Criza politica in Italia- demisioneaza toti ministrii lui Berlusconi. Posibile alegeri pana la sfarsitul anului

La doar cateva luni de la aparenta stabilizare a situatiei politice si, consecvent, a celei economice, Roma intra din nou intr-o criza institutionala de amploare. In urma hotararii guvernului Letta de a creste TVA-ul de la 21% la 22%, Berlusconi a invitat ministrii Popolo Della Libertà sa demisioneze imediat. Demisiile au fost anuntate oficial de secretarul general PDL, Angelino Alfano si reactiile si ingrijorarea presei internationale nu au intarziat sa apara.

Oficial, motivul demisiilor ar fi decizia aliantei de guvernare, conduse de premierul Enrico Letta, de a trece la un TVA cu 22 de puncte procentuale, dar sunt zvonuri ca ar fi vorba de razbunarea Cavalerului Berlusconi, in urma condamnarii in procesul Mediaset.

berlusconiEste posibil ca Italia sa aiba alegeri anticipate pana la sfarsitul anului
Sivio Berlusconi da o lovitura grea premierului Letta si presedintelui Giorgio Napolitano si deja vorbeste de alegeri anticipate pana la sfarsitul anului.

Reactiile din parte presei arata preocuparea comunitatii internationale, tinand cont si de faptul ca prim-ministrul Letta tinuse un discurs in fata Adunarii Generale ONU in care afirma ca dezvoltarea si cresterea economica sunt prioritati pentru guvernul italian.

Daca presa britanica, prin Financial Times, atrage atentia asupra unor riscuri financiare importante, vorbind si despre o posibila declasare a Italiei din partea agentiei de rating, americanii de la New York Times iau in considerare o criza politica la nivelul Uniunii Europene. Le Monde citeaza FMI, care transmitea italienilor sa evita orice conflict politic pentru a nu afecta revenirea economica.

Germanii de la Spiegel constata riscul de prabusire a guvernului Letta, in timp ce presa de pe mapamond aminteste condamnarea pentru evaziune fiscala a fostului premier Silvio Berlusconi si vorbeste de razbunare.

Nu sunt clare intentiile lui Berlusconi, insa foarte probabil are de gand sa organizeze alegeri in noiembrie si sa atace sentinta emisa de Curtea de Apel Milano referitor la interdictia sa de a detine o functie publica. Ipoteza este sutinuta si de prim ministrul Letta, care condamna comportamentul lui Berlusconi si afirma ca miza fostului premier este aceea de a-si rezolva problemele personale cu justitia.

Presedintele Italiei Giorgio Napolitano a invitat la dialog si la analiza tuturor solutiilor, lasand alegerile anticipate ca ultima alternativa.

 

Alexandru Padure

Foto: wikimedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *