Cronica unei crize previzibile

Dan Carbunarude Dan Carbunaru

Stabilitatea politica a fost unul dintre argumentele invocate in sprijinul Acordului de Coabitare semnat intre Presedinte si Premier. Cine s-ar fi gandit ca, in mai putin de un an, semnele de instabilitate vor aparea chiar la mastodontul USL va incepe sa paraie pana aproape de dezmembrare?

Semne ca asa va fi au cam fost:

 • Discursul despre starea natiunii – in ianuarie, Premierul l-a tinut dupa tipar semi-prezidential
 • Disputele pe ministerele acordate liberalilor si ciuntirea domeniilor pastorate de acestia
 • Criza numirilor din Parchete, transata in stil de Alexandru Macedon de Victor Ponta, dupa renuntarea Monei Pivniceru si plecarea acesteia din fruntea Justitiei
 • Declaratia lui Crin Antonescu, in aceeasi perioada, aprilie 2013: – In calitate de candidat la presedintie am nevoie de sprijinul PSD, al lui Victor Ponta, pretuiesc cum se cuvine si sprijinul PSD, cel mai mare partid din romania la acest moment. Dar vreau ca doua lucruri sa fie foarte clare: presedintele Romaniei e decis de catre cetatenii acestei tari. Candidez la presedintie, imi doresc si pretuiesc sprijinul tuturor fortelor politice, dar candidez pentru Romania, nu pentru un partid sau altul. Daca voi candida nu voi candida pentru scopul in sine, ci de a merge toti intr-o directie pe care o majoritate a cetatenilor o vor. Nu sunt dispus la compromisuri care sa ne abata de la aceasta directie majora. Niciodata nu voi ezita sa ma lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, daca imi cere lucruri pe care le consider inaccpetabile
 • Pirueta lui Victor Ponta, care de aproape un an lucreaza la repozitionarea fata de partenerii Occidentali. Tururile de forta in capitalele Occidentale, date ca exemplu de anvergura externa, oficial in raport cu Traian Basescu si Emil Boc, in realitate o diferentiere de Crin Antonescu, cel caruia Adrian Nastase ii trasa avertismentul/sfatul ca un viitor Presedinte trebuie sa fie prezent in plan extern.
 • Miron Mitrea lanseaza mesajul ca in PSD este o rana deschisa lipsa unui candidat propriu la Presedintie.
 • USL renunta la modificarea Constitutiei inainte de alegeri, dupa decizia Curtii Constitutionale de a nu aplica prag de 30 la suta la referendum cu mai putin de un an inainte. Viitorul Presedinte va avea, astfel, puterile de care se bucura astazi Traian Basescu.
 • Criza de la varful ministerului Transporturilor, cireasa de pe tortul cu probleme in zona ministrilor liberali-Victor Ponta a pozat in protector intelegator si responsabil, accentuand, simultan, profilul de partid competent la guvernare pentru PSD, fata de partenerii liberali.
 • Iulie 2013 – Crin Antonescu face o vizita surprinzatoare la Palatul Cotroceni, unde discuta cu Presedintele despre mentinerea propunerii ca Ovidiu Silaghi sa fie ministrul Transporturilor. La finalul ei, explica faptul ca Traian Basescu i-a spus ca Victor Ponta trebuie sa isi asume privatizarea CFR Marfa.
 • Victor Ponta cere PNL mai multe propuneri pentru ministerul Transporturilor, generand comentarii care pun sub semnul intrebarii capacitatea lui Crin Antonescu de a lua decizii in propriul partid.
 • In scandalul cainilor maidanezi, Crin Antonescu da un prim semnal de apropiere fata de pozitia Presedintelui, spunand ca nu este nevoie de referendum pe aceasta tema.
 • Rosia Montana – Crin Antonescu anunta ca este impotriva proiectului si cere Guvernului sa isi asume responsabilitatea. Este momentul de apogeu. Liderii USL ajung sa isi vorbeasca prin presa. Recent, Victor Ponta anunta ca PSD e gata sa isi caute candidat daca Crin Antonescu nu mai vrea sustinerea partenerilor. Presedintele liberal spune ca daca USL se rupe, Premierul trebuie sa demisioneze.

Presedintele Traian Basescu a reusit sa recastige mare parte din terenul pierdut dupa a doua suspendare. Cei 25 la suta incredere de care se bucura astazi reprezinta un rezervor electoral important. Crin Antonescu a dat semnale inca din aprilie ca si-ar dori voturi si din alte zone decat USL. Atunci parea fara sens, in contextual in care USL ii asigura aproape 60 la suta, suficient pentru a iesi Presedinte din Primul tur.

Astazi, fara sprijinul PSD, liberalul ar fi obligat sa ia voturi dintr-o zona de dreapta care a fost mai putin reprezentata intr-un Guvern dominat de pozitiile PSD-ului condus de Victor Ponta. Pe de alta parte, fara o intelegere cu Traian Basescu, este greu de crezut ca o parte importanta din cei 25 la suta care azi ii acorda increderea Presedintelui in exercitiu vor fi dispusi sa voteze cu liderul liberal. In plus, o criza guvernamentala care sa puna in pericol pozitiile liberalilor din Guvern si Adminsitratie ar crea o presiune interna din partea colegilor lui Crin Antonescu. Mai este un an pana la alegerile prezidentiale, iar in mai 2014 avem alegeri europarlamentare. Moment decisive pentru pozitionarea fortelor politice.

Intre timp, Victor Ponta se intalneste, peste cateva saptamani, cu vicepresedintele Joe Biden.

Ecuatia electorala tinde sa devina din ce in ce mai complicata in Romania.

 

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.