Cristian Diaconescu: România poate fi scoasă din circuitul decizional al UE

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi consilier prezidenţial, consideră că „nu sunt de acuzat cei care vor să-şi promoveze interese economice, la un moment dat” şi care „ar fi înclinaţi să profite de o vulnerabilitate pe care o ţară şi-o creează singură”. Fostul ministru de Externe crede că România şi-a creat singură probleme şi a devenit vulnerabilă pentru statele cu care se află în „competiţie”, potrivit unui interviu oferit publicației RomaniaLibera.ro.

De altfel, dacă turbulenţele politice vor continua „până la o limită inacceptabilă”, Cristian Diaconescu nu exclude că amplasarea scutului antirachetă în România ar putea fi rediscutată. 

Din cauza crizei politice, dar şi fiindcă premierul şi miniştrii săi nu-şi respectă angajamentele luate în faţa partenerilor occidentali „există posibilitatea ca la un moment dat, mecanismul consensual, aşa cum funcţionează în interiorul UE, să excludă România”, spune Cristian Diaconescu, reamintind cazul Austriei din perioada extremistului Jorg Haider. Fostul ministru de Externe declară, pe de altă parte, că premierul a primit deja mesaje „contondente” din partea cancelariilor occidentale, inclusiv de peste Ocean, din cauza situaţiei create o dată cu suspendarea preşedintelui. În acelaşi timp reducerea forţată a numărului votanţilor din România, doar pentru a scăpa de Traian Băsescu, ar putea reduce proporţional şi numărul europarlamentarilor, forţa votului României în UE, „nivelul fondurilor pe care le primim la un moment dat” şi chiar „felul în care suntem poziţionaţi ca a şaptea naţiune în UE”.

Interviul integral AICI.

Sursa: RomaniaLibera.ro
Foto:  gov.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *