Crin Antonescu, pentru Adevarul: Angela Merkel e cel mai bun politician din Europa. Nu exclud o apropiere a PNL de PPE

Crin Antonescu a acordat un interviu pentru Adevarul, în fragmentul disponibil online discutand despre cancelarul german Angela Merkel şi revenind la declaraţiile despre o posibilă afiliere a PNL la Partidul Popular European, grup politic din care face parte PDL.

antonescu_Excludeţi o orientare a PNL către Partidul Popular European (PPE)?

Nu o exclud, însă, conform deciziei luate la recentul Congres PNL şi conform întregii noastre activităţi internaţionale, suntem membri deplini şi stabili ai Partidului Liberal European.  Şi ei sunt mai la dreapta, doctrinar, de altfel ca şi mine, mai spre PPE, dar spre un PPE mai de acum câţiva ani, fără tuşele populiste dizgraţioase de acum.

Pentru a face acest pas aşteptaţi să se schimbe şi liderii, poate chiar Angela Merkel?

Nu ţine de oameni. Dacă ar fi să marchez nişte note critice la adresa PPE-ului din ultimii ani, m-aş referi la o supradoză de populism şi la o scădere a exigenţelor de tip democratic, cum ar fi atitudinea faţă de Viktor Orban. Un politician remarcabil, dar pe care familia PPE l-a acoperit în excesele sale inadmisibile. (…)

În ce o priveşte pe doamna Merkel, în ciuda campaniei isterice care se face în România pe această temă împotriva mea sau împotriva USL, am avut cuvinte de laudă la adresa ei de foarte multe ori. E, probabil, de câţiva ani buni, cel mai bun politician din Europa şi, da, e un om de dreapta.

Ce declara Antonescu despre Merkel în august 2012:

“Eu am o singură exigenţă, democraţia are valori universale. Dacă se strecoară îndoiala că democraţia este încălcată, e jale. Eu nu vreau să se întâmple asta, nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici”, declara  Crin Antonescu pe 14 august 2012, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

”Să-l ia in Germania doamna Merkel, Germania e o țară mare, prosperă, să-i dea acolo o bucațică de pământ lui Băsescu si PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu!” a mai spus liderul USL, pe 22 august 2012, potrivit B1.ro.

Ce părere avea Crin Antonescu la începutul anului despre afilierea PNL la PPE:

Antonescu a fost întrebat, într-o emisiune a postului Antena 3, dacă s-a discutat despre afilierea PNL la PPE şi dacă s-a depus vreo solicitare în acest sens, dupa ce surse din conducerea PNL au declarat că în 2013 partidul se va afilia familiei popularilor europeni.

“Cum să depunem, dom’le? Nici nu s-a discutat aşa ceva vreodată”, a replicat Antonescu, la 12 ianuarie a.c.

Sursa interviu : Adevarul.ro
FOTO: Presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *