Cum a reuşit Turcia să spună „nu“ crizei

Consumul şi investiţiile în construcţii sunt principalele arme ale Turciei împotriva crizei ce ameninţă să ajungă în ţară prin graniţele de vest. În timp ce ţările din Uniunea Europeană se zbat să iasă din recesiune şi luptă cu criza datoriilor, Turcia continuă turul de forţă.

Produsul Intern Brut al statului turc a crescut cu 10,2% în prima jumătate a anului, marcând cea mai dinamică evoluţie din Europa. Cea mai amplă dezvoltare au înregistrat-o sectorul de retail, în special pe consum, şi cel al construcţiilor, care au crescut cu 13,2% şi, respectiv, cu 13%, în trimestrul al doilea faţă de cel precedent. În timp ce populaţia continuă să consume în ritm alert, în special pe credit, portofoliul de împrumuturi crescând anual cu 20%, lucrările de construcţii curg pe bandă rulantă.

Printre marile proiecte de infrastructură anunţate de premierul turc Racep Tayyip Erdogan se înscriu o alternativă la Strâmtoarea Bosfor – un nou canal de navigaţie care va lega Marea Neagră de Marea Marmara – şi calea ferată subterană Marmaray, care va face legătura între Europa şi Asia pe sub Canalul Bosfor.

Cu o creştere accelerată a consumului şi un deficit de cont curent tot mai mare, economia Turciei riscă să se supraîncălzească, aceasta fiind principala temere a liderilor. „Întrebarea este dacă noi putem controla un «soft-landing» (n.r. – aterizare lină). Noi spunem că o putem face. Putem ajusta deficitul de cont curent”, a spus hotărât Mehmet Şimşek, ministrul de Finanţe al Turciei, în cadrul aceluiaşi forum, adăugând că Banca Naţională monitorizează sistemul bancar şi încearcă să stăvilească o creştere necontrolată a creditării. Şimşek a mai spus că, în ciuda deficitului de curent mai mare decât în UE, deficitul bugetar de numai 1% din PIB şi datoria publică de aproximativ 40% fac din Turcia una dintre puţinele ţări care îndeplinesc criteriile de la Maastricht.

Dificultăţile Europei îi îngrijorează pe turci

Deşi economia Turciei înregistrează creşteri de două cifre, liderii Semilunii recunosc că sunt îngrijoraţi de situaţia din Uniunea Europeană, că valul de criză este inevitabil, dar spun că sunt pregătiţi să-i facă faţă. „Da, suntem expuşi problemelor din Uniunea Europeană. 46% din exporturile noastre merg către UE, 60% din turiştii sosiţi aici sunt din UE, iar 75% din investiţiile străine directe vin din UE. Toate aceste cifre arată că, în vremuri normale, Uniunea Europeană a reprezentat principalul motor de creştere economică pentru Turcia”, a explicat ministrul de Finanţe al Turciei.

Sursa articol: adevarul.ro

Sursa foto: stilurilu.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *