Criza românească, văzută de la Moscova: Politicienii nu sunt în stare să facă un compromis. Nu e de mirare că UE nu s-a grăbit să integreze România

Ecourile procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a ajuns au ajuns şi la est de România. Presa rusă face diverse comentarii despre situaţia politică de la Bucureşti, potrivit tvrinfo.ro, constatând, printre altele, că politicienii români nu sunt în stare să facă un compromis şi că obiecţiile faţă de integrarea europeană a României se dovedesc întemeiate.

Intenţia Uniunii Social Liberale (USL) de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu, precum şi acţiunile care au precedat acest demers sunt comentate şi de presa din Rusia.

Voice of Russia, ediţia în limba italiană, scrie că agenţiile de presă internaţionale transmit ştiri despre haosul din România, unde se duce o luptă între două dintre cele mai mari puteri ale statului, manifestată prin multe demisii şi noi numiri.

“Mai mult decât o criză politică este lupta dintre preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi Parlament. Evenimentele s-au precipitat şi au dus la realegerea celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, ameninţări la adresa CCR, schimbarea conducerii TVR. Pe de altă parte, cea mai importantă problemă ţine de demisia premierului Victor Ponta, care este acuzat de plagiat”, scrie Gajane Khanova.

Expertul în ştiinţe politice Alexei Makarin crede că USL joacă tare în ceea ce priveşte “suspendarea preşedintelui Traian Băsescu”.

“Situaţia politică din România este foarte tensionată. Problema stă în faptul că politicienii nu sunt în stare să facă un compromis. Pe de o parte, guvernul îl acuză pe preşedinte de autoritarism. Şeful statului îşi acuză adversarii că vor să dea o lovitură de stat. Dezbaterea politică a devenit o luptă reală, fără niciun tabu. În urma acuzaţiilor de coruptie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare”, mai scrie în articol.

Totodată, autorul subliniază faptul că UE nu s-a grăbit să integreze România tocmai din cauza unor scandaluri politice similare, petrecute în anii trecuţi.

“Preşedintele şi premierul nu pot co-exista. În lumina a ceea ce se întâmplă nu e de mirare că UE nu s-a grăbit să integreze România. Chiar şi atunci, Bruxellesul avea dubii şi întrebări cu privire la natura sistemului politic românesc şi capacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a păstra regulile jocului”.

“Lupta dintre clanurile politice din România nu este cu siguranţă jocul Rusiei, ca întotdeauna”, a comentat ironic Makarkin.

“Rusia ar avea nevoie să se infiltreze în mediul afacerilor din România, probabil bazându-se pe partidul socialist. Dar acest argument pare a fi slab, pentru că socialiştii au fost cei mai activi pentru reorientarea intereselor către Uniunea Europeană şi NATO. Deci nu este nevoie să se caute umbre ale agenţilor Kremlinului la locul crimei sau în lupta pentru putere, din România. Acest conflict este rezultat din doi factori: lipsă de cultură politică şi problemele economice, o combinaţie fatală pentru orice stat”.

Alexei Makarin este director general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice din Moscova.

Sursa: TVRinfo.ro

Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *