Cum funcționează alegerile pentru Bundestag și cum se formează viitorul guvern german

Alegerile din 24 septembrie vor decide componența viitorului Bundestag. Scrutinul este organizat în mod normal din patru în patru ani, dacă legislativul nu se autodizolvă, și are loc duminica sau într-o zi de sărbătoare. Ziua este stabilită de președintele federal, de regulă la propunerea cancelarului sau cancelarei. După cum se menționează în legea fundamentală, la articolul 20, puterea de stat emană de la popor, notează Deutsche Welle.

FOTO: European Parliament

Alegeri parlamentare pe 24 septembrie în Germania

Toți cetățenii germani care au împlinit 18 ani au dreptul de a vota. Dacă au domiciliul în Germania, primesc din timp o înștiințare de la biroul electoral.

Aproximativ 61,5 milioane de germani își pot exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare din acest an. Participarea la urne e, ce-i drept în scădere, dar încă la un nivel acceptabil în comparație cu alte state. La alegerile din 2013, aceasta a fost de 71,5 la sută.

Prin scrutinul legislativ sunt aleși deputații pentru Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german. Aleși pot fi cetățenii germani, care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția celor care se află într-o clinică psihiatrică sau au fost condamnați la peste un an de detenție. La alegerile pentru Bundestag participă toate partidele politice recunoscute, care și-au desemnat candidații. Dacă cineva dorește să se prezinte ca independent, trebuie să dispună în propria circumscripție electorală de cel puțin 200 de susținători și nu poate candida decât acolo.

Fiecare alegător are două opțiuni. Cu primul vot poate fi ales direct un candidat din circumscripția electorală de care aparține. La actualele alegeri există 299 de circumscripții cu câte aproximativ 250.000 de locuitori. Cu al doilea vot este aleasă lista de candidați a unui partid – votul decisiv, deoarece așa este stabilit după alegeri raportul de forțe din Parlament.

Cine și câți candidați obțin un fotoliu parlamentar se decid printr-un proces în etape. Mai întâi se repartizează landurilor federale în funcție de numărul de locuitori minimum de mandate parlamentare stabilit, în prezent la 598. Al doilea vot decide câți reprezentanți ai partidelor, care vor face parte din noul legislativ, obțin un mandat. Dar deoarece candidații care pot obține așa-numite mandate directe – 299 la număr – pot primi de asemenea un fotoliu parlamentar, e posibil ca un partid să dețină mai multe locuri în Bundestag decât numărul stabilit prin cel de a doua opțiune a electoratului. Pentru a restabili echilibrul de forțe, se suplimentează numărul locurilor în Parlament. Fapt care se întâmplă mereu, dat fiind că formațiunile conservatoare CDU și CSU au în general succes cu candidații aleși prin mandat direct. De astceastă dată, Bundestagul ar putea ajunge să reunească chiar 700 de deputați. Aceștia vor aparține după toate probabilitățile partidelor unionale conservatoare, SDP, Stângii, Verzilor și AfD.

Citiți și 

Alegeri în Germania. CDU/CSU conduce în sondaje. Care ar putea fi componența viitoarei coaliții de guvernământ

Sondaj. Un partid de extremă dreapta va accede pentru prima dată după 1945 în parlamentul german

Angela Merkel, în linie dreaptă spre al patrulea mandat. Cancelarul german, susținut inclusiv de 22% dintre votanții social-democrați

Martin Schulz o va înfrunta pe Angela Merkel: Fostul președinte al Parlamentului European candidează pentru poziția de cancelar al Germaniei

Electoratul trebuie voteze până la ora 18.00 în ziua alegerilor. Urmează numărarea voturilor de către voluntarii din secțiile de vot. Orice cetățean are dreptul să fie de față la numărarea voturilor. Primele rezultate sunt date publicității așadar abia după ora 18.00. Voturile numărate sunt transmise biroului electoral din circumscripție. Acolo se decide cine a obținut un mandat direct. De acolo sunt trimise rezultatele mai departe biroului electoral central. Acesta prezintă, de regulă cam pe la miezul nopții, primele rezultate oficiale. Cele finale sunt date publicității în curs de două săptămâni de la alegeri.

Formarea guvernului

Partidul care obține majoritatea în Bundestag, poate forma guvernul. Între timp acest lucru e puțin probabil, așa încât deja în seara alegerilor, se caută parteneri pentru o coaliție de guvernământ. Prin tradiție, inițiativa o ia partidul cu cele mai multe voturi, care din 2005 este CDU, căruia îi aparține și cancelara Angela Merkel. Și de data aceasta se așteaptă ca Merkel și partidul ei, CDU, să alcătuiască viitorul cabinet împreună cu unul sau mai multe partide. Negocierile privind formarea guvernului pot dura și luni de zile.

În final deputații aleg noul șef sau noua șefă de guvern. Deoarece nu există o limită de ani în privința exercitării funcției de cancelar, aceeași persoană poate fi aleasă de nenumărate ori. Angela Merkel a deținut această funcție de trei ori până acum și ar putea obține în curând chiar un al patrulea mandat de cancelar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.