Consiliul European confirmă, pentru Calea Europeană: România are un singur loc. Curtea Constituţională: Preşedintele României merge la Consiliul European. Ponta: Evident, joi voi merge la Bruxelles

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului-ministru, anunta Mediafax.

Intrebat de Hotnews.ro daca presedintele Traian Basescu va merge joi la summitul UE de la Bruxelles, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, a afirmat ca nu comenteaza.

“In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru”, potrivit unui comunicat al Curtii Constitutionale.

Redăm integral comunicatul CCR:
“In sedinta din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea formulata de Presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.

La sedinta de judecata au participat, din partea Presedintelui Romaniei, domnul Stefan Deaconu, consilier prezidential, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, impreuna cu ministrul justitiei, domnul Titus Corlatean, si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, domnul Mircea Dusa.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.

In exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre Presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului”.

 

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale: Motivarea pe reprezentare nu se va redacta miercuri, e valabilă după publicare

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că motivarea asupra deciziei Curţii în cazul reprezentării României la Consiliul European nu va fi redactată în cursul zilei, ci probabil într-o săptămână, iar decizia este obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial.

Zegrean a fost întrebat dacă motivarea în cazul deciziei privind conflictul dintre preşedinte şi premier va fi dată publicităţii miercuri.

“Motivarea, nu astăzi. Trebuie să o scriem şi să o citim în plen (plenul Curţii Constituţionale – n.r.) şi să o publicăm în Monitor. Nu avem cum să o dăm astăzi motivarea”, a explicat Zegrean, precizând că cel mai probabil aceasta va fi redactată săptămâna viitoare.

De asemenea, preşedintele Curţii Constituţionale a susţinut că decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.

“De la data publicării în Monitorul Oficial este general obligatorie”, a spus Zegrean.

 

VICTOR PONTA: Evident, joi voi merge la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după decizia Curţii Constituţionale, că va merge, evident, la Bruxelles, la Consiliul European.

Premierul crede că preşedintele Băsescu nu va merge la Bruxelles.

“Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României”, a spus Ponta.

 

NICOLAS KERLEROUX, șeful Biroului de Presă al Consiliului European:  Formatul Consiliului European prevede un singur reprezentat pentru fiecare dintre statele membre.

Într-un răspuns transmis la solicitarea Calea Europeană, Nicolas Kerleroux precizează că “ţine” de România să decidă reprezentarea la reuniunea din 28-29 iunie, menţionând totodată că formatul Consiliului European prevede un singur reprezentat din partea fiecărui stat membru.

„Dacă toate țările ar trimite mai mulți reprezentanți, ar fi ceva probleme de spațiu”, declara în luna mai Nicolas Kerleroux pentru DIGI24.

 

Dispute similare României, în Polonia şi Finlanda

Polonia este cazul care poate fi cel mai ușor comparat cu România, în perspectiva disputei președinte – premier, pentru reprezentarea la Consiliul European. Incidente de mai mică intensitate au avut loc și în Finlanda, notează B1.ro.

În cazul Varșoviei, în 2008, evenimentele au degenerat, președintele de atunci Lech Kaczynski și premierul Donald Tusk, ambii din partide diferite, nereușind să se înțeleagă asupra reprezentării la Consiliul European, Constituția poloneză fiind ambiguă în ceea ce privește politica externă.

Situația din Polonia pare a fi trasă la xerox cu cea din România, premierul Donald Dusk invocând aceleași argumente ca și Victor Ponta, respectiv caracterul discuțiilor ce vor fi purtate la Consiliul European, care țin de competența Guvernului.

De cealaltă parte, președintele Lech Kaczynski a considerat că dorința premierului său de a merge la Bruxelles este neconstituțională și un atac la adresa președinției. Polonia a oferit un spectacol jenant, când ambii demnitari, alături de ministrul de Finanțe polonez s-au prezentat la Consiliul European, deși Polonia avea doar două scaune rezervate.

După ce Guvernul a refuzat să-i pună lui Kaczynski un avion la dispoziție, pentru a se deplasa la Bruxelles, președinția poloneză a închiriat o aeronavă și președintele s-a prezentat la Bruxelles, ocupând locul destinat ministrului de Finanțe, chiar lângă premierul Tusk.

Kaczynski nu a asistat la întreaga reuniune, cedând la un moment dat locul ministrului de Finanțe, însă incidentul a dăunat extrem de mult imaginii Poloniei.

Finlanda a avut, de asemenea, un conflict în privința Consiliului European, tot în 2008, atunci când președintele Tarja Halonen, a decis să participe la Consiliul European, decizie care a făcut ca ministrul de Externe, Alexander Stubb, să aștepte în afara sălii de conferințe, până când președintele și premierul au discutat cu ceilalți lideri europeni.
În mod tradițional, Finlanda era reprezentată de către premier și ministrul de Externe.

 

EN:

The Constitutional Court ruled, with majority of votes, that the president of Romania participates in the meetings of the European Council, as the head of the state, and he may delegate this attribution to the prime minister, which is not the case.

Referring to the CC verdict, Prime Minister Victor Ponta said that he will go to Brussels , despite the decision of the CC.

It is not known yet if Traian Băsescu, president of Romania, will also be attending the summit.

Asked by Calea Europeană, Nicolas Kerleroux, head of the Council’s press office said that ”it is for Romania to decide on its representation at the European Council. The format of the European Council is one representative per Member State.”

Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Consiliul European confirmă, pentru Calea Europeană: România are un singur loc. Curtea Constituţională: Preşedintele României merge la Consiliul European. Ponta: Evident, joi voi merge la Bruxelles

  1. Pingback: Gândul: Indiferent de cine se duce la Bruxelles, Băsescu sau Ponta vor face doar figurație | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *