EXCLUSIV Caleaeuropeana.ro: Cum a ratat Romania pentru a doua oara folosirea fondurilor UE pentru combaterea somajului in randul tinerilor

 Romania pierde iar sansa banilor europeni. Cu cea mai mica rata de absorbtie din UE, tara noastra va incepe sa piarda, din acest an, sume importante. Mai grav este ca nu poate refolosi acesti bani, care ar putea fi redirectionati pentru angajarea tinerilor someri.

Raportarile din ultimi ani efectuate de tara noastra catre UE nu plaseaza Romania in randul statelor care au astfel de probleme cu angajarea tinerilor. Opt state europene vor beneficia de aceasta masura, dar Romania nu se afla printre ele, potrivit datelor obtinute de caleaeuropeana.ro.

Asta in conditiile in care, saptamana trecuta, Zoltan Kazatsay, directorul Direcţiei Ocupare din cadrul CE, anunta ca  rata şomajului în rândul tinerilor este inacceptabil de mare în România, de aproximativ 25 la sută.

“Cifra tinerilor fără un loc de muncă este dramatică, de aproximativ 24 la sută. În Uniunea Europeană, ratele medii de şomaj au ajuns la 22,5 la sută, fiind destul de mari. În România este inacceptabil de mare rata şomajului în rândul tinerilor, 25 la sută”, a spus oficialul European. “7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinşi în sistemele de învăţământ, nu muncesc şi nici nu se instruiesc. Nu ştim ce fac (…) Tinerii dispăruţi misterios din statistici trebuie aduşi înapoi, trebuie să aibă un loc de muncă”, a precizat Kazatsay.

Pe lista celor opt tari care vor beneficia de refolosirea banilor europeni necheltuiti se Numara Spania, Grecia, Slovacia, Lituania, Italia, Portugalia, Letonia si Irlanda. Cea din urma tara avea, in 2011, o rata a somajului in randul tinerilor de 29 la suta, potrivit businessinsider.com. Cu doar cateva procente mai putini someri in randul tinerilor, Romania a ratat sansa sprijinirii acestora prin folosirea fondurilor europene.

Zeci de miliarde de euro din reprogramarea fondurilor structural, realocate de UE pentru a combate mai bine șomajul în rândul tinerilor

 Cu ocazia reuniunii neoficiale a Consiliului European din 30 ianuarie 2012, Președintele Barroso a propus ca statele membre să direcționeze fondurile care trebuie încă alocate în cadrul fondurilor structurale ale UE către susținerea IMM-urilor și combaterea șomajului în rândul tinerilor. Președintele Barroso a estimat cu această ocazie că fondurile disponibile se ridică la o valoare totală de 82 de miliarde de euro. Acesta a solicitat statelor membre să analizeze împreună cu Comisia avantajele pe care le prezintă reprogramarea fondurilor.

Ramona Manescu: vrem sa stim daca fondurile vor fi redirectionate spre alte state

La dezbaterea in plenul Parlamentului European, in februarie 2012, europarlamentarul Ramona Manescu (foto) preciza ca “Propunerea Comisiei Europene de a direcţiona fondurile rămase încă nealocate în cadrul fondurilor structurale ale Uniunii Europene către susţinerea IMM-urilor şi combaterea şomajului în rândul tinerilor este binevenită, cu atât mai mult cu cât criza economică a accentuat profund aceste probleme, a declarat, in plenul Parlamentului European, Ramona Manescu. Pentru a înregistra o creştere economică şi a crea noi locuri de muncă este vital ca IMM-urile să fie susţinute, iar statele membre care nu au înregistrat o absorbţie foarte mare a fondurilor europene să îşi poată, acolo unde este cazul, reprioritiza domeniile de alocare a banilor europeni.

După cum ştiţi, însă, nu suntem la prima măsură anticriză de acest gen. Având exemplul negativ al guvernului din ţara mea, poate cel mai neperformant din Europa în privinţa absorbţiei fondurilor europene, putem spune că aceste ajutoare financiare nu au fost întotdeauna folosite conform aşteptărilor noastre. Prin urmare, eficienţa măsurilor anticriză depinde în mare măsură de capacitatea şi disponibilitatea guvernelor naţionale de a crea cadrul naţional necesar punerii în aplicare cu succes a acestor măsuri.

Încă un lucru care mi se pare foarte important – aţi pus accent pe o listă de 8 state în care şomajul în rândul tinerilor este foarte ridicat. Vreau să vă spun, domnule comisar, că, în România, această problemă este o problemă reală şi vrem să ştim, cetăţenii români vor să ştie dacă fondurile alocate României vor fi direcţionate către alte state. Ar fi păcat să se întâmple aşa!”

Comisia Europeana: somajul in randul tinerilor a crescut cu 50 la suta in timpul crizei

Raportul UE privind tineretul publicat pe 10 septembrie solicită ca ocuparea tinerilor, incluziunea socială, sănătatea și bunăstarea tinerilor să fie priorități de vârf ale politicii europene în domeniul tineretului.

Raportul, produs o dată la trei ani de către Comisie, subliniază faptul că UE și statele membre trebuie să depună mai multe eforturi pentru a sprijini tinerii, care au fost afectați de criza economică.

Șomajul în rândul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani din UE a crescut cu 50% de la începutul crizei, de la o medie de 15% în februarie 2008 la 22,5% în luna iulie a acestui an. Noile cifre publicate de Eurostat arată că ratele cele mai ridicate sunt în Grecia (53,8%) și în Spania (52,9%). În UE, peste 30% dintre tinerii șomeri nu au avut un loc de muncă timp de peste un an.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *