Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat marți, la Forumul Economic Mondial de la Davos, propunerii șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Uniunea Europeană și noua administrație SUA condusă de Joe Biden să colaboreze pentru reglementarea giganților digitali, șefa guvernului de la Berlin pledând ca UE și Statele Unite “să găsească rapid răspunsuri multinaționale față de noile provocări ale digitalizării”. De asemenea, cancelarul Merkel a respins ideea ca Europa să aleagă între SUA și China, avertizând împotriva construirii unor blocuri politico-militare într-un gest care continuă mesajul președintelui chinez Xi Jinping de a atenționa cu privire la un nou război rece.
“Trebuie să fim foarte rapizi în găsirea răspunsurilor multinaționale la noile provocări ale digitalizării. Și sper că, în special cu noua administrație americană, vom putea continua activitatea OECD în special în ceea ce privește impozitarea cel puțin a companiilor digitale, dar, de asemenea, să fim într-o poziție mai bună în a analiza importanța legilor concurenței pentru a preveni monopolurile globale pentru că avem aceste tendințe, în întreaga lume. Și trebuie să le abordăm“, a spus Merkel, într-un discurs online, în ceea ce reprezintă probabil ultimul său mesaj la Forumul Economic Mondial de la Davos în calitate de cancelar al Germaniei.
Cu câteva ore înaintea sa, Ursula von der Leyen a invitat SUA să se alăture inițiativelor legislative ale Uniunii Europene privind domeniul digital pe care le-a descris drept “noul nostru manual de reguli pentru piața noastră digitală”, referindu-se la Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul privind piața unică digitală.
Forumul de la Davos în format online are loc în perspectiva Reuniunii Speciale Anuale, care anul acesta se va desfăşura în Singapore, în perioada 25-28 mai. În 2022, Reuniunea Specială Anuală a Forumului Economic Mondial va reveni la Davos (Elveţia).
În discursul său, Angela Merkel a făcut apel la multilateralism global și în ce privește vaccinurile, atenționând împotriva unei curse de procurare a acestora.
“Trebuie să alegem abordarea multilaterală”, a declarat cancelarul german, adăugând că izolarea nu este soluția și solicită distribuirea corectă a vaccinurilor coronavirus către țările mai sărace.
Merkel a salutat decizia administrației Biden de a menține SUA în Organizația Mondială a Sănătății și a spus că speră că Statele Unite vor acționa acum pentru consolidarea Organizației Mondiale a Comerțului, pe care a descris-o drept “o componentă cheie a comerțului bazat pe reguli în lume”, oferind argumente în favoarea acordului de investiții pe care UE l-a încheiat cu China, în pofida nemulțumirilor statelor Unite.
“Cred că acest lucru a injectat într-un fel o nouă calitate în relația dintre Uniunea Europeană și China. Pentru că putem face mai mult acum. Acest lucru este mai mult în conformitate cu reciprocitatea, mai multă transparență, de exemplu în ceea ce privește subvențiile, în special în ceea ce privește companiile de stat, dar deschide, de asemenea, un acces mai previzibil la zonele de înaltă tehnologie, tehnologie de ultimă generație”, a spus ea.
Întrebată fiind de poziția exprimată cu o zi în urmă de președintele chinez Xi Jinping, care a avertizat împotriva unui “nou război rece” și a criticat “perturbarea lanţurilor de aprovizionare”, Merkel a spus că are în comun cu liderul de la Beijing viziunea privind “necesitatea multilateralismului”, dar nu și cum este aplicat acesta în funcție de “diferite modele sociale”.
“Mi-aș dori foarte mult să evităm construirea de blocuri (n.r.- blocurile politico-militare din perioada Războiului Rece). Nu cred că ar face dreptate multor societăți dacă am spune că acestea sunt Statele Unite și că aceasta este China și să ne grupăm în jurul uneia sau celeilalte”, a mai spus ea.
“Nu sunt în favoarea unei decuplări totale a tuturor activităților digitale”, a mai adăugat ea, avertizând că aceasta ar “alimenta într-o divizare a lumii“.
Pingback: Angela Merkel, după summit-ul liderilor UE: Europa este încă foarte departe de o soluție globală privind repartizarea imigranților | caleaeuropeana.ro