Cum sunt suspendați președinții în țările europene

Suspendarea președintelui diferă de la o republică la alta. În multe țări europene, președintele poate fi demis doar prin votul Parlamentului, fără ca întrebarea să ajungă la oameni. În cele mai multe țări, Curtea Constituțională este cea care dă avizul pentru destituirea președintelui, informează Adevărul în ediţia sa electronică.

Francezii nu își pot destitui președintele decât dacă este găsit vinovat de înaltă trădare. Procedurile de demitere pot fi demarate dacă acțiunea va avea votul a două treimi dintre parlamentarii uneia dintre cele două camere ale Parlamentului francez, însă Înalta Curte este cea care judecă acuzațiile și hotărăște dacă șeful statului va fi sau nu destituit.

În Italia, asemănător procedurii din România, parlamentarii italeni trebuie să voteze pentru demitere în ședința comună a celor două Camere, după care cazul demiterii președintelui este judecat de Curtea Constituțională. Spre deosebire de practica românească, însă, în Italia, celor 15 judecători ai Curții Constituționale li se alătură alți 16 membri, aleși prin tragere la sorți dintr-o listă întocmită de Parlament cu reprezentanții societății civile. Completul format judecă acuzațiile aduse președintelui, iar verdictul hotărât nu poate fi contestat. Președintele italian nu poate fi judecat pentru acțiunile comise în timpul mandatului său, cu excepția trădării și încălcării Constituției.

Nici nemții nu sunt implicați în procesul de suspendare al președintelui lor. Asemănător României, în cazul în care președintele german nu își mai poate exercita atribuțiile, președinte interimar devine șeful Bundesrat, camera superioară a Parlamentului german, echivalenul Senatului din Parlamentul României. Însă, în cazul în care Parlamentul vrea demiterea președintelui, interimatul va fi asigurat de o persoană desemnată de Curtea Constituțională Federală. Cererea pentru destituirea președintelui poate fi înaintată de oricare dintre cele două Camere dacă are susținerea a două treimi dintre parlamentari. Acuzațiile aduse președintelui sunt, pe urmă, prezentate Curții Constituționale Federale, care în cazul unei pronunțări în favoarea demiterii șefului statului, îl va desemna și pe cel care va asigura interimatul.

În Austria, președintele este destituit în urma unui referendum. Decizia privind demiterea președintelui este luată de Adunarea Federală (cele două Camere reunite ale Parlamentului). Dacă majoritatea parlamentarilor austrieci votează în favoarea demiterii șefului statului, cazul este trimis la Curtea Constituțională, ce urmează să dea avizul pentru organizarea unui referendum.

În Statele Unite, destituirea din funcție a președintelui nu este un proces în care să fie implicați cetățenii americani. Decizia de suspendare trebuie, mai întâi aprobată de Camera Reprezentanților, după care Senatul se întrunește pentru evalurea cazului și pentru a decide dacă șeful statului va rămâne sau nu în funcție. Pentru destituirea președintelui, e nevoie de două treimi din voturile senatorilor prezenți la ședință.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.