Creditele în lei şi în euro sunt mai scumpe decât în 2010

BNR a reuşit să imprime prin relaxarea politicii monetare o ieftinire a creditelor în decembrie faţă de lunile anterioare, dar dobânzile sunt încă peste nivelul de la sfârşitul lui 2010, ceea ce arată că mişcarea băncii centrale se transmite greu în piaţă, informează Mediafax.ro.

Dobânda medie la creditele în lei pentru populaţie ajungea la 12,7% pe an la sfârşitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele BNR.

Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2010 clienţii trebuie să plătească o dobândă mai mare cu un punct procentual.

Imaginea reflectată de statistici este confirmată şi de cititorii care au participat la un sondaj realizat de ZF, aproape 55% dintre respondenţi afirmând că rata la credit le-a crescut cu peste 10% în ultimii trei ani. Peste 36% dintre cei 1.377 de respondenţi spun că, de fapt, rata le-a crescut cu mai mult de 20% în perioada de criză. Ieftinirea surprinzătoare a creditelor în luna decembrie se datorează exclusiv scăderii dobânzilor pe piaţa interbancară, care s-au redus constant în ultimele luni pe fondul lichidităţii abundente din piaţă.

Citeşte mai multe despre scumpirea creditelor faţă de 2010 pe www.zf.ro

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  manager.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *