Cum te poti angaja ca functionar european

Uniunea Europeană scoate în fiecare an câte 400 – 500 de joburi la concurs pentru cei care vor să se angajeze ca funcţionari europeni, iar anul acesta înscrierile încep în luna martie, informeaza Ziarul Financiar.

Salariile oferite absolvenţilor de facultate fără experienţă încep de la 4.200 de euro pe lună, în timp ce candidaţii cu o experienţă cuprinsă între 3 şi 5 ani sunt plătiţi cu cel puţin 1.000 de euro mai mult.

Participarea la competiţia de joburi în instituţiile europene presupune două etape mari: prima este cea de preselecţie, în care candidaţii parcurg un test online structurat în patru tipuri de verificări prin care sunt testate abilităţile de vorbire, de raţionament numeric şi abstract, dar şi modalitatea prin care se rezolvă o anumită situaţie dată.

“Aceste patru tipuri de întrebări nu depind de pregătirea profesională sau de experienţa candidatului, ci investighează modul de gândire al acestuia. Dacă trece de această fază, ajunge la interviu la Bruxelles, într-un centru de evaluare, unde sunt supuşi unei alte serii de teste. Acolo li se evaluează capacitatea de a lucra în echipă, de analiză şi de sinteză, dar şi abilităţile de comunicare orală”, a spus Alin Radu Ghizăşan, care este PFA şi administrează un site şi care oferă cursuri de instruire pentru cei care vor să aplice pentru un job în instituţi­ile europene.

Ce paşi trebuie să parcurgi ca să obţii un job într-o instituţie europeană, potrivit ZF.ro

1. Stabileşte pentru ce job vrei să aplici, urmărind poziţiile vacante pe site-ul Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO).

2. Cumpără-ţi cele mai recente cărţi despre testele pe care le vei parcurge pentru a obţine jobul dorit, de pe site-ul librăriei europene. Poţi să te înscrii şi la seminarii de instruire pentru participarea la concursul de selecţie.

3. Înscrie-ţi CV-ul în perioada în care se fac recrutări (luna martie pentru cei care vor job de administrator). Studiile universitare şi cunoaşterea unei limbi străine sunt condiţii obligatorii.

4. Participă la testul online de preselecţie.

5. Dacă treci de preselecţie, eşti chemat la Bruxelles, la centrul de evaluare al EPSO, unde vei parcurge încă o serie de teste.

6. Perioada de probă este de 9 luni.

Ce site-uri ar trebui să consulte candidaţii care vor să devină funcţionari europeni:

Mai multe informatii puteti gasi aici.

Sursa articol: ZF.ro
Sursa foto:  rombel.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *