Cum arata Irakul dupa retragerea americanilor

Război civil? O nouă dictatură instabilă? Un stat eşuat? O fragmentare haotică? Toate acestea redevin scenarii plauzibile pentru Irakul de după retragerea trupelor americane, considera Adevarul.ro. La scurt timp după ce ultimul militar american a trecut graniţa în Kuwaitul vecin, fragilul edificiu politic irakian a şi început să se zdrucine. Vechile tensiuni sectare dintre şiiţi şi suniti ameninţă să polarizeze, din nou, societatea irakiană.

Pentru mulţi dintre observatori, retragerea completă a forţelor americane este prematură pentru simplul motiv că rănile sectare sunt departe de a fi vindecate. O criză majoră, ca cea de astăzi, ar putea redeschide rănile din 2005-2006 readucând Irakul in pragul războiului civil. Până de curând, garantul păcii sociale era armata americană. Aceasta furniza o dublă garanţie: îl reasigura pe Maliki împotriva unei lovituri de stat sunite, oferind simultan suniţilor arabi o garanţie împotriva colonizării discreţionare a forţelor de securitate guvernamentale. Stephen Biddle, un analist militar de laCouncil on Foreign Relations, consideră că administraţia Obama ar fi trebuit să studieze mai atent precedentul balcanic.

Iniţial, în Bosnia trupele de menţinere a păcii desfăşurate acolo au ajuns la 54.000 de oameni (1995). Iar Kosovo a început cu 50.000 în 1999. Nivelul ambelor angajamente s-a redus în timp, dar uşor, secvenţial, calibrat, în raport cu evoluţiile din teren, fără a induce schimbări de profunzime în percepţiile de securitate ale actorilor locali. Şi totuşi, astăzi, în Bosnia mai sunt 2500, în timp ce în Kosovo rămân 10.000. „În Irak, scopul primar al prezenţei americane era menţinerea păcii: americanii îi reasigurau pe irakienii temători că foştii rivali nu vor recurge la violenţa armată aşa cum au făcut-o înainte de 2008” (Stephen Biddle). Parafrazând un celebru aforism, americanii sunt cei care „i-au ţinut pe iranieni la distanţă şi tensiunile etno-sectare sub control”.

Pentru mai multe informatii despre situatia actuala din Irak, accesati Adevarul.ro.

Sursa foto: pukmedia.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.