Criza politică ne costă miliarde de euro

Deprecierea leului şi blocajul din economie, provocate de tensiunile politice, vor induce cheltuieli suplimentare pe toate palierele vieţii. Datoria externă crește, scumpirile vor lua amploare, iar veniturile bugetare vor scădea cu 20%, arată cotidianul Adevarul în ediția electronică.

Cu ajutorul unor specialişti în macroeconomie şi al unor experţi, „Adevărul” a încercat o cuantificare a pierderilor provocate românilor de criza politică, prin deteriorarea mediului de afaceri şi mai ales prin deprecierea fără precedent pe care a avut-o leul faţă de principalele valute.

Cea mai tristă constatare a economiştilor este că diferenţele de curs în defavoarea leului vor induce cheltuieli suplimentare atât la nivelul populaţiei (prin creşterea ratelor la creditele în valută şi prin scumpirea mărfurilor din import), cât şi la nivelul firmelor (prin blocajul financiar).

Pe plan macroeconomic, stricăciunile provocate de criza politică se vor vedea în datoria publică (vom plăti mai mult în echivalent lei, inclusiv sau mai ales către FMI) şi în bugetul ţării: din cauza blocajului financiar, afacerile private aproape că au îngheţat, iar de pe urma lor statul va încasa impozite şi taxe mai mici. Peste toate acestea se adaugă un grav prejudiciu de imagine externă, care-i dezamăgeşte pe investitorii străini. Prejudiciul a fost creat mai ales prin folosirea unor cuvinte dure precum „puci” sau „lovitură de stat”, care au pus România pe harta ţărilor de ocolit din punct de vedere investiţional.

Per total, pierderile provocate economiei şi cheltuielile induse de războaiele politice din campania referendumului însumează între 4 şi 5 miliarde de euro, estimează specialiştii.

Mai multe informații AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  worldofstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *