Cresterea economica – Ultimul mohican?

Mereu te poti baza pe americani ca vor face lucrurile corecte …dupa ce au incercat orice altceva!”

Wiston Churchill

Putin adaptat la realitate si adaugand si europenii de aceasta data, citatul de mai sus este de mare actualitate!

In ultimele saptamani s-a declansat o dezbatere intensa pe o asa zisa adversitate intre masurile de austeritate si presupusele si mult doritele masuri de stimulare a cresterii economice.

Nu sunt de acord cu acest antagonism!

DE CE?

Consider ca exista o diferenta structural majora intre cele doua abordari: Dezbaterea despre cresterea economica nu a aparut ca o reactie la efectele masurilor de austeritate, ci au reprezentat intotdeauna o completare ce a fost ignorata.

Ceea ce s-a intamplat in Europa a fost o exagerare, o alunecare in radicalism, care a generat si mai mult radicalism. Preconizez ca masurile de austeritate vor fi frumos redenumite reforme, dar sa speram ca vor fi concepute si aplicate mai intelept.

De fapt daca urmarim discursurile oficialilor UE si liderilor statelor europene, observam ca ii preocupa 2 aspecte majore: deschiderea pe piata serviciilor, pentru a fi mai competitive si cautarea de solutii pentru crearea locurilor de munca.

Pentru exemplificare, gasiti mai jos, Planul propus de Guvernul britanic lansat in luna martie 2011, un plan asupra caruia si Romania a consfintit in momentul semnarii Parteneriatului Strategic, din 6 iunie 2011: Choose growth Planul Guvernului Britanic pentru crestere economica, dar pe care nu l-a respectat niciodata pana acum.

Care este de fapt OBIECTIVUL?

Nici una, nici alta nu se pot erija in obiective. Ambele sunt doar instrumente.

Obiectivul este bunastarea si securitatea economica a oamenilor!

O dezbatere desueta, dar nu falsa

Dezbaterea austeritate sau crestere economica nu este falsa din pacate, ea manifestandu-se atat la Summitul G8 din luna mai a.c. cat si la intalnirea informala a Consiliului European de saptamana trecuta. Ea s-a nascut din incapacitatea liderilor europeni de a propune solutii si un mix adecvat de politici. Si, categoric, a fost aleasa cea mai usoara – nu neaparat cea mai corecta – varianta, aceea a austeritatii.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General, Fundatia Europeana Titulescu

Sursa:  www.blog.adrianmariusdobre.eu

 


Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.