Cum vreti sa negocieze Basescu la Bruxelles banii Romaniei?

Presedintele Traian Basescu pleaca la Bruxelles, miercuri, pentru negocieri privind banii europeni. ce sfaturi ii dati? Cum ati vrea sa negocieze? Cele mai bune idei vor fi postate pe caleaeuropeana.ro.

Publicam, mai jos, sugestiile voastre pentru Presedinte:

1. Iulian Ghimpeteanu Problema nu este cuantumul alocat Romaniei .Noi vom sti sa ii absorbim?

2. Angela Alexandrina EU I-AS DA UN SFAT, SA NU SE MAI INTOARCA!!!

3. Andreea Constantin eu cred ca mai importanta e impartirea cuantumului.. adica sa cerem mai mult pt domeniile pe care avem absorbtie buna si stim ca exista beneficiari cu experienta. macar asa vom avea garantia ca pe aceia ii luam.

4. Magda Carianopol sunt convinsa ca are o strategie proprie.va fi in concordanta cu interesul national.

5. Mariana Denisa va fi in interesul , lui , sa ramana acolo

6. Gabriel Tutuianu Planul initial al CE:

Era un plan revolutionar în domeniul relatiilor internationale în care erau subliniate premisele concrete “ale unei federatii europene indispensabile mentinerii pacii”, eliminarii rivalitatii seculare dintre Franta si Germania, pregatirea unei “comunitati economice” si a unei “comunitati mai largi si mai adânci”. Metoda propusa era clar exprimata: “Europa nu se va face dintr-odata, nici într-o constructie de ansamblu, ea se va face prin realizari concrete, creând mai întâi o solidaritate de fapt”. Pe plan economic, textul era construit într-o viziune liberala (fuziunea pietelor, nediscriminarea lor, dar si cu indicatii dirijiste — rolul activ al Înaltei Autoritati, plan de productie, plan de investiti s.a. Fusesera alese doua materii strategice de baza: carbunele si otelul, amândoua absolut necesare atât unei economii de pace cât si a uneia de razboi. Se urmarea deci, ca întreaga productie franco-germana de carbune si otel sa fie asezata sub o “Înalta Autoritate” într-o organizatie deschisa si altor tari europene. 

Inalta Autoritate avea o pozitie de independenta fata de guvernele statelor membre ale CECO. Ea avea si competente foarte intinse in domeniul administrarii productiei de carbune si otel. Putem cita dintre atributiile sale:
– strangerea de informatii pentru cei interesati in scopul facilitarii activitatilor lor;
– organizarea de consultatii in materie;
– definirea obiectivelor comune;
– acordarea de imprumuturi sau de garantii pentru imprumuturile contractate de intreprinderi.

Este de notat ca Inalta Autoritate putea sa intervina in materie de preturi si chiar sa instituie cote de productie, programe de fabricatie s.a.

Realitatea UE, dupa Maastricht 1992 :

În Europa, premierul Marii Britanii, Margaret Thatcher, a intuit potenţialul, pentru ţara sa, a liberalizării pieţelor corespunzătoare unei populaţii de 340 de milioane de consumatori, reprezentând Comunitatea Europeană.
Însă, fără contribuţia Preşedintelui Comisiei Europene, Jacque Delors, decizia comună luată în anul 1985 de a se realiza Piaţa Unică n-ar fi fost posibilă. „Delors a reuşit adesea să realizeze alianţe în secret şi să aibă un rol proactiv asupra agendei Comisiei Europene şi nu o dată a fost un maestru papuşar care a controlat capetele din guvernele europene.” 
În cadrul Actului Unic European din 1986 se prevedea ca termen-limită pentru implementarea Pieţei Unice anul 1992 şi implicit cele patru principii de liberă circulaţie a bunurilor şi serviciilor, a capitalurilor şi forţei de muncă, care transformau cooperarea şi coordonarea în competiţie.
Rămâne în datoria istoricilor stabilirea condiţiilor în care Uniunea Sovietica a abandonat competiţia şi a acceptat unificarea Germaniei, schimbând astfel hegemonul în UE.

7. Gabriela Calitescu Parerea mea este urmatoarea: Nu cred ca vom ajunge in cel mai scurt timp sa avem un trai cel putin decent. Eu incerc sa realizez lucruri minunate pentru copii si din pacate nu se ofera nici un suport. Sa ma contrazica cineva. Ideea este ca tot ce se face se face parca in defavoarea noastra.

8. Doru Minca Parerea mea e ca nu va avea nuimic de negociat ci doar va fi un yesman perfect avand in vedere sustinerea de la suspendare venita de la actualii “tatuci” sau ” mamuci”. Si mi-as dori sincer sa gresesc….

9. Gabriel Tutuianu Piata unica (comertul liber) ne-a bagat in faliment industria. Subventiile la hectar, potrivit PAC, sunt la jumatate fata de cele acordate tarilor vestice, iar asta pe o piata unica inseamna falimentul fermierilor. Dreptul la libera circulatie a fortei de munca ne este suspendat inca din 2007, fapt ce ar contraria chiar si pe Adam Smith, care nu concepea libertatea cirulatiei bunurilor si capitalurilor fara cea a fortei de munca. Fondurile europene sunt indreptate spre directii care nu dezvolta economic Romania (cum sa ne finateze pentru a ii concura tot pe ei ?) si se constituie, de fapt, doar in finantarea bugetului de stat (prin taxe si impozite) si rasplatirea unei categorii clientelare. Oricum, valoarea bunastarii exportata anual prin faptul ca suntem o tara net importatoare pe bani de imprumut extern, este mult mai mare decat bruma de bani repartizati prin bugetul UE. Nu cred ca pot fi contrazis.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.