CRPE: De ce trebuie să fie România parte a Uniunii Bancare?

romania UECentrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează raportul România în Uniunea Bancară. De ce este nevoie de  supravegherea internaţională a operațiunilor bancare?” care explică efectele dependenţei unei economii naţionale de zona euro şi aduce argumentele potrivit carora Bucureştiul trebuie să fie în interiorul acestui proiect al UE.

Stabilitatea zonei euro, cu accent deosebit pe instrumentele Uniunii Bancare, este una din prioritățile Președinției irlandeze a Consiliului European.

Proiect pe termen lung care afectează atât țările zonei euro, cât și pe cele din afara uniunii monetare, Uniunea Bancară implică transferul de competențe către o autoritate supra-națională, punerea în comun a resurselor și crearea de noi instituții.  Întrebarea la care acest Policy Memo încearcă să răspundă este: ar fi în beneficiul României aderarea la această Uniune Bancară? Dacă da, a fost Inițiativa de la Viena – platformă de cooperare regională între autorităţile de supraveghere şi băncile din Europa Centrală şi de Est (ECE) – insuficientă?

Răspunsul CRPE la ambele întrebări este “Da”, România ar trebui, cel puțin, să se alăture Mecanismului Unic de Supraveghere, primul element al Uniunii Bancare. În al doilea rând, Inițiativa de la Viena nu a fost de ajuns.

De ce este riscant pentru România să rămână în afara Uniunii Bancare? Din perspectiva stabilităţii financiare, este esential ca România să participe la Mecanismul Unic de Supraveghere, ca prim pas spre un proiect politic pe termen lung, Uniunea Bancară. Sectorul bancar românesc fiind dominat de bănci străine, riscul de contagiune dinspre băncile mama din zonă euro este ridicat, de unde rezultă necesitatea unei cooperări strânse între instituţiile naţionale de supraveghere.

Raportul integral în limba română este disponibil pe www.crpe.ro.
Varianta în limba engleză a acestui raport este disponibilă aici http://www.crpe.ro/v2/wp-content/uploads/2013/02/POLICY-Memo-Banking-Union_EN.pdf

Foto: www.crossed-flag-pins.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.