Va continua criza in 2013? Perspectivele Uniunii Economice și Monetare pentru 2013

EU Flag

În cadrul unei conferinţe organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti privind ”Perspectivele Uniunii Economice și Monetare (UEM) pentru 2013”, specialiști în economie și afaceri europene și-au arătat prognozele pentru următoarea perioadă în ceea ce privește viitorul zonei euro, dar și al proiectului UEM.

niculae iduNiculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România consideră că ”încă nu am ieșit din criză” iar provocările pe care Uniunea le are de înfruntat rămân ”deranjante”. Acesta a subliniat că trebuie continuate reformele prioritare precum: înființarea unui mecanism unic pentru sistemul bancar, unificarea reprezentării externe a UE în cadrul oragnizațiilor economice și monetare mondiale, coordonarea sistematică ex-ante a reformelor economice și monetare în statele membre în vederea atingerii Uniunii Economice și Monetare, crearea unui “instrument de convergență și competitivitate” pentru zona euro pentru a îmbunătăți coordonarea generală a politicilor economice prin intermediul unui dialog mai strâns cu statele membre și o implicare sporită din partea acestora, cât și  promovarea investițiilor în zona euro, în conformitate cu Pactul pentru stabilitate și Creștere. Idu consideră, totodată că pentru o viitoare Uniune Monetară și Uniune fiscal și monetară este, în primul rând necesară o Uniune politică.

Daniel Dăianu, profesor de economie, fost ministru de Finanţe și fost eurodeputat a catalogat acțiunile daniel daianuBăncii Centrale Europene precum cumpărarea masivă de bonduri ale statelor puternic îndatorate din zona euro în categoria ”știri bune”, acestea fiind unele eficente în opinia profesorului, menționând însă că acestea sunt condiționate de Guverne. În ce privește proiectul Uniunii Bancare, acesta” avansează însă ce este în continuare neclar este chestiunea fiscală. Nu poți avea un mecanism de tipul asistenței acordate unei țări, dacă nu ai resurse financiare. Cine va plăti? Se va ajunge la un buget comun al zonei euro?” subliniază fostul europarlamentar.

O altă ştire bună este, în opinia sa, că grupurile bancare sunt mai bine capitalizate, dar încă sunt vizibile ”schelete în dulap” dând exemplu banca Monte Paschi di Siena.

Printre ”știrile rele”, Dăianu enumeră: continuarea recesiunii în 2013, situația politică din Italia ce ar putea avea ”reverberații foarte mari”, problematica competitivității în țările mari precum Franța, corecțiile bugetare dificile, distanța mică între stabilitate și instabilitate, oferind exemplu Bulgaria.

Dăianu a subliniat faptul că ”raportul Monti How to complete the single market aduce un mesaj cheie: există diferenţe atât de mari în materie de performanţă între statele din zona euro încât ele nu pot fi eliminate repede iar cum uniformizarea este imposibilă, trebuie să acceptăm transferurile fiscale în interiorul Uniunii”.

În ce priveşte ”single currency area”, Dăianu a remarcat că ”aceasta nu este o uniune monetară autentică, ci un mănunchi de ţări diferite cu o monedă comună”.

Pentru România, anul 2013 va aduce premise nefavorabile în opinia acestuia. Cu toate acestea profesorul crede că anul acesta  va aduce o creştere a ratei de absorbţie a fondurilor UE, un an agricol considerăabil mai bun şi o diplomaţie economică agresivă, care este deja în curs.

Prezentarea “UE in 2013” – câteva gânduri”, susținută de dnul Dan Dăianu, poate fi accesată aici.

aurelian dochiaAurelian Dochia, membru EuroTeam, fost consultant pentru Banca Mondială, și-a intitulat sugestiv prezentarea ”O dinamică periculoasă la nivel European”, arătând că UE ”rămâne într-o zonă de turbulență generalizată”, rămânând imprevizibilă. În opinia sa ”criza se extinde într-o spirală care trece din zona economică către cea socială, politică şi a construcţiei instituţionale”.

Dochia a subliniat că băncile rămân vulnerabile, deși este de acord cu Dăianu și consideră că BCE a avut un efect miraculos asupra pieţelor financiare. Din punct de vedere social, în opinia sa, cele mai importante de menționat sunt șomajul, gradul de îndatorare și sărăcia.

Din punct de vedere politic, Dochia a evidențiat că pe fundalul crizei, euroscepticismul a crescut în foarte multe ţări, Bruxelles-ul dvenind ”țintă pentru cei care au nevoie de țapi ispășitori”.

Tot criza este cea ”care a scos la iveală deficienţe ale mecanismului decizional la nivelul UEM şi anume un deficit de putere decizională şi legitimitate democratică a instituţiilor europene, dependenţa excesivă de câţiva lideri naţionali (termenul Merkozy pentru tandemul care lua aproape toate deciziile importante în numele UE) şi prevalenţa intereselor naţionale după cum s-a văzut la discuţiile despre cadrul financiar multianual” în opinia sa.

”UEM se află la moment de răscruce”, iar ”UE este incapabilă să decidă între căile alternative ce îi stau în față” sunt concluziile trase de Dochia.

Prezentarea “O dinamică periculoasă la nivel european”, susținută, poate fi parcursă aici.

Florin Cîțu, analist economic,a declarat că se așteaptă ca ”politica fiscală să înceapă în 2013 să fie mai relaxată iar reducerea deficitelor şi a datoriei publice să fie împinsă în viitor. În 2013 acest lucru înseamnă deficite şi datorii publice mai mari, va fi o perioadă în care se vor acumula dezechilibre.”

Analistul a evidențiat că ”nu se va întâmpla nimic puternic în 2013, dar probabilitatea să se întâmple ceva major în perioada următoare va creşte”.

Faptul că proiectul euro este unul politic, este de fapt motivul pentru care ”acesta a rămas în picioare”, consideră analistul.

Majoritatea experţilor prezenți la dezbatere au subliniat deficienţele instituţionale ale zonei euro și au prognozat continuarea crizei, cel puțin pentru anul 2013.

 

Mai multe informatii despre dezbatere, dar si alte prezentari sustinute – disponibile AICI.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.