CSM: Cerem întregii clase politice să ia urgent măsuri pentru repunerea României pe calea integrării europene

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat miercuri, după analizarea raportului Comisiei Europene pe justiţie, că întreaga clasă politică, în principal Guvernul şi Parlamentul, trebuie să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru repunerea României pe calea integrării sale europene depline, scrie agenția Mediafax.

“Luăm act de îngrijorările exprimate în mod neechivoc de Comisie cu privire la posibila afectare a caracterului ireversibil şi sustenabil al reformelor în contextul politic recent şi solicităm întregii clase politice şi în primul rând Guvernului şi Parlamentului să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru a repune România pe calea integrării sale europene depline“, a arătat preşedintele CSM.

Ghica a precizat că fermele luări de poziţie ale CSM privind apărarea independenţei justiţiei şi prin care se atrăgea atenţia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice în actualul context politic au fost “nu doar apreciat de către Comisie, ci se şi regăsesc în unele dintre recomandări”.

Preşedintele CSM şi-a exprimat regretul că “eforturile din ultimii ani ale întregului sistem judiciar, dar şi ale factorilor politici, au fost subminate de evoluţiile din ultimele săptămâni de pe scena politică, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport”.

CSM a salutat evaluarea pozitivă a activităţii instanţei supreme, a DNA şi a Ministerului Public în general, precum şi recunoaşterea eforturilor instituţionale şi personale ale acestor instituţii şi ale conducătorilor de judecători şi procurori, menţionând că la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activităţii.

În opinia preşedintelui CSM, concluziile negative ale raportului “se referă exclusiv la aspecte ce ţin de celelalte puteri ale statului, inclusiv la ameninţări din partea acestora la adresa independenţei justiţiei”.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  coopasberita.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *