Connect with us

INTERNAȚIONAL

Cum vor să întărească siguranța publică și controlul comunicațiilor francezii, belgienii și germanii după asasinatele de la Paris

Published

on

Franta, Belgia, Germania si Marea Britanie – sunt cateva tari in care autoritatile reclama masuri speciale dupa asasinatele de la Paris, in special un control mai strict al comunicatiilor pe net sau in retelele de telefonie mobila. Masurile supuse dezbaterii publice in Europa merg insa pana la retragerea cetateniei, inghetarea averilor sau retinierea actelor de identitate a cetatenilor care merg sa se telefon_antreneze in tabere teroriste, relatează HotNews.

Germania, de pilda, solicita inclusiv colectarea datelor de zbor de la pasageri, pentru un mai bun control al cetatenilor care calatoresc spre Europa din anumite regiuni.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anuntat, citat de L’Express, ca vrea un anumit tip de control pe internet in ceea ce priveste mesajele care incita la ura sau violenta. El a enuntat o posibila colaborare cu retelele de socializare pentru stergerea imediata a acestor mesaje.

Tot Cazeneuve a enuntat si posibilitatea modificarii Tratatului Schengen, cu ingreunarea accesului strainilor in Franta, dar ideea a fost lasata in suspensie. Ministrul de Interne a mai spus ca UE trebuie sa adopte Passenger Name Record, un sistem european de colectare a datelor furnizate de companiile aeriene, dar propunerea legislativa este blocata in Parlamentul European.

Si premierul Manuel Valls a anuntat ca legislatia antiterorista si mijloacele de lupta trebuie intarite, dar nu a dat detalii precise. Singurul punct in care s-a pronuntat premierul este adoptarea unor masuri prin care detinutii condamnati pentru acte de terorism sa fie izolati de ceilalti detinuti, astfel incat sa nu mai poata face prozeliti.

In Belgia, premierul Charles Michel vrea sa accelereze un pachet de legi antiteorism, iar un prim set de masuri va fi adoptat vineri de guvern. Una dintre masuri priveste interceptarile telefonice, care vor putea fi realizate mult mai rapid. O alta masura este inghetarea averilor cetatenilor belgieni plecati sa lupte alaturi de factiunile jihadiste, precum si retragerea cetateniei belgiene.

Marea Britanie
Conservatorii britanici intentioneaza sa puna din nou in discutie si sa implementeze o noua lege pentru a ajuta serviciile secrete sa spioneze activitatea britanicilor pe internet dupa atacurile de la Paris, a declarat premierul David Cameron, citat de The Telegraph. rp_david-cameron-300x187.jpg

Potrivit sursei citate, premierul a declarat ca serviciile secrete vor primi dreptul de a citi toate mesajele trimise pe internet, daca Partidul Conservator va castiga alegerile din mai. Aceasta se anunta deja a fi una din temele electorale cheie, in conditiile in care liberal democratii se opun iar laburistii sustin puteri sporite pentru structurile de informatii, cu conditia ca activitatea lor sa fie dublata de o verificare mai stricta.

Premierul Cameron a afirmat ca noua legislatie va intra in vigoare incepand cu anul viitor: “Ca premier, ma voi asigura ca este o lege cuprinzatoare care nu lasa teroristilor spatii de comunicare”.

Publicatia Daily Mail aminteste ca pachetul de legi, elaborat in mai 2012 de secretarul de stat Theresa May, extinde obligatia companiilor de a retine datele de trafic in cazul comunicatiilor telefonice si de email – insa nu si continutul acestora – in cazul fiecarui cetatean care navigheaza pe net, inclusiv in cazul folosirii retelelor social ca Facebook, jocuri pe internet sau foloseste serviciul de mesagerie mobila.

Germania
Der Spiegel trateaza subiectul sigurantei publice intr-un amplu material in editia internationala online. Germania incearca sa trateze atacurile teroriste din Franta cu apeluri  la calm, neavand planuri pentru noi legi anti-terorism. Totusi, exista o temere crescanda ca masacrele vor incuraja un curent anti-musulman in tara, scrie Der Spiegel.

Flag of GermanyDer Spiegel scrie ce contin legile pe care marea colalitie de guvernare din Germania a decis sa le intareasca. De pilda, orice tentativa de a calatori intr-o tabara de antrenament terorista va fi in curand considerata infractiune, la fel finantarea gruparilor teroriste. O lege va fi data in cursul lunii ianuarie care acorda autoritatilor posibilitatea de a retrage cartile de identitate ale suspectilor.

Der Spigel aminteste ca ministrul de interne german (crestin-democrat) sustine, de asemenea, infiintarea unui sistem UE capabil sa colecteze datele de zbor ale pasagerilor. Aceasta ar oferi posibilitatea de a compara numele pasagerilor care zboara in Europa din anumite regiuni cu cele aflate pe listele negre.

Potrivit unor date oficiale citate de Der Spiegel, se estimeaza ca in Germania exista circa 1000 de persoane in legatura cu cercuri teroriste islamiste, din care 230 sub supraveghere speciala. Acestia sunt clasificati drept periculosi, pregatiti sa comita acte de violenta in orice moment. Serviciile anti-terororism germane acorda o atentie speciala unui numar de aproximativ 550 de indivizi care au calatorit recent in Siria, unii dintre ei fiind implicati in lupte, si unui numar de 180 de indivizi care au revenit in Germania.

Politia germana estimeaza ca ar fi nevoie de aproximativ 3600 de ofiteri doar pentru a monitoriza indivizii care au revenit in tara. Potrivit unor oficiali din politie, ar fi nevoie de resurse suplimentare pentru a imbunatati problema securitatii in Germania.

