Cum să ai succes cu fondurile europene. Ce criterii trebuie indeplinite

Un proiect realist şi care să fie totodată finanţabil de către bancă sunt principalele criterii pe care ar trebui să le îndeplinească un plan pentru a primi finanţare prin fonduri europene şi cofinanţare de la bancă, potrivit celor de la OTP Consulting, firmă de consultanţă în fonduri europene care face parte din grupul financiar OTP.

Cel mai greu este ca un proiect să fie finalizat cu succes. Dacă atunci când îl alcătuieşti pui doar indicatori care dau bine la punctaj, atunci proiectul este nerealist”, a spus Gabor Nagy, consultant în cadrul OTP Consulting.

Multe din problemele cu care se confruntă cei care aplică pentru fonduri europene ţin însă şi de sistem. 

Una din marile probleme perioada îndelungată de care este nevoie pentru ca proiectele să fie aprobate şi, mai apoi, implementate. Planul iniţial al celui care a accesat fondurile poate să nu mai corespundă cu condiţiile de piaţă din momentul în care planul este implementat, au spus consultanţii, potrivit EVZ.ro.

Modul de interpretare a procedurilor celor implicaţi în administrarea fondurilor UE diferă de asemenea foarte mult de la o autoritate de management la alta, ceea ce creează probleme celor care aplică pentru o finanţare europeană. Se schimbă repede regulile, respectiv conţinutul ghidului privind cerinţele pentru întocmirea proiectului, au spus reprezentanţi ai consultanţilor.

În plus, unele proiecte, deşi obţin aprobarea pentru proiect, nu reuşesc să acceseze bani de la bancă pentru cofinanţare.

Băncile emit scrisori de confort pentru cei care depun proiecte, acestea echivalând cu un acord de principiu pentru finanţarea proiectului, dar de multe ori chiar instituţiile de credit care au emis schisorile nu acordă creditul, a spus Roxana Hidan, director adjunct al diviziei de produse pentru IMM-uri din cadrul OTP Bank România.

Mai multe informatii aici.

Sursa articol: EVZ.ro

Sursa foto: responsible-investor.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *