Cu cine se bate Ciolos: Germania sustine candidatul Austriei la Agricultura

contracandidatul lui Dacian Ciolos

contracandidatul lui Dacian Ciolos

Secretarul de stat german pentru agricultură, Gert Lindmann, a declarat luni, după o întrevedere cu ministrul austriac al agriculturii, Nikolaus Berlakovich, că Germania îl va susţine pe Wilhelm Molterer pentru postul de comisar european pentru agricultură, potrivit presei austriece, citata de Newsin.

Creştin-democratul Gert Lindmann a avut luni o întâlnire de lucru cu ministrul austriac Nikolaus Berlakovich. Despre posibilitatea ca Molterer, fost ministru al agriculturii şi al finanţelor, să ocupe postul de comisar european, Gert Lindmann a spus că poate obţine din partea Berlinului “simpatia necesară” în acest sens, relatează Der Standard şi OÖNachrichten.

Şi Finlanda a anunţat, săptămâna trecută, prin vocea ministrului pentru agricultură, Sirkka-Liisa Anttila, că îl sprijină pe Molterer, care este “un bun candidat”.

Presa austriacă remarcă faptul că cel mai “aprig contracandidat” pentru portofoliul agriculturii este România, care luni l-a desemnat pe fostul ministru al agriculturii, Dacian Cioloş, drept candidat.

Pe de altă parte, atrage atenţia presa, Austria nu şi-a anunţat oficial candidatul la un post de comisar, pe lângă Molterer fiind luaţi în considerare şi ministrul ştiiinţei, Johannes Hahn, şi actualul comisar pentru politică externă, Benita Ferrero-Waldner.

Politicianul ÖVP Wilhelm Molterer, în vârstă de 54 de ani, şi-a început cariera politică la nivel local, el fiind din 1987 secretar de cabinet al ministrului agriculturii Josef Riegler şi apoi al ministrului Franz Fischler, care ulterior a şi devenit comisar european. Din 1994 până în 2003 Molterer a fost ministru al agriculturii.

Nominalizarea  lui Molterer ar putea fi destul controversată. Chiar dacă partidul de coaliţie SPÖ a cedat partenerului ÖVP decizia privind comisarul european,  se pare că numele politicianului Wilhelm Molterer nu ar fi chiar foarte curat, acesta fiind suspectat de implicare în falimentul unei bănci.

Portalul austriac Agrarheute scria în septembrie că inginerul agronom Dacian Cioloş, care a fost la sfârşitul anului 2007, pentru scurt timp, ministru al agriculturii, “nu ar fi tratat tocmai ca o figură cu greutate în domeniul politicilor agrare” în cercurile UE. Cu toate acestea, Agrarheute menţionează că România ar avea tradiţie în acest domeniu, fiind timp de mulţi ani supranumită grânarul Europei.

România a pierdut săptămâna trecută şi susţinerea Franţei pentru portofoliul agriculurii, potrivit presei din Irlanda, ţară care de asemenea ar fi interesată de portofoliul agriculturii în Comisia Europeană . Parisul ar fi decis să promoveze Irlanda pentru obţinerea portofoliului agriculturii în următorul executiv, potrivit presei de la Dublin.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.