Cristian Diaconescu despre site-ul PVV care discrimineaza muncitorii romani din Olanda: “Asemenea initiative nu trebuie sa ramana nesanctionate”

 Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, spune ca initiative precum deschiderea de catre partidul olandez de extrema dreapta PVV a unui site considerat discriminator la adresa muncitorilor romani “nu trebuie sa ramana nesanctionate”. Diaconescu face aceasta afirmatie intr-o scrisoare remisa luni presedintilor de grupuri politice din Parlamentul European, vicepresedintilor PE si sefilor romani de delegatie. Scrisoarea vine pe fondul dezbaterii de marti din PE in legatura cu initiativa PVV, dezbatere la care premierul olandez a anuntat insa ca nu va participa.

Scrisoarea lui Cristian Diaconescu, remisa HotNews.ro:

“Ma adresez dumneavoastra in perspectiva dezbaterii pe care plenul Parlamentului European o va avea pe 13 martie a.c. in legatura cu initiativa PVV, partid parlamentar sustinator al coalitiei de guvernare din Olanda, de creare a unui site web care sa inregistreze nemultumiri ale cetatenilor olandezi fata de cetateni provenind din tari din Europa centrala si de est stabiliti pe teritoriul Olandei, in mod deosebit polonezi, romani si bulgari.

Acest gen de initiativa contravine in mod flagrant principiilor si valorilor noastre comune europene, fiind de natura sa promoveze reactii si comportamente discriminatorii si xenofobe in relatiile dintre cetatenii UE. Dupa cum am putut din pacate constata, agenda discriminatorie si xenofoba, motivata de mize locale, precum cele la baza website-ului PVV, se poate repercuta in mod negativ si nejustificat asupra unor dosare de relevanta europeana precum asigurarea liberei circulatii a lucratorilor in statele membre sau extinderea spatiului Schengen, prin aderarea Romaniei si Bulgariei. Totodata, acest tip de comportament este de natura sa creeze un precedent riscant pentru modul in care cetatenii europeni sunt tratati in anumite state membre din ratiuni populiste si discriminatorii.

Din pacate, pana in prezent autoritatile olandeze nu au reactionat public pentru a sanctiona acest tip de demers si pentru a solicita corectarea acestuia, in ciuda demersurilor repetate ale statelor membre vizate, precum si ale institutiilor europene – Comisia si Parlamentul European.

Asemenea initiative nu trebuie sa ramana nesanctionate intr-o comunitate de valori, precum cea pe care intelegem sa o impartasim. Autoritatile romane au reactionat prompt, exprimandu-si ferm dezacordul cu astfel de manifestari anti-europene si au ridicat problema atat in plan bilateral, cat si in dialogul cu institutiile europene.

In acest context, am salutat inclusiv reactia prompta a Parlamentului European de impunere imediata pe agenda sa a subiectului si luarea unei pozitii prin adoptarea unei rezolutii.

Imi exprim increderea deplina ca PE va continua sa fie un aparator ferm si un garant al respectarii valorilor europene, inclusiv prin sustinerea pe care o va acorda, in acest caz, obiectivului de sanctionare ferma a initiativei PVV si de aparare a drepturilor cetatenilor europeni. ”

Mai multe declarații ale oficialilor, aici.

Sursa articol:  HotNews.ro
Sursa foto: giconet.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.