Cum afectează scandalul politic economia românească

După o lună de dispute pe scena politică, România este văzută mai riscantă de investitori, leul este mai slab cu peste 3,65% în faţa euro, iar perspectivele de creştere economică sunt erodate, arată Adevărul.ro.

Fiecare zi de scandal politic a pus câte un băţ în roata economiei româneşti. Fiecare declaraţie venită în ultima lună de pe scena politică a făcut România mai riscantă pentru investitori, a scumpit euro şi a determinat marile instituţii internaţionale financiare să-şi revizuiască în scădere prognozele privind evoluţia economică din acest an.

Încă de la începutul crizei politice, când USL i-a revocat pe preşedinţii celor două Camere din Parlament şi pe Avocatul Poporului, investitorii stăini au atras atenţia că agitaţia de pe scena politică aduce noi incertitudini peste cele deja existente şi au ca efect scăderea încrederii în economia românească. Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, spunea încă de la începutul lunii că este îngrijorat de recentele evoluţii pe scena politică a României, care ar putea afecta stabilitatea şi creşterea economică, precum şi imaginea ţării pe pieţele internaţionale. De atunci, situaţia s-a precipitat tot mai mult, notează cotidianul.

Leul s-a depreciat în ultima lună cu peste 3,6% în raport cu euro, marcând minim după minim în fiecare zi. Spre comparaţie, leul a pierdut doar 2,95% în primele şase luni ale anului, deşi situaţia externă dificilă nu a avantajat deloc moneda naţională.

Pe de altă parte, Produsul Intern Brut (PIB) pe 2012, exprimat în moneda unică, a scăzut ca urmare a deprecierii leului. Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe baza unui scenariu în care PIB era estimat la 579,5 miliarde de lei. La începutul crizei politice (în jurul datei de 2 iulie), această sumă, exprimată în moneda unică europeană, era echivalentul a 130,2 miliarde de euro, dar până azi a scăzut continuu, ajungând la aproape 125 miliarde de euro. Adică economia a pierdut peste 5 miliarde de euro în mai puţin de 30 de zile. Astfel, în statisticile europene, România va figura cu un PIB mai mic decât al celorlalte state din regiune, erodat fiind de căderea leului.

Va rezolva referendumul problemele de pe scena politică şi, implicit, cele din economie? Analistul economic Aurelian Dochia crede că referendumul nu va rezolva problemele de pe scena politică, iar cursul ar putea fi în continuare afectat. „Nu cred că referendumul în sine va rezolva acest aspect, sunt multe alte elemente care ar trebui să soluţioneze situaţia de pe plan politic. Sunt aproape sigur că leul nu va reveni la nivelul de dinainte aşa cum au susţinut unele voci. Cred că piaţa s-a integrat deja în actualul nivel al cursului”, a explicat Dochia. Mai mult, analistul crede că, după referendum, cursul ar putea fi în continuare mişcat, dar nu atât de mult, de declaraţiile oamenilor politici şi de ceea ce se întâmplă pe pieţele europene.

Marian Duşan, liderul Asociaţiei Romanian Business Accelerator (RBA), crede că, atât timp cât avem blocaje în economie, leul nu este sustenabil nici la nivelul de 4,6. Duşan arată că va fi nevoie de un armistiţiu între cele două tabere aflate acum în dispută, pentru a avea linişte în piaţa valutară. Oricum, „credibilitatea câştigată în ultimii ani va fi greu de recuperat într-un timp scurt. Să nu uităm că încrederea investitorilor se câştigă greu şi se pierde uşor. Iar pentru recâştigarea încrederii vom avea mare nevoie de stabilitate după referendum, cel puţin până la alegerile din toamnă”, a spus specialistul.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: shutterstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.