 

.

 

.

 

 

INTERNAȚIONAL

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

Published

on

© Administrația Prezidențială

Liderii din 18 țări, între care președinții SUA, Franței și României, au dat publicității joi o declarație comună prin care fac un apel pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza.

“Solicităm eliberarea imediată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza de peste 200 de zile. Printre aceștia, se află și propriii noștri cetățeni. Soarta ostaticilor și a populației civile din Gaza, care sunt protejate prin dreptul internațional, este o preocupare internațională”, se arată în declarația difuzată deopotrivă de Palatul Cotroceni și Casa Albă și semnată de liderii din România, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Thailanda, Regatul Unit și Statele Unite.

Liderii subliniază că acordul propus pentru eliberarea ostaticilor ar aduce o încetare a focului imediată și prelungită în Gaza, care ar facilita o creștere a asistenței umanitare suplimentare necesare care va fi livrată în toată Gaza, și ar duce la încheierea credibilă a ostilităților.

“Locuitorii din Gaza vor putea să se întoarcă la casele și pământurile lor, cu pregătiri în prealabil pentru a li se asigura adăpost și provizii umanitare”, se arată în declarația citată.

“Susținem cu tărie actualele eforturi de mediere pentru a aduce acasă cetățenii noștri. Reiterăm apelul către Hamas să elibereze ostaticii și să punem capăt acestei crize, astfel încât să ne putem concentra cu toții pe eforturile noastre comune de a aduce pacea și stabilitatea în regiune”, conchid liderii țărilor menționate.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut joi o întâlnire cu ministrul Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, pe care a asigurat-o că ”poate conta pe sprijinul României în implementarea reformelor asumate în Justiție și a luptei împotriva corupției”.

În cadrul întâlnirii a participat și ministrul Justiției din țara noastră, Alina Gorghiu.

”România încurajează un ritm susținut al reformelor din Justiție, derulate acum peste Prut. Este un domeniu esențial pentru avansarea agendei europene, așteptările fiind ridicate atât din partea Comisiei de la Bruxelles, cât și din partea societății”, a menționat Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.

La rândul său, ministrul Alina Gorghiu a anunțat că instituția pe care o conduce va furniza Chișinăului ”experți pentru aderarea la UE”.

De asemenea, există eforturi de ambele maluri ale Prutului pentru ”a organiza anul acesta cel de-al treilea Forum de Justiție România-Republica Moldova” unde cele două părți își propun un nou Plan de Acțiune în domeniul justiției.

”Vom analiza oportunitatea înființării unui post de magistrat de legatură al României în Republica Moldova. Avem un volum mare de cereri de asistența juridică. Aproape 250 de dosare doar în 2023, fără să luăm în considerare corespondență intermediară. Dacă le adăugăm și pe acelea, ne apropiem de 1000 de dosare. Cooperarea noastră trebuie să se extindă și între sistemele noastre penitenciare și în domeniul probațiunii. Avem protocoale de colaborare care vor fi actualizate. Mâine, vom merge și la Penitenciarul Mioveni pentru a vedea condițiile din penitenciarele românești”, a mai anunțat Gorghiu în urma întâlnirii pe care a avut-o în cursul acestei zile cu omologul din Republica Moldova.

Discuțiile de astăzi fac parte dintr-un dialog permanent pe care Bucureștiul și Chișinăul îl au cu privire la parcursul european al Republicii Moldova.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

În aceeași zi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană a țării, în care își arată convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul Republicii Moldova în calitate de țară suverană, neutră, integră și democratică, iar calea ireversibilă de integrare și aderare la UE reprezintă un proiect de prioritate națională.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de  țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023,  când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

O nouă oprire va fi și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, anunțat de președinta Maia Sandu. Consultarea cetățenească ce va avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie, urmărește să introducă în Constituție obiectivul de integrare europeană a țării astfel încât niciun politician să nu-l mai deturneze. 

Continue Reading

CHINA

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC

UE și China au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru cooperarea în domeniul economiei circulare. Această foaie de parcurs definește acțiunile pe care atât UE, cât și China le vor întreprinde pentru a le pune în aplicare până în 2024 în temeiul Memorandumului de înțelegere UE-China privind economia circulară.

Acțiunile prezentate în foaia de parcurs se concentrează asupra materialelor plastice, inclusiv asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru un tratat global privind materialele plastice, dar și asupra lanțurilor valorice ale bateriilor și asupra refabricării.

Tranziția către economia circulară este o provocare globală și necesită schimbări majore în toate țările din întreaga lume. Prin această foaie de parcurs, continuăm colaborarea noastră fructuoasă cu China pentru a impulsiona economia circulară și a crea noi oportunități pentru o producție și un consum mai durabile. Un angajament mai strâns și continuu cu China este esențial pentru a realiza nu numai economia circulară, ci și alte ambiții comune în materie de mediu“, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Primul atelier de lucru privind tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice în UE și China este planificat pentru luna mai 2024. În cadrul acestuia se vor discuta mai detaliat aspecte legate de proiectare și de abordarea ciclului de viață în cadrul economiei circulare, de măsurile UE și China privind materialele plastice de unică folosință și de cele mai recente evoluții privind materialele plastice biobază, biodegradabile și compostabile. În cursul anului 2024 vor urma ateliere de lucru privind lanțurile valorice ale bateriilor și refabricarea.

Foaia de parcurs comună a fost convenită în marja Forumului Mondial al Economiei Circulare, între directorul general pentru Mediu al Comisiei Europene și vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China. Aceasta va fi revizuită în cadrul următorului dialog la nivel înalt privind economia circulară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu6 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.9 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA9 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA9 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE11 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE11 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending