Criza din zona euro se agraveaza. Care vor fi consecintele retrogradarii zonei euro?

Agenţia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda, potrivit Mediafax.ro.

Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradată cu o treaptă, de la “AAA” la “AA+” şi a pierdut pentru prima dată calificativul maxim posibil.

Pentru Italia şi Spania, retrogradarea a fost de două trepte, de la “A” la “BBB+” şi de la “AA-” la “A” . Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra.

Ratingul Austriei a coborât cu o treaptă, de la “AAA” la “AA+”.

Portugalia a fost retrogradată de la “BBB-” la “BB”, Cipru de la “BBB” la “BB+”, Malta de la “A” la “A-“, Slovacia de la “A+” la “A”, iar Slovenia de la “AA-” la “A+”.

Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg şi-au păstrat calificativele “AAA”, maxim posibil, în timp ce Belgia a fost menţinută la “AA”.

Ratingul Irlandei a fost păstrat la “BBB+”, iar cel al Estoniei la “AA-“.

” Deciziile sunt motivate în cea mai mare măsură de opinia S&P că iniţiativele luate de liderii europeni în ultimele săptămâni ar putea fi insuficiente pentru a rezolva probleme sistemice din zona euro”, scriu analiştii S&P, potrivit aceleiasi publicatii.

Aceasta decizie a facut ravagii in zona euro, scrie EurActiv.ro.

Consecintele deciziei Standard &Poor’s, potrivit EurActiv.ro:

  • Situatia Fondului European de Sprijin (EFSF) este amenintat

Aceasta este, probabil, consecinta cea mai grava provocata de pierderea ratingului AAA: stabilitatea Fondului, care depinde de ratingul AAA din tarile care contribuie decisiv la Fond, ar trebui sa fie, de asemenea, revizuita in sens descrescator. In consecinta, rata dobanzii cerute de investitori ar creste. Acest lucru ar creste costul de ajutor pentru Grecia, Portugalia si Irlanda si pune in pericol protectia fragila anti-criza in zona euro.

  • Efect de domino la nivel local. Cresterea costului dtaoriei publice si a taxelor locale
  • Costul datoriei publice

Aceasta decizie ar putea avea ca efect creşterea costurilor de finanţare în euro pentru România, atât prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cât şi prin canalul bancar, întrucât instituţiile-mamă se vor finanţa şi mai scump, afirmă analiştii români, potrivit Mediafax.ro.

“Decizia S&P de a reduce ratingul suveran pentru majoritatea ţărilor din zona euro este una foarte greu de digerat. Teoretic, pentru a repara această situaţie, zona euro trebuie să reducă datoria publică şi să arate cum poate credibil să crească veniturile. Pentru ambele este nevoie de timp. O altă soluţie ar fi fost creşterea economică, dar aici probabilitatea este mult mai mică”, a comentat analistul Florin Cîţu, citat de Mediafax.

Lucian Isar este singurul analist român contactat de MEDIAFAX care crede că decizia S&P nu este doar fundamentată, dar chiar uşor în urma realităţilor din pieţele internaţionale şi evaluărilor făcute de investitori.

“Această modificare este în realitate un pas spre normalitate în sensul restabilirii încrederii în arhitectura internaţională de ratinguri şi evidenţierea diferenţelor relative de risc ale diferitelor economii. Modificarea este una sugerată în prealabil de către agenţie, iar investitorii şi guvernele nu au fost luaţi prin surprindere. În plus, nu face decât să vină în urma riscurilor implicit ataşate de către cotaţiile de piaţă diferitelor instrumente cu risc suveran. Altfel spus, mişcarea agenţiei vine cu mult în urma mişcărilor de piaţă”, a comentat Isar.

Pentru mai multe declaratii cu privire la decizia S&P, accesati Mediafax.ro
Sursa foto:  enpentedouce.forum-actif.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *