Forbes: Criza zonei euro, amplificată de fuga capitalurilor dinspre periferie spre centru

Creșterea îngrijorărilor cu privire la periferia zonei euro a intensificat efectul de fugă a capitalului, punând din nou, sub semnul întrebării viitorul uniunii monetare. În luna martie spre exemplu, în jur de 65 de miliarde de euro au fost transferaţi din Spania în alte țări europene, scrie Forbes într-un articol de vineri.

Deși cuantificarea sumelor de bani care părăsesc periferia zonei euro și chiar zona euro însăși este dificilă, ele pot fi estimate prin analizarea bilanțurilor bancare ale băncilor centrale naționale ale zonei euro. Când banii circulă dintr-o țară în alta, banca centrală a țării care primește banii trebuie să împrumute o sumă compensatorie către instituția corespondentă din țara sursă, mecanism care menține echilibrul de cont în cadrul uniunii monetare. De exemplu, Banca Spaniei devine datoare Bundesbank atunci când deponenții spanioli își transferă conturile în euro către băncile germane. Analizând aceste fluxuri de capital, analiștii Bloomberg au putut să descopere valoarea sumelor transferate și destinația acestora.

Analiza sugerează că fuga de capital a atins un nivel fără precedent în era euro, aceasta petrecându-se în special dinspre Spania și Italia către Germania, Olanda și Luxembourg. În luna martie, în jur de 65 de miliarde de euro au fost transferați din Spania în alte țări europene. În intervalul de șapte luni încheiat în februarie, datoriile relevante ale băncilor centrale din Spania și Italia au crescut cu 155 de miliarde de euro, respectiv cu 180 de miliarde de euro. În aceeași perioadă, băncile centrale din Germania, Olanda și Luxembourg și-au văzut creditele corespunzătoare către alte bănci centrale din zona euro crescând cu suma totală de 360 de miliarde de euro.

Citeşte aici continuarea articolului.

Foto: blog.peoplespledge.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.