Cum ar putea fi restrictionat dreptul la vot al romanilor din diaspora

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan considera ca dreptul romanilor din diaspora de a vota la alegerile din tara ar trebui luat in discutie in cadrul USL. El spune ca multi romani habar n-au cine conduce tara, iar altii refuza sa-si invete copiii romaneste.

Intr-o declaratie acordata Ziare.com, Catalin Ivan spune ca Romania trebuie sa lanseze o dezbatere pe subiectul dreptului romanilor din diaspora de a vota la alegerile din tara.

“Eu stiu situatia romanilor din afara si consider ca o astfel de dezbatere ar fi foarte utila. Nu consider ca ar fi o ingradire a dreptului de vot al cetatenilor romani de afara, cat timp spun si isi asuma ca nu mai sunt interesati de situatia din Romania si ca nu se vor mai intoarce niciodata in Romania. Sunt familii de romani in care copiii nu mai stiu limba romana si nici nu sunt incurajati sa o invete pentru ca parintii au luat dezicia sa nu se mai intoarca niciodata in tara.

Statul roman ar trebui sa stie cine sunt cei care sunt conectati la situatia din Romania, sunt interesati de ce se intampla aici sau au plecat, si-au luat toate bagajele si nu mai vor sa auda de Romania. Am intalnit si in Statele Unite multi romani care spuneau ca habar n-au cine-i presedintele Romaniei si cine-i prim-ministrul si asa mai departe. Nu-i mai intereseaza”, a declarat europarlamentarul PSD.

Intrebat de Ziare.com daca nu cumva tocmai prezenta romanilor la ambasade pentru a vota este o dovada a interesului acestora pentru situatia din Romania, Catalin Ivan a spus ca acesti romani ar putea fi “motivati” de PDL.

“Poate sunt motivati de William Branza (presedinte PDL Diaspora – n.red.) si de aparatul PDL, care a functionat la alegerile prezidentiale din 2009”, a sustinut europarlamentarul PSD.

Catalin Ivan a recunoscut ca nu are cunostinta ca in Europa sa existe vreo legislatie similara, de conditionare a votului cetatenilor care nu traiesc in tara-mama.

Sursa: Ziare.com
Foto:  bloggers.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *