Criza i-a întors pe greci la troc

Criza i-a intors pe greci la troc, anunta adevarul.ro.  Rata de peste 16% a şomajului, scăderile salariale, scumpirile şi majorarea impozitelor i-au făcut pe greci să înfiinţeze reţele prin care schimbă bunuri, produse şi servicii. Problemele cu care se confruntă şi austeritatea i-au apropiat şi mobilizat pe greci –  nu doar să protesteze în masă, ci şi să se ajute unii pe alţii.

Reţelele prin care aceştia fac schimb de bunuri şi servicii s-au înmulţit. Jurnaliştii „The New York Times” au mers în oraşul-port Volos pentru a analiza fenomenul. Theodoros Mavridis, un electrician şomer din Volos, a fost foarte încântat când a cumpărat pentru prima dată ouă, lapte şi gem dintr-o piaţă în aer liber fără a folosi euro, ci un sistem neoficial de troc.

Mavridis este cofondatorul unei reţele de troc care creşte pe zi ce trece în oraşul-port Volos din Grecia. Aproximativ 400 de localnici folosesc Unitatea Alternativă Locală (sau TEM, în greacă) pentru a da la schimb bunuri, produse şi servicii (gătit, predare, baby-sitting şi asistenţă tehnică), pe baza cărora primesc reduceri la unele magazine locale. Reţeaua Volos a crescut semnificativ în ultimul an, de la 50 la 400 de membri.

„De la izbucnirea crizei s-a observat o explozie a acestor reţele în întreaga Grecie”, spune George Stathakis, profesor de Economie Politică şi vicedecan al Universităţii din Creta. „Există atât de multe găuri care trebuie astupate de noi feluri de reţele”, spune Stathakis.

În Volos, fondatorii grupului susţin cu tărie că lucrează în paralel cu economia, inspiraţi mai degrabă de nevoia de solidaritate în vremuri grele decât de o iniţiativă politică în vederea ieşirii Greciei din zona euro şi revenirea la drahmă.

Conceptul grupului este simplu. Oamenii se înscriu online şi capătă acces la o bază de date. O unitate TEM este echivalentă cu valoarea de un euro şi poată fi folosită pentru a face troc cu servicii şi bunuri. Membrii îşi încep conturile fără nicio unitate TEM, care poate fi obţinută doar prin prestare de servicii sau oferte de bunuri. Utilizatorii pot împrumuta până la 300 TEM, însă au o perioadă fixă de rambursare.

Membrii primesc, de asemenea, vouchere denominate în TEM, tipărite cu o siglă specială, greu de contrafăcut. Aceste vouchere pot fi folosite precum cecuri. Mai mulţi oameni de afaceri din Volos, inclusiv un veterinar, un optician şi o croitoreasă, acceptă moneda alternativă.

În următoarele luni, grupul speră să închirieze un birou, unde oamenii care nu au computere să poată veni pentru a se conecta la reţea. Pentru Houpis, reţeaua are şi o dimensiune psihologică. „Ai mult mai mult decât spune contul tău bancar. Ai mintea şi mâinile”, explică ea. În timp ce se agită în jurul mesei sale de croitorie în micul său atelier din Volos, Angeliki Ioanniti, în vârstâ de 63 de ani, spune că a oferit reduceri pentru membrii reţelei şi că a schimbat haine pentru asistenţă tehnică. „Faptul că este un oraş mic ajută, există încredere”, a declarat ea.

În schimbul banilor şi a monedei alternative, ea vinde şi ulei de măsline, măsline şi săpun parfumat de casă, făcut de fiica ei, care locuieşte la ţară. În cabinetul de optică al familiei sale, Klita Dimitriadis, în vârstă de 64 de ani, oferă reduceri clienţilor care folosesc moneda alternativă. „Este de ajutor, dar acum nu funcţionează prea mult pentru că toată lumea oferă reduceri”, spune ea.

Şi primarul din Volos, Panos Skotiniotis, sprijină iniţiativa. Administraţia ar putea oferi terenuri pentru o fermă unde localnicii ar putea cultiva legume şi fructe pentru consum propriu sau pentru comerţ, a spus acesta. Iniţiative similare au apărut şi în alte părţi ale Greciei. În Patras, în Peloponezia, o reţea numită Ovolos a fost fondată în 2009 şi include o monedă locală, un sistem de troc şi o aşa-numită „bancă de timp”, prin care oamenii oferă servicii precum asistenţă medicală şi cursuri de limbi străine. Grupul intermediază aproximativ 100 de tranzacţii pe săptămână.

Articolul integral poate fi accesat la: http://www.adevarul.ro/financiar/business_extern/Criza_i-a_intors_pe_greci_la_troc_0_565743981.html

Sursa foto: agricenter.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.