Cum scapă marile bănci americane de pedepse când încalcă legea: plătesc despăgubiri mărunte şi promit că nu vor mai greşi

Pentru mamuţii financiari din SUA este suficient să promită organismului de supraveghere a pieţei de capital că “nu mai fac” pentru a scăpa de eventuale anchete de durată sau de penalizări dratistice, deşi s-a dovedit că şi-au înşelat clienţii sau acţionarii, scrie New York Times, potrivit gandul.info.

Când Citigroup a fost de acord luna trecută să plătească 285 de milioane de dolari drept daune civile după ce s-a dovedit că a fraudat o serie de clienţi în timpul bulei imobiliare, Securities and Exchange Comission (SEC), organismul de stat care supraveghează şi reglementează piaţa de capital din SUA s-a bazat pe promisiunea companiei că nu va mai încălca niciodată vreo lege sau reglementare aplicată pieţei de capital.

Pentru un străin, promisiunea solemnă ar putea părea ceva ciudat. Una peste alta, Citigroup nu a făcut altceva decât să promită că va respecta legile şi reglementările în vigoare. Aceasta este însă filosofia de lucru a SEC, notează jurnaliştii de la New York Times.

Departamentul principal de brokeraj al gigantului Citigroup, dar şi compania mamă au promis că nu vor mai încălca aceleaşi reglementări de care a fost vorba acum şi în iulie 2010. Şi în mai 2006. Şi în martie 2005 şi aprilie 2000.

Cât de vinovată este SEC că nu a redus efectele crizei financiare

Citigroup nu este însă, nici pe departe, un caz aparte. Printre giganţii financiari ai SUA care au evitat procese, anchete sau penalizări mai mari promiţând că nu vor mai încălca legea se numără Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase şi Bank of America. Toate aceste bănci au încălcat aceleaşi legi sau reglementări după doar câţiva ani.

Conform unei analize a Times, în ultimii 15 ani, SEC a descoperit 51 de cazuri de încălcare a reglementărilor, de către 19 instituţii financiare care se angajaseră să nu mai greşească.

Miercuri, judecătorul Jed S. Rakoff, de la Curtea Federală din Manhattan va reanaliza înţelegerea semnată între SEC şi Citigroup. Rakoff a cerut oficialilor SEC să explice ce măsuri concrete iau pentru a se asigura că acele companii care se angajează să respecte de acum înainte legea, chiar aşa vor face. Mai mult decât atât, judecătorul i-a întrebat dacă, nu cumva, este vorba despre o încălcare cronică a legilor şi reglementărilor în vigoare. Într-un document depus la dosar luni de către Comisie, instituţia recunoaşte că nu a pedepsit nicio companie financiară în ultimii 10 ani pentru că ar fi încălcat, din nou, aceleaşi reglementări pe care le-a mai încălcat.

De la începutul crizei financiare au apărut din ce în ce mai multe voci care susţin că SEC nu a fost capabilă să “citească semnele” evidente ale unor situaţii deosebit de grave şi nu a reuşit, astfel, să limiteze impactul crizei financiare începută în 2008.

“Poţi să te uiţi la istoricul acestor firme. Este clar că politica SEC nu descurajează repetarea aceloraşi încălcări de lege. Trebuie măcar să te întrebi dacă nu există alte metode mai eficiente”, este de părere Barbara Roper, directorul departmentului de protecţie a investitorilor din cadrul Federaţiei Consumatorilor din America.

De cealaltă parte, SEC se apără spunând că este mult mai puţin costisitor să aprobe aceste înţelegeri cu firme din industria financiară decât un eventual proces, în civil, pe care l-ar putea pierde. Conform legii, SEC nu poate intenta decât procese civile. În cazul în care se doreşte deschiderea unui proces pe codul penal, atunci trebuie să apeleze la Departamentul de Justiţie.

Autor: Victor Rotariu

Sursa foto: drpinna.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.