Cum relatează presa internațională proiectul de reformă a sistemului judiciar propus de ministrul Tudorel Toader

Agențiile internaționale de presă scriu miercuri că proiectul de reformă privind sistemul judiciar, prezentat de ministrul Tudorel Toader și criticat dur de președintele Klaus Iohannis, a generat un semnal de alarmă, la șase luni după cele mai ample proteste care au avut loc de la revoluție până în prezent, potrivit Digi24.

Ministrul de Justiție al României a propus o serie de măsuri privind schimbarea sistemului judiciar miercuri, care includ și limitarea rolului președintelui în numirea unor oficiali cheie, scrie Associated Press, citată de Washington Post, într-un articol intitulat „România: propunerile de schimbări la sistemul de justiţie provoacă îngrijorare”.

Reacția președintelui nu a întârziat să apară, catalogând schimbările ca fiind un atac asupra statului de drept, independenţei Justiţiei şi împotriva luptei anticorupţie, informează Administrația Prezidențială. ”Ar fi în defavoarea țării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției”, avertizează șeful statului.

Agenţia de presă Reuters, care notează că România este considerată una dintre cele mai corupte ţări din UE, vizată de o monitorizare special a sistemului de justiţie de către Bruxelles, prezintă reacţia biroului Procurorului General, potrivit căruia propunerile sunt un semnal de alarmă şi care a atras atenţia că procurorii nu au fost consultaţi.

Reuters aminteşte că tentativele coaliţiei de guvernare PSD-ALDE de a slăbi măsurile împotriva corupţiei la nivel înalt au dus la cele mai ample proteste de stradă din ultimele decenii din ţară.

Agenţia internaţională AFP notează, la rândul său, că proiectul de reformă a provocat proteste în România, la şase luni după manifestaţiile din iarnă.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *