Cum vor ajuta Statele Unite la rezolvarea crizei datoriilor din UE

Statele Unite sunt “dispuse să îşi joace rolul pentru a ajuta” Uniunea Europeană să facă faţă crizei datoriilor, a afirmat luni preşedintele Barack Obama după o întâlnire cu liderii UE, remarcând că Washingtonul este “interesat de reuşita” economică a bătrânului continent.

Rezolvarea crizei actuale “este extrem de importantă pentru economia noastră. Dacă Europa se contractă, dacă Europa are dificultăţi va fi mult mai dificil pentru noi să creăm locuri de muncă aici”, a adăugat Obama alături de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

“Le-am făcut cunoscut faptul că Statele Unite sunt gata să îşi joace rolul pentru a ajuta (UE) să îşi rezolve această problemă”, a spus Obama. Preşedintele nu a dat detalii cu privire la felul în care Washingtonul ar putea ajuta Europa.

O astfel de formulare este nouă pentru Obama, Casa Albă susţinând până luni inclusiv, că Uniunea Europeană este în măsură să depăşească criza prin propriile mijloace.

“Suntem (…) interesaţi de succesul lor şi vom continua să lucrăm împreună în mod constructiv la rezolvarea acestei probleme într-un viitor apropiat”, a continuat Obama.

Într-un comunicat comun lansat după acestă întâlnire de la Casa Albă care a durat puţin peste două ore, Statele Unite au salutat măsurile luate anterior de UE în lupta contra crizei datoriilor.

La rândul său UE a făcut cunoscut faptul că aşteaptă de la Statele Unite să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, conform textului publicat după discuţiile între Obama, Van Rompuy şi Barroso.

“Statele Unite salută acţiunile şi determinarea UE privind luarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a zonei euro şi rezolvarea crizei”, au indicat cele două părţi.

“Suntem angajaţi în continuare în efortul de a revigora creşterea economică, de a crea locuri de muncă şi de a asigura stabilitatea financiară. Vom face acestea prin luarea de măsuri care răspund la neliniştile pe termen scurt cu privire la creşterea economică şi slăbiciunile bugetare şi financiare, în acelaşi timp întărind fundamentele unei creşteri financiare durabile”, au declarat liderii americani şi europeni.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: acus.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *