Cum se îneacă acordul UE pe malurile Dâmboviţei

Autori: Romulus Georgescu,Valentina Deleanu

Traian Băsescu vrea ca prevederile acordului UE  să fie introduse în Constituţie, în timp ce liderii USL susţin că este suficientă o  lege specială.

Tensiunile din politica internă pun în pericol ratificarea de către România a Acordului de guvernanţă fiscală, convenit recent la Bruxelles. Puterea şi Opoziţia au viziuni diferite faţă de modalitatea de adoptare, dar niciuna dintre părţi nu are două treimi din voturi pentru a-şi impune varianta.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut ca prevederile care decurg din înţelegerea convenită de liderii UE – deficit structural de 0,5% şi  datorie publică de cel mult 60% din PIB – să fie înscrise în Constituţie. În schimb, liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat că este suficientă o lege specială, votată cu două treimi din numărul parlamentarilor.

Soluţia propusă de Ponta nu a rămas netaxată de preşedintele Traian Băsescu. „Probabil că s-au sfătuit cu aceiaşi jurişti care au spus că Geoană poate rămâne preşedintele Senatului”, a comentat  şeful statului.

De la ce a pornit controversa? Victor Ponta a invocat, în sprijinul afirmaţiilor sale, articolul 148 din Constituţie care prevede că aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se face prin lege adoptată de Parlament cu o majoritate de două treimi. Băsescu susţine însă că articolul invocat de Opoziţie se referă numai la tratatele UE, şi nu la acorduri interguvernamentale. „Şi chiar dacă este ratificat cu 100%, el rămâne tot un act guvernamental care poate fi modificat cu o majoritate de jumătate plus unu. Problema este nu cum îl treci, ci cum îl modifici”, a argumentat şeful statului.

Efectul practic al acestor controverse este că România se află în imposibilitatea de a adopta Acordul de integrare fiscal. Atât modificarea Constituţiei, cât şi adoptarea unei legi speciale ar trebui aprobate de Parlament cu două treimi din voturile senatorilor şi deputaţilor. Puterea are, la limită, doar majoritate simplă, iar cele două treimi necesare pot fi obţinute doar printr-un compromis între Traian Băsescu şi USL. 

Dorinţa Puterii de a introduce în Constituţie, odată cu modificările cerute de UE, şi teme de politică internă precum Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari complică şi mai mult lucrurile. Opoziţia respinge trecerea la Parlamentul unicameral şi atrage atenţia că reducerea numărului de senatori şi deputaţi se poate face printr-un simplu proiect de lege. Chiar dacă lipsa dialogului face imposibilă aprobarea Acordului, premierul Emil Boc a prezentat deja calendarul pe care îl va discuta, astăzi, la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.

Puterea şi Opoziţia nu au doar divergenţe de fond, ci şi de formă. Victor Ponta şi Crin Antonescu  nu doresc să participe la consultări ale şefului statului cu toate partidele, ci doar la o discuţie între ei şi preşedinte, însoţit eventual de către premierul Boc sau ministrul Finanţelor. Liderii USL i-au trimis lui Traian Băsescu o scrisoare în acest sens după ce şeful statului invitase toate partidele parlamentare, miercuri, la Cotroceni pentru consultări pe tema concluziilor Consiliului European.

Preşedintele Traian Băsescu a luat notă de solicitarea USL de a participa separat la consultările de miercuri de la Cotroceni şi adresat o nouă invitaţie Uniunii, pentru ora 14.00, în condiţiile în care discuţiile cu reprezentanţii puterii încep de la ora 15.00.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat  că pactul stabilit de principalii lideri UE la Bruxelles nu afectează cu nimic proiectul de buget pe 2012 transmis Parlamentului de către Guvern. „Bugetul rămâne aşa cum este”, a adăugat el.

Modificarea Constituţiei, varianta propusă de Traian Băsescu, presupune adoptarea de către Parlament a proiectului de revizuire cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum. Potrivit articolului 148 din Constituţie, invocat de USL, aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Parlamentului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: iasi-news.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.