoria „Premiul Europa” ‒, pentru prezentarea climatului ostil cu care se confruntă jurnaliștii care fac investigații despre mediul minier și Shola Lawal ‒ la categoria „Cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist”‒, pentru reportajul despre pericolele la care sunt expuși migranții africani pentru a ajunge în America de Nord.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va prezenta în luna martie o propunere pentru crearea unui certificat digital de vaccinare la nivelul UE

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

“În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat ea într-o conferință cu parlamentari conservatori germani.

Ulterior, șefa executivului european a făcut un anunț similar și pe contul său de Twitter, subliniind că acest “pașaport verde digital” va reprezenta dovada vaccinării unei persoane, rezultatele testelor pentru cei care nu au fost vaccinați încă și informații cu privire la recuperarea din COVID-19.

Documentul “va respecta protecția datelor, securitatea și confidențialitatea”, a dat von der Leyen asigurări.

Reuniți săptămâna trecută într-o videoconferință extraordinară consacrată problematicii COVID-19, cei 27 de lideri ai statelor membre ale UE au căzut de acord să continue activitatea pentru o abordare comună privind certificatele de vaccinare.

“Solicităm continuarea lucrărilor în ceea ce privește o abordare comună a certificatelor de vaccinare și vom reveni asupra acestei chestiuni”, se arată în concluziile adoptate.

Astfel, liderii europeni au dat semnale pozitive în legătură cu sprijinul statelor membre pentru crearea și implementarea unor certificate de vaccinare anti-COVID care să asigure libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene în contextul prevenției răspândirii infectării cu unele tulpini mult mai agresive ale noului coronavirus, mai ales în sezonul turistic estival

În contextul respectiv, cancelarul german Angela Merkel a declarat că va dura aproximativ trei luni pentru a crea un certificat de vaccinare COVID-19, subliniind că o parte din aspectele tehnice preliminare au fost deja întreprinse de Comisia Europeană, dar va mai dura trei luni pentru a dezvolta un certificat digital.

În ce privește poziția României referitoare la certificatele de vaccinare, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, şi-a exprimat vinerea trecută speranţa că până în vara acestui an va fi pus în practică certificatul european de vaccinare anti-COVID-19, ceea ce le-ar permite oamenilor să călătorească liber dacă fac dovada că s-au vaccinat.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”

Published

on

© European Commission - Twitter

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Executivului.

„Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în aplicare solidaritatea europeană. În urma unei cereri primite prin Mecanismul de protecție civilă al UE, România a trimis o echipă medicală pentru a sprijini tratamentul pacienților cu COVID-19 din Slovacia”, se arată în postarea Executivului.

O echipă compusă din cinci medici şi nouă asistenţi medicali ajută autorităţile medicale de la Bratislava. 

“România răspunde solicitării de asistenţă internaţională lansată de autorităţile din Slovacia. Acest răspuns exprimă soluţia concretă a solidarităţii Uniunii Europene faţă de statele membre. Autorităţile medicale din Slovacia au acum mai mult ca niciodată nevoie de ajutor, iar mesajul nostru este unul simplu – ” personalul medical din Slovacia nu trebuie să fie singur în această luptă neechilibrată cu acest inamic invizibil; Nu sunteţi singuri”, a precizat comunicatul Executivului.

În contextul susţinerii eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă – solicitare primită de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) – Guvernul României doreşte să sprijine Republica Slovacia prin trimiterea unei echipe medicale specializate în anestezie şi terapie intensivă, a adăugat sursa citată.

Astfel, precizează Guvernul, o echipă compusă din 5 medici şi 9 asistenţi medicali formată prin grija Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este pregătită să ajute autorităţile medicale de la Bratislava. Echipa este însoţită şi de doi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Misiunea este prevăzută să dureze 21 de zile.

Citiți și: Comisia Europeană mulțumește României pentru echipa de medici trimisă în Slovacia: România acționează în spiritul solidarității

© European Commission – Twitter

© European Commission – Twitter

© European Commission – Twitter

Continue Reading

Facebook

Team2Share

ROMÂNIA6 mins ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, după convorbirea telefonică cu omoloaga estoniană: Dialogul nostru politic este mai puternic ca oricând și suntem încrezători în cooperarea în cadrul NATO și a formatelor B9 și I3M

COMISIA EUROPEANA21 mins ago

UE invită jurnaliștii să își depună candidatura până la 19 aprilie pentru a obține Premiul pentru Jurnalism „Lorenzo Natali”, ediția 2021, recompensând astfel jurnaliștii pentru reportajele lor curajoase

INTERNAȚIONAL46 mins ago

Raport GRECO: Austria a înregistrat ”progrese insuficiente” privind lupta împotriva corupției. Viena a pus în practică într-o manieră satisfăcătoare doar două dintre cele 19 recomandări

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va prezenta în luna martie o propunere pentru crearea unui certificat digital de vaccinare la nivelul UE

IRAN2 hours ago

Iranul condiționează SUA: Dacă administrația Biden dorește să poarte discuții pentru salvarea acordului nuclear, trebuie mai întâi să ridice sancțiunile

U.E.2 hours ago

Germania aplică restricții severe de circulație la frontiera cu Franța

NATO2 hours ago

Josep Borrell va prezenta anul acesta Busola Strategică a UE: Dorim să acționăm cu partenerii ori de câte ori este posibil și autonom când este necesar

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Armenia face pași înainte pe calea europeană odată cu intrarea în vigoare, la 1 martie, a Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat cu UE

U.E.4 hours ago

UE condamnă represiunea din Myanmar și confirmă intenția de a impune sancțiuni: Vom lua măsuri ca răspuns la aceste evoluții

ENGLISH16 hours ago

MEP Vasile Blaga: Jobs are a top priority for the EPP Group

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE3 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE3 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi5 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL1 week ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending