Criza reduce drepturile angajaţilor

Sub presiunea recesiunii și a datoriilor de stat, guvernele europene reduc pe rând drepturile angajaților, fie că este vorba despre relaxarea legislaţiei privind concedierea sau despre scăderi drastice de salarii. Iar angajatorii se bucură, scrie Adevarul in pagina sa electronica.

Un exemplu este Juan Rosell, șeful asociației patronilor spanioli CEOE. Acesta a cerut timp de ani de zile o flexibilizare a procedurilor de concediere. Acum guvernul i-a îndeplinit cererea. „Aceasta nu va fi ultima reformă a pieței muncii”, profeţește Rosell, sigur de victorie, citat de publicaţia „Frankfurter Rundschau”.

„Europa este pe drumul către un paradis al patronilor, al întreprinzătorilor- pe spatele angajaților”, regretă Apostolos Kapsalis, de la Institutul de cercetări al asociației sindicale grecești GSEE.

Această creştere a competitivităţii prin scăderea costurilor legate de salarii se face însă în dauna veniturilor şi, astfel, a consumului privat. “Ca urmare, aceste măsuri vor împovăra timp de câţiva ani creşterea economică şi pieţele muncii”, prevede Patrick Artus, economist la banca franceză Natixis.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto:  lukelimblog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *