Cum câştigă Sarkozy de pe urma crizei

Dacă în urmă cu doar câteva luni Nicolas Sarkozy era cel mai nepopular preşedinte francez din ultimii 50 de ani, acum el începe să crească în sondaje. Adoptarea unei imagini de „cavaler pe cal alb“ venit în salvarea Europei este cea căreia i se datorează evoluţia, spun analiştii, conform Adevarul.

Aflat în plină cursă pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în aprilie 2012, Nicolas Sarkozy, actualul preşedinte al Franţei, şi-a făcut un obiectiv politic din a poza în „cavalerul pe cal alb“ al Europei, în contextul crizei datoriilor de stat. Iar strategia funcţionează de minune.

În martie 2011, doar 22% dintre francezi aveau o părere bună despre preşedinte. Sarkozy căzuse astfel pe cea de-a treia poziţie în preferinţele alegătorilor, după Hollande şi după Marine Le Pen, liderul grupării politice Frontul Naţional. Cursa părea că se încheiase înainte de a fi început pentru actualul preşedinte francez.

Mai bine de un an, el a încercat să se transforme într-un om cu soluţii. S-a retras din lumina media. A devenit tatăl unei fete şi s-a abţinut de la a folosi această ocazie pentru a se promova. Într-una dintre puţinele discursuri către populaţie, a vorbit despre criză folosind cuvinte solemne, dând de înţeles că nu poate rezolva singur criza datoriilor.

În sfârşit, acesta a început să se potrivească imaginii pe care majoritatea francezilor o au despre preşedinte. După Summitul care a avut loc la Bruxelles la 9 decembrie, presa franceză l-a numit un învingător. Pe scurt, ziarele au descris situaţia cam aşa: Sarkozy a salvat euro şi a învins Marea Britanie.

Franţa deţine acum preşedinţia G20 (cele mai dezvoltate 20 de ţări din lume). Nicolas Sarkozy a fost însă nevoit să-şi lase deoparte ambiţiile de a asigura Franţei un loc mai proeminent la nivel mondial pentru a se ocupa de criza euro.

Sarkozy nu şi-a pierdut însă speranţa. Vrea să iasă din această situaţie drept unul dintre salvatorii euro, ceea ce l-ar favoriza în cursa pentru preşedinţia Franţei. 

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: cinemarx.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *