Cum afectează criza economică sănătatea persoanelor

Experţii în sănătate publică avertizează asupra riscurilor reprezentate de probleme psihice ca depresia, abuzul de alcool şi anxietatea pentru cetăţenii din ţările afectate de criza economică precum Grecia, care ar putea avea efecte majore şi de durată.

În spatele fiecărei sinucideri din ţările afectate de criză, precum Grecia, se află alte 20 de persoane suficient de disperate pentru a încerca să îşi ia viaţa, relatează ekathimerini.com, potrivit Mediafax.ro. Iar în spatele acestor tentative de suicid sunt alte mii de cazuri necunoscute de persoane cu probleme mintale ca depresia, abuzul de alcool sau anxietatea, care determină costuri umane importante şi pe termen lung, afirmă experţii, citaţi de Reuters.

“Austeritatea poate transforma criza într-o epidemie”, susţine David Stuckler, sociolog la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care a studiat impactul asupra sănătăţii al tăierilor bugetare din Europa pe fondul crizei euro.

“Pierderea locurilor de muncă poate duce la o acumulare de riscuri care pot adânci persoanele în depresie şi boli mintale grave greu de vindecat, în special dacă persoanele respective nu primesc îngrijire adecvată”, a declarat Stuckler.

Peter Kinderman, profesor de pshilogie clinică la Universitatea din Liverpool, susţine că impactul asupra sănătăţii psihice al acestor probleme va fi rapid şi dramatic. În plus, în timp ce criza economică are efecte asupra sănătăţii mintale, bolile mintale au, la rândul lor, un efect economic semnificativ, semnalând spectrul unui cerc vicios.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  patexia.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *