Curs IER – “Uniunea Economica si Monetara”

Institutul European din Romania organizeaza programul de formare cu tema “Uniunea Economica si Monetara”, ce va avea loc in perioada 1- 2 iunie 2010.

Cursul are drept scop asigurarea unei  pregatiri la nivel avansat in domeniul politicilor economice ale Uniunii Europene, fiind adresat functionarilor publici sau profesionistilor din domeniul privat a caror activitate este influentata de politica  economica si monetara comuna.

Tematica

  • Concepte de baza
  • Istoricul formarii Uniunii Economice si Monetare
  • Politica monetara comuna
  • Pactul de Crestere si Stabilitate Economica
  • Romania: de la criza actuala la adoptarea Euro – analiza crizei in Romania, indeplinirea criteriilor de convergenta de la Maastricht si perspective privind indeplinirea acestora in viitor, precum si rolul BNR in indeplinirea acestora
  • Situatia Greciei in zona euro: probleme si eventuale solutii – probleme care pot sa apara la nivelul unei tari, odata ce euro a fost adoptat. Exemplu Grecia: cauzele problemelor din Grecia, ce-i lipseste zonei euro pentru a combate efectiv acest tip de criza si eventualele solutii
  • Etapa finala a procesului de adoptare a euro: context juridic si institutional; evaluari ale Comisiei Europene/BCE
  • Aspecte practice ale pregatirii pentru adoptarea euro si experienta recenta

Formatori

Cursul este sustinut de Mihaela Mariana Lutas, Nicoleta Brebenel si Mihai Copaciu.

Mihaela Mariana Lutas este profesor universitar la Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca – Facultatea de Economie si Gestiunea Afacerilor, doctor in economie, precum si un formator cu vasta experienta atat in domeniul economiei cat si al afacerilor europene; a sustinut cursuri la universitati din tara si strainatate, institute de cercetare si formare; este autorul a numeroase carti pe tema integrarii economice europene si UEM. De asemenea, dna. Lutas este profesor asociat la International University Institute for  European Studies (IUIES), Trieste, Italia, profesor Jean Monnet al Comisiei Europene pe probleme de integrare economica europeana si membru al EUROTEAM , organism al Comisiei Europene pentru implementarea  strategiei adoptarii monedei Euro in Romania.

Nicoleta Brebenel este director adjunct la Directia Comunicare, Banca Nationala a Romaniei, unde lucreaza din anul 1991. Pe langa activitatile specifice comunicarii externe a BNR, colaboreaza la coordonarea proiectelor din domeniul educatiei financiare si coordoneaza proiectul privind noul website al BNR.

Nicoleta a coordonat, pe parcursul unei perioade de aproximativ 10 ani, activitatea de integrare europeana, procesul de pregatire si negociere in vederea aderarii a capitolelor  specifice activitatii bancii centrale si a fost manager de proiect pentru proiectele BNR finantate prin programul PHARE. Nicoleta a fost atasat financiar si coordonator al sectiei economice din cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE, in perioada 2005 – 2007,  participand la activitatile structurilor de lucru corespunzatoare din cadrul Consiliului Uniunii Europene si Comisiei Europene.

Nicoleta a studiat relatii internationale la Academia de Studii Economice, Bucuresti si a urmat cursuri de pregatire la Institutul FMI, JVI si banci centrale europene.

Mihai Copaciu este Economist Principal la Directia Politica Monetara si Modelare Macroeconomica, Serviciul Modele de Evaluare Macroeconomica, Banca Nationala a Romaniei unde lucreaza din 2005. Mihai este coordonator al dezvoltarii modelului de echilibru dinamic general al BNR si participant la elaborarea prognozelor macroeconomice trimestriale ale BNR. Mihai este co-autor la unele din Caietele de Studii ale BNR si a publicat articole pe teme de macroeconomie.

Mihai a studiat relatii internationale la Universitatea Babes -Bolyai”, Cluj Napoca si are masterate in economie de la Universitatea Central Europeana, Budapesta  si Universitatea Pompeu Fabra, Barcelona.

Locul desfasurarii
Programul este organizat de Institutul European din Romania. Cursurile se desfasoara la sediul IER din Bucuresti, Bd. Regina Elisabeta nr.7-9, Sala de conferinte, etaj 4.

Taxa de participare si reduceri

Tariful cursului este de 400 RON. Programul este subventionat partial din bugetul IER. Se ofera reduceri ale tarifului in urmatoarele situatii:
– pentru fiecare institutie care inscrie minim 2 participanti, cel de al 3-lea beneficiaza de o reducere de 50% (200 RON) din tariful cursului, iar pentru minim 3 participanti inscrisi al 4-lea are asigurat un loc gratuit;
– pentru inscrieri cu 2 saptamani inainte de inceperea cursului – reducere 10% (40 RON);
– pentru persoanele care au participat la minim 2 cursuri (contra cost) – reducere 15% (60 RON).

Pentru detalii privind acest curs si modalitatea de inscriere accesati www.ier.ro, pagina Formare in afaceri europene – Programe de formare: http://www.ier. ro/index. php/site/ programe_ in_curs/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *